Vijenac 270

Glazba

GLAZBOSKOP

Nagrada Milka Trnina

Projekt Dora Pejačević

U ponedjeljak 28. lipnja u Ambasadi Republike Hrvatske u Beču predstavljen je novi nosač zvuka na kojem su snimljene Sonata za violončelo i klavir op. 35 u e-molu i Klavirski trio op. 29 u C-duru Dore Pejačević u izvedbi Monike Leskovar, violončelo, Tatjane Kubala, glasovir i Cornelije Gartemann, violina. To je već treći nosač zvuka u ciklusu Frauentoene posvećen djelima Dore Pejačević. Izdanje je dio hrvatsko-austrijskog projekta koji su 1999. pokrenuli Muzički informativni centar KDZ-a, Univerzitet za glazbu i prikazivačke umjetnosti u Beču, Institut za sociologiju glazbe u Beču i diskografska kuća Re Nova Classics. Projekt je posvećen afirmaciji djela Dore Pejačević u svijetu.

Najave

Sa ZABAF-a

Iz programa Zagrebačkog baroknog festivala izdvojit ćemo nekoliko koncerta. Osmoga srpnja u Zagrebačkoj će katedrali koncert održati danski orguljaš Knud Vad, koji će izvoditi djela D. Buxtehudea i J. S. Bacha. Klovićevi dvori bit će 13. srpnja mjesto nastupa talijanskog ansambla I musici della Serenissima, čiji će program te večeri biti posvećen renesansnim i baroknim skladateljima u Veneciji i Istri. Još jedan talijanski ansambl nastupit će 20. srpnja na istome mjestu. Riječ je o ansamblu Bizzarrie armoniche, koji će se predstaviti interpretacijama skladbi žena skladateljica baroknoga razdoblja. Španjolski ansambl Hesperion XXI pod umjetničkim vodstvom Jordija Savalla održat će 14. srpnja koncert u Klovićevim dvorima. Na programu koncerta bit će barokna glazba iberijskog poluotoka. Kao posljednju izdvajamo večer posvećenu skladatelju G. Dufayu, čija će djela 19. srpnja u katedrali izvoditi Schola: Dufay iz Nizozemske pod umjetničkim vodstvom Rebecce Stewart. Napomenimo da svi koncerti započinju u 21 sat.

Festival gitare u Kastvu

U sklopu Festivala kulture Kastafsko kulturno leto 2004. i ovog će ljeta oo 16. do 26. srpnja biti održan međunarodni festival gitare pod naslovom 8. Triglav. Internacionalni festival gitare Kastav 2004. Eminentni svjetski umjetnici predstavit će Kastavcima i njihovim gostima sedam tematskih večeri. Prve večeri, 16. srpnja, naslovljene Glazbene delikatese, nastupit će gitarski Duo Kaltchev te Claudia Buder na harmonici. Dan poslije, 17. srpnja, slijedi program Velikani klasične gitare, u okviru kojega će nastupiti gitarist Alvaro Pierri iz Urugvaja. U sklopu programa Svjetski blues 18. srpnja nastupit će akustični gitarist Bob Brozman iz SAD-a. Četvrta večer festivala, 20. srpnja, rezervirana je za gudački trio Triology, koji čine tri klasično školovana gudača, Daisy Jopling, Alexey Igudesman i Tristan Shulze. Svi festivalski koncerti bit će održani u crkvi sv. Jelene Križarice i na trgu Lokvina, a ulaznice se mogu rezervirati u udruzi Kastafsko kulturno leto te putem interneta.

Koncerti u Gospiću

Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije bit će poprište dvaju koncerata koji će se održati u okviru Gospićkoga glazbenog ljeta. Prvi koncert priredit će mezzosopranistica Aida Vidović Krilanović i orguljaš Milo Krilanović. Koncert će započeti u 20.30 sati, a na programu će biti skladbe C. W. Glucka, G. F. Händela, J. S. Bacha, C. Franka, I. pl. Zajca, Đ. Jusića, W. A. Mozarta, G. Bizeta te G. Puccinija. Tjedan poslije, 14. srpnja, na istome će mjestu u isto vrijeme nastupiti Gudački kvartet Malpera, koji će se predstaviti izvedbama djela J. Haydna, A. Borodina, A. Dvoűáka i E. Griega.

Započinju Dubrovačke ljetne igre

Desetoga srpnja svečano će biti otvorene 55. dubrovačke ljetne igre. Iz programa izdvajamo koncert Zagrebačke filharmonije 12. srpnja u tvrđavi Revelin s početkom u 21.30 sati. Pod ravnanjem Pavela Kogana te uz solista Denisa Matsueva za glasovirom izvest će djela P. I. Čajkovskog. Osamnaestoga srpnja u atriju palače Sponza nastupit će pijanistica Tamara Jurkić Sviben i violinistica Ida Cavaliere-Padro. Na koncertu točno u ponoć prezentirat će skladbe A. Dvoűáka, L. Janačeka, B. Kunca, G. Tartinija te T. Vitalija. Dvije večeri poslije, 20. srpnja, s početkom u 21.30, solistički će recital prirediti pijanist Stephen Kovacevich. U atriju Kneževa dvora izvest će djela L. van Beethovena i F. Schuberta. Na istome će mjestu u isto vrijeme 21. srpnja nastupiti violinistica Dora Schwarzberg i violončelist Jorge A. Bosso, čiji će program obuhvatiti skladbe latinoameričkih skladatelja.

Večeri u Sv. Donatu

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar od 6. srpnja do 4. kolovoza bit će održane 44. glazbene večeri u Sv. Donatu. Na drugoj večeri 8. srpnja nastupit će Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Berislava Šipuša. Na programu će biti skladbe L. Sorkočevića, J. S. Bacha, O. Respighija i B. Bartóka. Kao solisti sudjelovat će Sanja Milić, oboa, i Drago Novak, violina. Dva pijanistička koncerta bit će održana 10. i 14. srpnja. Na prvome će nastupiti Antonio Simon Montiel iz Španjolske, koji će izvesti djela J. Brahmsa, A. Skrjabina, D. Kempfa i M. de Falle, dok će 14. srpnja Zadrani Jurica i Mario Šoša prirediti večer hrvatskih skladatelja B. Papandopula, J. Štolcera Slavenskog i I. Mačeka. Još ćemo izdvojiti koncert zagrebačkog ansambla Musica viva pod umjetničkim vodstvom čembalistice Višnje Mažuran. Koncert će biti održan 21. srpnja, a na programu su djela G. F. Händela, A. N. Porpore i J. Ch. Pepuscha.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak