Vijenac 270

Mm

Frasier, HTV

Salata i kajgana

Serija Frasier izvrsna je kombinacija komedije situacije i komedije karaktera, čijem šarmu, uz slikovite likove, britke dijaloge i obvezan prstohvat apsurda ponajviše pridonose odlični glumci

Frasier, HTV

Salata i kajgana

Serija Frasier izvrsna je kombinacija komedije situacije i komedije karaktera, čijem šarmu, uz slikovite likove, britke dijaloge i obvezan prstohvat apsurda ponajviše pridonose odlični glumci

Kad je u barski stolac za šank kafića Uzdravlje kao jedan od sporednih, isprva gotovo posve marginalnih likova, sjeo dr. Frassier Crane, malo je tko mogao naslutiti da se u zbunjenu, iskompleksiranu i neodlučnu psihijatru krije karakter ravan Samu, Carli i ostalim slikovitim osobnostima dugovječne, nagrađivane i vrlo popularne humoristične serije. Ubrzo se, međutim, od epizodista zadužena za jednu do dvije duhovite replike po nastavku Frasier prometnuo u protagonista složena privatnog života, osobu ravnopravnu vodećim likovima i zaslužna nositelja pojedinih epizoda. Stoga je odluka producenata da, upokojenjem Kafića Uzdravlje, za središnji lik novoga serijala postave upravo Frasiera, bila sasvim logična.

Nesigurni se psihijatar razveo od posesivne supruge, iz Bostona preselio u Seattle, za sustanare dobio čangrizava oca i temperamentnu fizioterapeutkinju, i ubrzo slavu stekao kao radijski psihoterapeut. Posve zasluženo, baš kao što je potpuno zaslužena popularnost koju je novi sitcom odmah stekao. A razlog te popularnosti krije se ponajprije u činjenici da su autori serijala Peter Casey i David Lee lik Frasiera Cranea, kreaciju Glena i Lesa Charlesa i Jamesa Burrowsa, dodatno obogatili intrigantnim karakternim osobinama i mnoštvom slabosti, duhovito ga kontrastirali ekscentričnim osobama nalik njemu samu i time popularnoga psihijatra učinili životnijim, uvjerljivijim i simpatičnijim likom, s čijim se nevoljama gledatelj razmjerno lako poistovjećuje. Novi Frasierov život, tako, obilježavaju slojeviti odnosi s ocem Martinom, neurotičnim bratom Nilesom, privlačnom fizioterapeutkinjom Britankom Daphne i ciničnom kolegicom radijskom tehničarkom Roz. Frasier je nezrela, emotivno nesigurna, prgava i prilično narcisoidna osoba, koja se ponekad u odnosu s drugima ponaša djetinje uvredljivo. No takvi su uglavnom svi likovi serije, a iznimka je tek Frasierov otac, kojem godine donekle daju ozbiljnost, zrelost i mudrost.

Prstohvat apsurda

Zanimljivo je da autori očito ne vjeruju u instituciju braka i sklad bračnoga života, jer je u Frasieru, slično kao i u Kafiću Uzdravlje, većina protagonista razvedena, a oženjeni muškarci, barski inventar Norm i mizantrop Niles, neprekidno bježe od supruga, verbalno prikazanih agresivnim i neuglednim ženama koje gledatelj nikad nema priliku vidjeti.

Zasebna mjesta u seriji pripadaju psu Eddieju, ljubimcu Frasierova oca, i radijskim slušateljima koji se, često i prepoznatljivim glasovima, javljaju u Frasierovu emisiju. Eddie je inteligentna životinja koja, nerijetko poprimajući i ljudske osobine, kretnjama duhovito komentira zbivanja, a problemi (poznatih) slušatelja i njihovi (auto)ironični komentari katkad su vrlo zanimljivi i zabavni. Vrijedi izdvojiti pozive Jaya Lenoa koji se požalio na svoju prekomjernu težinu, bučnog Eddieja Van Halena, koji se potužio na nerazumijevanje okoline, i seksom opsjednuta Davida Duchovnyja koji se pobojao da, osim ljubavne strasti, s djevojkom nema ništa zajedničko.

Serija Frasier izvrsna je kombinacija komedije situacije i komedije karaktera, čijem šarmu, uz slikovite likove, britke dijaloge i obvezan prstohvat apsurda ponajviše pridonose odlični glumci. Dok Johnu Mahoneyu, dojmljivu epizodistu mnogih hvaljenih filmova (Osmorica izvan igre, Barton Fink, Na vatrenoj liniji) uloga Frasierova oca Martina jamči trajnu popularnost i ugodnu starost, Kelseyju Grammeru i Davidu Hyde Pierceu, blijedim protagonistima mahom slabašnih komedija, uloge Frasiera i Nilesa znače vrhunce karijera. Iako je u Americi, nakon punih jedanaest godina, nedavno završeno njezino emitiranje, pred hrvatskim je gledateljima još stotinjak epizoda serije koja je tijekom godina posve opravdano osvojila 31 nagradu Emmy. Uživajte, stoga, u salati i kajgani (pjesma s odjavne špice), dok je Frasier još na programu HTV-a.

Josip Grozdanić

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak