Vijenac 270

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ljeto s humorom

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ljeto s humorom

slika

Zagreb S ocjenama o jednom od najboljih američkih filmova 2003. nastalih u nezavisnoj produkciji, u hrvatska kina stiže humorna drama Američki san. Znatno je razbibrižnija akcijska komedija Starsky i Hutch Todda Phillipsa, u kojoj Ben Stiller i Owen Wilson tumače policijski par iz sedamdesetih. U domaće kinodvorane stiže još jedna komedija, Djevojka iz susjedstva Lukea Greenfielda, te prepravak kultnoga horora Zora živih mrtvaca u režiji Zacka Snydera.

TV-premijere: Protiv rasizma

slika

Zagreb Od premijernih filmova na Hrvatskoj televiziji treba izdvojiti dva naslova. Prvi, povijesna drama Pjesma slobode redatelja Phila Aldena Robinsona, govori o mladom Afroamerikancu Owenu, koji se u Mississippiju 1961. suočava s rasnom segregacijom u američkom društvu. U glavnim su ulogama Vicellous Reon Shannon kao Owen i Danny Glover kao njegov otac (HTV 1, 10. srpnja, 23. 50). Drugi, obiteljska drama Nada portretira tinejdžerku u doba kubanske krize, a uz glumicu Jenu Malone u ekipi se ističe i oskarovka Goldie Hawn, kojoj je film redateljski debi (HTV 1, 9. srpnja, 00. 25). Ciklus filmova glumca Johnnyja Deppa otvara pak znanstvenofantastična drama Astronautova žena Randa Ravicha (HTV 1, 12. srpnja, 22.20).

Rusija: Svoi na svome

slika

Moskva Na nedavno održanu 26. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi (18-27. lipnja) trijumfirao je domaći autor. Tako je predsjednik festivalskoga žirija Alan Parker Grand Prix, te nagrade za najbolju režiju i najbolju mušku ulogu uručio ekipi ruske ratne drame Svoi. Zavrijedivši izvrsne ocjene i kritike i publike, film govori o teškim danima prve ratne godine u SSSR-u nakon napada Trećeg Reicha. U središtu je priče ratni zarobljenik, koji sa još dvojicom drugova u kolovozu 1941. pokušava pobjeći iz zatočeništva. Film Svoi režirao je Dmitrij Meskijev, dok su u glavnim ulogama nagrađeni Bogdan Stupka, Konstantin Habenski i Sergej Garmaš.

SAD: Kralj Arthur

slika

Los Angeles Niz ovogodišnjih povijesnih filmova nastavlja spektakl King Arthur, koji se od 7. srpnja prikazuje u američkim kinima. Premda o Arthuru, kralju keltskih Brita koji se u 6. stoljeću borio protiv Anglosasa ne postoje posve pouzdani povijesni izvori, autori filma ističu da je njihov rad realističan prikaz prilika ranog srednjeg vijeka, a ne bajkovita vizija života legendarna vladara. Film je sniman na lokacijama u Irskoj, dok se na njegovoj realizaciji okupila američko-britanska ekipa. Tako je redatelj filma Amerikanac Antoine Fuqua (Dan obuke), producent njegov sunarodnjak Jerry Bruckheimer, scenarist David Franzoni, a glavni interpreti većinom Britanci. Kralja Arthura tumači Clive Owen, lijepu Guinevere Keira Knightley, dok je Lancelot Ioan Gruffudd.

Knjiga: Umjetnost montaže

slika

Richard D. Pepperman, Paul Norlen, The Eye Is Quicker: Film Editing - Making Good Film Better, Michael Wiese Productions, 2004. Kako učiniti film boljim? Na to pitanje postoji niz odgovora, dok Richard D. Pepperman i Paul Norlen smatraju da je ključ u dobroj montaži. Njihov prikaz ovog segmenta rada na filmovima spaja teorijski pristup, niz klasičnih naslova, te primjere iz svakodnevnoga rada montažera. Knjiga nije namijenjena samo užem strukovnom krugu, nego nastoji popularizirati taj neizostavni dio filmskoga stvaralaštva.

Internet: Virtualna arena

www.pulafilmfestival.hr Redizajnirana službena stranica Pula Film Festivala i dalje ima nekoliko rubrika, a opcije su hrvatski i engleski jezik. Tako uz aktualnosti o Festivalu rubrika Program predstavlja filmove iz nacionalne i međunarodne konkurencije te popratne projekcije. Stranica podsjeća i na prošlogodišnji Festival, a posebnu rubriku posvećuje i novinarskim radovima.

Boško Picula

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak