Vijenac 270

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Osamdesete u Rijeci

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Osamdesete u Rijeci

Rijeka Do 5. je rujna u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba Slika, gesta i materija. Nastavak je to niza velikih izložbi koje, počevši od hrvatske moderne 1992, predstavljaju zbirku riječkog muzeja. Na izložbi, koju potpisuje autorica Nataša Ivančević, postavljene su slike, crteži, skulpture, objekti i plakati nastali osamdesetih godina prošlog stoljeća, među kojima su radovi autora poput Josipa Diminića, Nine Ivančić, Željka Kipkea, Damira Sokića, Ferdinanda Kulmera, Ivana Kožćarića, Đure Sedera i mnogih drugih. Informacije potražite na www.mgr.hr.

Francuzi iz 19. u 20. stoljeće

Kalamazoo, Michigan Kalamazoo Institute of Arts predstavlja izložbu Millet to Matisse: Nineteenth- and Twentieth-Century French Painting from Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, šezdeset i četiri slike iz škotske galerije, uključujući i autore kao što su Monet, Renoir, Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Picasso i Matisse. Izložba impresionista, postimpresionista i moderne otvorena je do 15. kolovoza da bi nakon Kalamazooa dalje putovala Amerikom. Ostale informacije potražite na www.kiarts.org.

Picassov rat i mir

Barcelona Tematska izložba Picasso: War and Peace otvorena je do kraja rujna u Muzeju Picasso u Barceloni. Slike, skulpture, crteži, grafike i posteri vezani uz temu kojoj je Picasso pridao veliku pozornost, od španjolskoga građanskog rata pa do svjetskog rata. Dva velika formata naslovljena Rat i mir za kapelicu u Vallaurisu, poznate golubice mira i ostala djela vezana uz Picassovu želju za upućivanjem na ljudsku nesreću i patnje pogledajte do 27. rujna ili na www.museupicasso.bcn.es.

Švedska i slovenska grafika

Ljubljana Izložba slovenske i suvremene švedske grafike otvorena je u Međunarodnom likovnom grafičkom centru u Ljubljani. Izložene švedske grafike nastale su u razdoblju od 1980. i 2000. godine umjetnika kao što su Peder Josefsson, Asa Andersson, Helmtrud Nyström, Lars Nyberg ili Brita Weglin, dok trideset godina slovenske grafike (1950-1980) predstavljaju Štefan Galič, Boris Jesih, Vladimir Makuc, Lojze Spacal i drugi. Izložba u Tivolskom gradu ostaje otvorena do 29. kolovoza, a info je na www.mglc-lj.si.

Bit stvari

New York Od 11. lipnja do 19. rujna njujorški Guggenheim Museum pokazuje radove rumunjskoga kipara Constantina Brancusija na pomno odabranoj izložbi The Essence of Things. Izložba pristigla iz londonske Tate Modern pokazuje više od trideset skulptura koje obilježuju težnje apstrakciji. Na izložbi se, uz radove u različitim materijalima, prvi put pojavljuje nedavno otkriveno Brancusijevo djelo, četvrta verzija Sleeping Muse. Ostale informacije na www.guggenheim.org/exhibitions/brancusi/index. html.

Knjige

Robert Descharnes, Gilles Néret, Salvador Dalí. The Paintings, Taschen, 2004. U dva sveska s ukupno nešto manje od osam stotina stranica pokazan je kompletan slikarski opus ovog majstora. Nakon godina istraživanja Robert Descharnes i Gilles Néret vjeruju da su kompletirali Dalijev katalog. Publikacija nas upoznaje i s radovima koji su do danas bili teško dostupni, a gotovo polovica ilustracija rijetko je viđena. Monografija Dalijevih slikarskih ostvarenja tiskana je u povodu stogodišnjice autorova rođenja.

Internet

www.galerijabalen.net Slavonskobrodska galerija u Starčevićevoj 40, osnovana 1997, na internetskim stranicama govori o prošlim, recentnim i budućim izložbama kojima je cilj najnovije trendove u umjetnosti prebaciti u lokalne okvire. U arhivu možete saznati više o bivšim programima, pronaći fotodokumentaciju te životopise pojedinih umjetnika, kao i recenzije, a predstavljeni su i umjetnici koji redovito izlažu u galeriji.

Marko Kružić

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak