Vijenac 270

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Lutke i lutkari

Autor Danijel Popović, dizajner, dimenzije, naklada 300 000, datum izdanja 6. lipnja 2004.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Lutke i lutkari

Autor Danijel Popović, dizajner, dimenzije, naklada 300 000, datum izdanja 6. lipnja 2004.

slika

Lutkarstvo je u svijetu vrlo popularna grana umjetnosti, o čemu svjedoči i Unima, najstarija međunarodna kazališna organizacija u svijetu. Osnovana je 20. svibnja 1929. kao Union Internationale de la Marionnette (skraćeno UNIMA), a danas okuplja 59 zemalja članica i 5854 članova iz čitavoga svijeta.

Unima je nevladina organizacija, pridružena UNESCO-u, sa svrhom udruživanja svih koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti. Svoj cilj Unima promiče organiziranjem kongresa, konferencija, festivala, izložbi, tečajeva, radionica; poticanjem profesionalnog obrazovanja kao i produbljivanjem povijesnog i teorijskog istraživanja te lutkarstva kao sredstva etičkog i estetskog odgoja.

U tradiciji je održavanja svjetskih kongresa Unime da se sudionicima kongresa predstave recentna uprizorenja lutkarskih kazališta iz cijeloga svijeta. U Opatiji je od 7. do 11. lipnja održan 19. svjetski kongres Unime, dok je prateći Međunarodni lutkarski festival održan u Rijeci od 6. do 12. lipnja. Na kongresu je obilježena 75. obljetnica osnutka Unime, a Međunarodni lutkarski festival predstavio je Riječanima i njihovim gostima 28 predstava iz 17 zemalja (o čemu više možete pročitati u izvješću Dubravke Lampalov objavljenu u prošlom broju »Vijenca«).

Lutke su nadahnule dizajnera Danijela Popovića, koji je poigravši se marionetama na stiliziranoj pozornici dizajnirao dopadljivu poštansku marku.

Sandra Cekol

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak