Vijenac 271

Časopisi

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Tomislav Brlek i Bruno Kragić, br. 1-2, Centar za kulturu i obrazovanje Zagreb, Zagreb, 2004.

Amerika, Amerika

Amerika, Amerika

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Tomislav Brlek i Bruno Kragić, br. 1-2, Centar za kulturu i obrazovanje Zagreb, Zagreb, 2004.

Nakon više od tri desetljeća koliko je proveo na mjestu urednika časopisa »15 dana«, Slavko Kovač prepustio je tu poziciju dvojici mlađih kolega - Tomislavu Brleku i Bruni Kragiću. S novim je urednicima došao i novi grafički urednik, Predraga Mihoka naslijedio je Jadranko Marjanović. Te promjene dovele su do nekih promjena kako u izgledu časopisa tako i u sadržaju.

Krenimo od sadržaja. Za razliku od prethodnih, ovaj broj »15 dana« mogli bismo nazvati tematskim jer se gotovo svi tekstovi na neki način bave Sjedinjenim Državama. Broj otvara tekst Ime Amerike u kojem američki državnik i znanstvenik Alexander del Mar osporava uvjerenje da je Amerika nazvana prema Amerigu Vespucciju. Riječ je o zanimljivu članku koji ima i neobičnu povijest. Nastao je daleke 1911, a prvi je put tiskan tek 2002. U nastavku čitamo tekstove hrvatskih i inozemnih autora o Sjedinjenim Državama, njihovoj znanosti, školstvu, glazbi, umjetnosti, prošlosti i sadašnjosti. Upoznajemo tu zemlju viđenu očima Itala Calvina sredinom 20. stoljeća i hrvatskoga putopisca Tome Martina Skalice sredinom 19. stoljeća, kamerom Amerikanaca i onih koji to nisu (Lars von Trier, Dogville)...

U ekskluzivni američki klub ovoga broja »15 dana« ušao je jedan stranac, tekst Cvijete Stern Sámi o Laponcima odnosno Sámima, kako taj narod sam sebe radije naziva. Riječ je o malome narodu (osamdeset tisuća ljudi) koji živi u četiri države na krajnjem sjeveru Europe (Norveška, Švedska, Finska, Rusija), a tekst daje osnovne podatke o njegovoj povijesti i sadašnjosti.

Kvaliteta priloga u časopisu, kako su to u uvodniku napomenuli novi urednici, ne mjeri se navodnom lakom čitljivošću ni aktualnošću, nego njihovom intelektualnom poticajnošću.

Premda držim da je slikovni materijal ustuknuo pred tekstom, što nije osobiti plus, za konačno ću mišljenje o uspješnosti grafičkoga redizajna ipak pričekati idući broj »15 dana«.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak