Vijenac 270

Fotografija

U FOKUSU

Wols u Klovićevim dvorima

U FOKUSU

Nova kineska fotografija i video


slika

New York U International Center of Photography u New Yorku otvorena je izložba pod naslovom Between Past and Future. Izložba predstavlja suvremenu kinesku foto i videoscenu, uglavnom umjetnike mlađe generacije koji su od sredine devedesetih godina stvarali avangardnu kinesku fotografiju. Nakon desetljeća u kojima je fotografija u Kini imala gotovo isključivo propagandnu svrhu osamdesetih se godina situacija počela mijenjati s generacijom koja se fotografijom i videom koristila kako bi izrazila svoje viđenje stvarnosti u suvremenoj Kini. Autori izložbe odlučili su prikazati većinom radove još mlađe generacije, koja je stasala devedesetih godina i koja je otišla korak dalje i svoje interese usmjerila na eksperimentalno stvaranje. Izložba ostaje otvorena do 5. rujna, a neke od fotografija možete pogledati na www.icp.org.

Fasade Jadranke Merc

slika

Zagreb U kuli Lotršćak Galerija Klovićevih dvora predstavila je devetodnevnu izložbu fotografija Jadranke Merc. Autorica koja živi i radi u Vinkovcima gostuje sa četrdeset i tri fotografije u boji koje su grupirane u osam serija. Svaka je serija kolaž njezinih bilješki starih, teksturom bogatih slavonskih fasada, čije je jednostavne profilacije Jadranka Merc iskoristila za stvaranje vlastitih geometrijskih struktura. Izložba je jednostavno nazvana Fotografije, što mi se s obzirom na izražajnost motiva i objektno tretiranje fotografija (postavljene su na duboko profilnoj podlozi) ne čini kao najsretniji kustoski izbor. Također je i taktilnost motiva dijelom umanjena otiskom fotografija na papiru koji sadržava sjaj pa se tako teksture starih fasada, potencirane i mat-teksuriranim bočnim presjekom podloge, doimaju plastificirano. Te ipak odlične radove možete pogledati do 11. srpnja.

CROartPHOTO u Badrovu

slika

Zagreb Galerija Badrov otvorila je ljetnu grupnu izložbu dvadeset četvorice naših autora, koja će trajati sve do kraja kolovoza. Epitet ljetne izložbe zaslužila je ne samo cjeloljetnim trajanjem nego i morskom tematikom, koja povezuje sve odabrane radove. Uz dobro poznata imena čije je radove galerija već izlagala pojavljuju se i neki za galeriju novi autori kao što su Joso Špralja, Ranko Dokmanović, Lucijano Bibulić, Aljoša Krstulović, Zlata Vucelić i Zvonko Novosel. Izlaganje tih autora u nadolazećoj sezoni galerija je ovom prigodom najavila.

Xteriors Desiree Dolron

slika

London Nizozemska umjetnica Desiree Dolron izložila je svoje nove radove pod naslovom Xteriors u londonskoj Michael Hoppen galeriji. Riječ je o seriji fotografija u boji velikoga formata, od kojih je trenutno izloženo jedanaest radova, a proizvod su autoričina trogodišnjeg rada na projektu. Fotografije su nadahnute likovnim shvaćanjima starih majstora, osobito flamanske portretne škole, koja Dolron usvaja kao estetski fenomen. Uporabom najsuvremenije digitalne opreme i vlastitom interpretacijom autorica svoje uzore uvodi u 21. stoljeće, što čini posebnost ovih fotografija. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza, a neke od radova možete vidjeti na www.michaelhoppen-photo.com.

Tanja Masnec Soškić

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak