Vijenac 270

Glazba, Kolumne

Mladen Mazur: JAZZ AD LIBITUM

Ray Charles

(1932–2004)

1500 opuštenih slušatelja

Sick Swingeri na međunarodnom Olymp jazz-festivalu, Stuttgart, Njemačka

Gostovanje naših džezista u inozemstvu nisu baš česta, a ukoliko ih i bude, ostaju nažalost najčešće nezabilježena, ili se pak o nekim nevažnim događajima napravi bezrazložna medijska buka.

Tako je gotovo nezapaženo u našem tisku prešao nedavno jedan doista vrijedan uspjeh našeg ansambla dixieland jazza i swinga Sich Swing Orchestra na međunarodnom festivalu klasičnog jazza održana već treći put u Bietigheimu-Bissingenu, jednom od predgrađa Stuttgarta. Riječ je o jednodnevnoj tradicionalnoj jazz-manifestaciji, koja se uvijek veže uz blagdan Tijelova, a koja vrlo uspješno vodi, organizira pa i financira jedna od svjetski jačih tvornica košulja Olymp. Budući da Hrvatski jazz-klub kao jednu od temeljnih zadaća ima i promicanje hrvatskih džezista izvan domovine, zahvaljujući toj udruzi na spomenutom je jazz-festivalu već prošle godine nastupio Big band Čakovec sa svojim integralnim dijelom Dixieland ansamblom.

Nonet mladih

Za nastup 10. lipnja ove godine Hrvatski se jazz-klub s obzirom na zadani programski profil festivala odlučio za jedan u ovom trenutku i jedini u nas sastav koji njeguje tradicionalni jazz i swing, Sick Swing Orchestra iz Zagreba. Za one koji taj sastav još ne poznaju valja reći da je riječ o nonetu mladih, gotovo mesijanskih glazbenika, koji su se u današnjoj stilskoj poplavi svega i svačega na našoj jazz-sceni odlučili sa klasičan jazz, u čemu su tijekom nekoliko godina opstojnosti uspjeli i postigli niz zapaženih rezultata.

Njihov nedavni nastup na spomenutom festivalu te tvrdnje potkrepljuje, jer su u velikom poluotvorenom prostoru Olympa oduševili oko tisuću i petsto opuštenih i zahvalnih slušatelja. Ta je brojna publika još jednom pokazala koliko cijeni tradiciju jazza i programe sastavljene od jazz-standarda, među džezistima poznatim kao oldies.

Glazbeni je direktor festivalskog programa bio jedan od najboljih današnjih klarinetista swinga Charly Höllering, glazbenik koji je stjecajem okolnosti sa svojim kvintetom Swing All Stars nastupio u svibnju na ovogodišnjem 10. jubilarnom međunarodnom festivalu tradicionalnoga jazza u Varaždinu. Za sam je početak odabrao grupu koja njeguje New Orleans jazz, nazvanu po legendarnoj swing-skladbi Gaillarda i Stewarta, Flat Foot Floogie. Taj je njemački septet, sastavljen od zanesenjaka tradicionalnoga jazza srednjih godina, načinom izvođenja, zvukom i izborom programa, pokazao svu svoju neprikrivenu predanost spomenutom stilu i tradiciji jazza uopće, stavivši u drugi plan amaterski status članova. Tako smo s jedne strane čuli dobru izvedbu klasike, You Don’t Know What It Means To Miss New Orleans, a s druge niz poznatih i manje poznatih tema koje samo takvi profilirani zaljubljenici mogu iščeprkati iz starih jazz-arhiva.

Nakon te grupe na pozornicu su se nakon nekih tehničkih problema popeli naši tradicionalisti Sick Swing Orchestra, nastup kojih, nažalost, ni nakon intervencija nije bio otisnut u službenom festivalskom programu. No to i nije bilo toliko važno, jer su već nakon prvih taktova svojom od početka do kraja temperamentnom svirkom publiku digli na noge. Niz poznatih standarda i oldies tema proslavio je naše glazbenike: trubača Antonija Gečeka, trombonista Marija Šinceka, Berislava Gavranića, koji je zahvaljujući bravurama na klarinetu pobrao ovacije, zatim gitarista i bendžoista Krešu Tomića Bonza, pijanista Josipa Tocilja, kontrabasista Dinka Stipančeva, bubnjara Miru Lehpamera i vokalistu Antu Žužula. Nastupivši u primjerenu terminu, morali su odsvirati još dva dodatka.

Carling Family

Domaćini, Olymp Jazz All Stars na čelu s klarinetistom Charlyjem Hölleringom, demonstrirao je očekivano visoku razinu interpretacije najpoznatijih swing-tema s nizovima izvrsnih solističkih dionica svih članova sastava. A u tom su sastavu nastupili još američki trombonist Joe Wulf, britanski trubač Colin Dawson, braća Lorenzo, gitara, i Davide, kontrabas, Petrocca, pijanist Thilo Wagner te izvrsni swing-bubnjar Gregor Beck. Taj je sastav u drugom dijelu programa bio logično odabran da otprati i američkoga vokalista-veterana iz Cincinnatija Billa Ramseyja, jednog od prvih urednika glasovitih američkih postaja AFN, od kojih je jazz tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata naučilo pola Europe! Sedamdeset dvogodišnji Ramsey bio je u punoj formi pjevajući više od sata poznate blues-teme i swing te mainstream standarde, surađujući u sastavu najuže sa svojim dugogodišnjim prijateljem, tenor-saksofonistom Gustlom Mayerom, koji nije bez razloga, na ustrajavanje Ramseyja bio pridodan ansamblu.

Švedski je obiteljski sastav Carling Family i ove godine oduševio njemačku publiku. Riječ je o doista zanimljivu sekstetu, u kojem otac Hans svira trubu i glasovir, mama Aine kontrabas, gitaru i bendžo, sin Max klarinet, sopran i tenor-saksofon te violinu, drugi sin Ulf bubnjeve, kći Gerd glasovir, vibrafon, trombon i alt-saksofon, druga kći Gunhild trubu (čak i dvije istovremeno!), trombon, škotske gajde, pa čak i pjeva. Ona je i glavna atrakcija sastava, sviranje koje u pojedinim trenucima graniči s artizmom. Dovoljno da zapali publiku, no tu je ipak i veliki smisao za izvođenje tradicionalnog jazza. Festivalski je program, kao i lanjske godine, zaključio da big band, ovaj put bio je to Big band njemačkoga dirigenta Egona Haaga, klasični korpus od osamnaest glazbenika uz koji je kao vokalna solistica nastupila Sonja Freitag.

Ovogodišnji je festivalski program jazz-festivala Olymp bio znatno bolje koncipiran od lanjskog, odaziv je publike bio također bolji, pa se iz toga može zaključivati o zapaženu međunarodnom uspjehu zagrebačkoga sastava Sick Swing Orchestra, a time i hrvatskoga jazza u inozemstvu.

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak