Vijenac 270

Mm

FUTUROPOLIS

Računala - Touch screen... bez dodira

Računala - Touch screen... bez dodira

Računala kojima se upravlja dodirivanjem ekrana već su dugo svakodnevica. Touch screen ugrađuje se u dlanovnike, susrećemo se s njima u bankama, na info-pultovima... Znanstvenici njemačkoga Instituta za medijsku komunikaciju Fraunhofer otišli su korak dalje. Napravili su ekran na dodir kojem više ne treba dodir. Tajna leži u bezopasnu elektrostatičnom polju. Dodir polja registrira se i pretvara u komandu računalu. Dosad je na raspolaganju 36 raznih polja, koja se izabiru jednostavnim davanjem znaka rukom. Iza svakoga polja mogu se kriti najrazličitiji multimedijalni sadržaji. Službeni je naziv izuma point screen, a namjenu će vjerojatno naći baš kao i touch screen - u našoj neposrednoj okolini. Tako izumitelji već najavljuju interaktivne izloge robnih kuća i nove generacije računalnih igrica.

www.pm-magazin.de

Audio-video - Multimedija za auto

slika

Gdje biste očekivali ovakav uređaj? U nečijem dnevnom boravku? Ne. Riječ je o atraktivnu dodatku za automobile. Kenwoodov je KVT-925 DVD-plejer s ugrađenim touch screen LCD-ekranom. Ali to dakako nije sve. KVT služi i kao radioprijemnik svira glazbu u MP3 i WMA formatu te audio CD-e. Pojačalo snage 47W te 4x50W za zvučnike jamči zadovoljavajući zvuk. No, također može poslužiti i kao televizor. Antena je već ugrađena. Iz sigurnosnih se razloga DVD i televizija doduše mogu gledati samo dok auto miruje, ali ni tijekom vožnje ekran ne ostaje neiskorišten. U Kenwoodu se naime krije i napredni navigacijski sustav. Zanimljivo je napomenuti i da se ekran, kada se uređaj ugasi, u potpunosti uvlači iza displeja.

www.kenwood.de

Mobiteli - Walkie talkie i više

Nova Motorola i830 malo je više od pukoga mobitela. Taj uređaj, zasad na tržištu samo u sjevernoj Americi, ima osim svih vrlina modernih mobilnih telefona i ugrađen walkie talkie. Komunicirati se tako može sa više od trinaest milijuna drugih korisnika američkog providera Nextel. Ali nova Motorola ima i drugih zanimljivih detalja. Spomenimo ekran sa 65 000 boja, spikerfon, telefonski imenik za čak šesto kontakata, mogućnost snimanja razgovora... Zanimljiv je i takozvani airplane mode. Kako se u zrakoplovima ne bi smjeli koristiti mobilni telefoni (jer njihovo spajanje na mrežu utječe na instrumente za letenje), a i830 može poslužiti i kao kalendar te kao igrača konzola, Motorolini su inženjeri smislili kompromis. Kada se upali spomenuti airplane mode, uređaj se prestane spajati na mrežu dok sve ostale funkcije rade normalno. Valja istaknuti i da i830 ima ugrađen GPS. Očito je riječ o uređaju koji je u prvu ruku namijenjen osobama koje mnogo putuju.

www.motorola.com

CD-ROM - Čestitke za svaku prigodu

slika

Sprema se nečiji rođendan, svadba ili krstitke i nemate vremena nabaviti čestitku? Nema problema, imate li Hallmark Card Studio Deluxe 2004. Riječ je o vrlo jednostavnoj aplikaciji za izradu čestitki. A izbor je čestitki golem. Nudi se ukupno čak četiri i pol tisuće raznih, ponešto za svaku prigodu. Ako nekomu predlošci nisu dovoljno dobri, taj se može i sam okušati u dizajniranju. Tridesetak fontova i više od deset tisuća raznih slikovnih elemenata stoji na raspolaganju. Osim karata u ovom se programu mogu izrađivati i personalizirani kalendari - od jednodnevnoga do cijelogodišnjeg. Jedina granica koje se još postavlja jest - vlastita mašta.

www.hallmark.com

Internet - Traganje za nestalim umjetninama

slika

Drugi je svjetski rat, uza sve ostale strahote, bio i koban za europska kulturna blaga. Tisuće je umjetnina uništeno, ukradeno, izgubljeno. Već desetljećima postoje udruženja i ustanove koje se bave pronalaženjem i vraćanjem izgubljenoga blaga. Savezna Republika Njemačka, u želji da potpomogne ta nastojanja, sada je uredila i odgovarajuću web-stranicu. www.lostart.de je portal na kojem se može informirati o ukradenim umjetničkim djelima. Korisnik može prijaviti ukradeni / nestali predmet, ali i dati podatke o nađenome. Stranice zatim nude forum na kojem se može raspravljati o toj problematici te niz kontakata koji bi trebali pomoći. Iako se ništa ne može saznati o učinkovitosti stranice, ipak valja naglasiti da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi.

www.lostart.de

Domagoj Cerovac

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak