Vijenac 270

Glazba

CD jazz, Ike Quebec, Blue & Sentimental, Blue Note

In memoriam majstoru

CD jazz, Ike Quebec, Blue & Sentimental, Blue Note

In memoriam majstoru

Disk je ime dobio po glasovitoj baladi Conuya Basiea, Blue & Sentimental. Na neki je način taj CD i in memoriam poznate tvrtke Blue Note, posvećen tenor-saksofonistu Iku Quebecu, rođenu u Newarku u New Jerseyu, istaknutu sljedbeniku škole Colemana Hawkinsa i Bena Webstera. Snažnim se, bogatim tonom i načinom sviranja uspio približiti svojim uzorima. Quebec koji je poput mnogih crnačkih puhača karijeru započeo u big bandovima swinga, u malom sastavu demonstrira i temeljnu školu izvođenja balada, a i u izvedbama se tema drukčijeg ugođaja po načinu shvaćanja jazza, te djelomično i po stilu, približava čak i znamenitoj teksaškoj školi tenorsaksofona.

Prije kraćeg osvrta na sam program Quebecova diska, valja spomenuti i članove njegova kvinteta s kojim su predstavljene snimke i ostvarene. Sve su to poznata imena hard-bop jazza druge polovice prošloga stoljeća. Gitarist Grant Green jedan je od najistaknutijih predstavnika instrumenta, pijanist je Sonny Clark, kontrabasist Sam Jones, a bubnjar Lousi Hayes. S Quebecom, ali i bez njega, obilježili su važno diskografsko razdoblje etikete Blue Note.

Na već spomenutu maestralnu Quebecovu izvedbu balade Blue & Sentimental nadovezuje se njegov original, nazvan Minor Impuls, naslov kojeg već upućuje da je riječ o molskoj skladbi. Don’t Take Your Love From Me autora Henryja Nema rjeđe je izvođena balada iz četrdesetih godina, koju je Quebec srećom, i to na najbolji način, reaktivirao. Izvedbu obilježuje neuobičajeno spor tempo, u kakvu je ponekad teže svirati negoli u najbržem. Dokazuje to i Quebecov solo koji slijedi nakon sola gitarista Greena. Quebec je nadalje i autor fine svingerske teme Like s demonstracijom izvrsne ritam-sekcije Sam Jones - Louis Hayes, dok je tema Blues For Charlie prilog Granta Greena svom gitarističkom uzoru Charlieju Christianu. Poznate skladbe, inače standardi koji se rado izvode, That Old Black Magic i It’s All Right With Me, iako snimljene u isto vrijeme kad i druge, tek su sada kao bonus tracks pridodane programu CD-a, te ih brojni ljubitelji jazza sada prvi put mogu čuti.

Ike Quebec bio je glazbenik relativno kratka života, ali i neoprostivo skromna diskografskog opusa, posve neprimjerena takvu majstoru tenor-saksofona. Iako je njegova karijera započela još daleke 1940, gotovo sve što je o njemu diskografski zabilježeno valja zahvaliti spomenutoj etiketi Blue Note, koja ga je praktično pratila do smrti. Tako Blue Noteu imademo zahvaliti i na ovom in memoriam velike dokumentarne vrijednosti.

Mladen Mazur

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak