Vijenac 270

Kazalište

TEATROSKOP

Dubrovačke ljetne igre

TEATROSKOP

Dubrovačke ljetne igre

I ove će se godine, po 55. put, 10. srpnja ceremonijalno otvoriti Dubrovačke ljetne igre. Dramski program ovogodišnjih Igara čine tri prošlogodišnje festivalske produkcije, Orlandom nagrađena Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje Bobe Jelčića i Nataše Rajković, Grižula u režiji Paola Magellija i Amfitrion u režiji Janusza Kice, ovjenčan Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u Hrvatskoj prošle sezone.

Od noviteta najprije u Dubrovnik dolazi Dundo Maroje, ali pod naslovom Uncle Maroje, u izvedbi Odjela za dramu The Catholic University of America iz Washingtona i režiji Nauma Panovskog, o čemu su hrvatski mediji već podosta rekli. Tjedan dana kasnije ponovno će u Dubrovniku igrati hrvatski Shakespeare na engleskom, jer će članovi kompanije pri Indiana Universiy of Pennsylvania u režiji Matka Sršena igrati Grižulu.

Prva premijera festivala ujedno je i prvi put da se program Dubrovačkih ljetnih igara otvara najmlađima. Otočić Supetar ispred Cavtata 28. srpnja postat će Otok na kojem je vrijeme stalo. Redateljica Vanja Matujec sama je obradila priču Trinaest satova Jamesa Thurbera, a u realizaciji predstave pomaže joj birana ekipa: scenografkinja Iva Matija Bitanga, kostimograf Leo Vukelić i autor glazbe Srđan Gulić. Klasične likove književnosti za djecu igrat će Maro Martinović, Amar Bukvić, Antonija Stanišić, Dijana Vidušin, Maja Kovač i Ivana Boban, koja potpisuje i koreografiju predstave. Djeci je namijenjena i prva od četiri izvedbe, od 9. do 12. kolovoza, kultne talijanske lutkarske skupine Figli d’Arte Cuticchio, koji će uz pomoć više od 400 lutaka oživjeti legendu o Orlandu.

Ovogodišnje Igre će, također po prvi put u povijesti, u vlastitoj produkciji izvesti Vojnovićev Ekvinocijo, koji redatelj Joško Juvančić i scenograf Marin Gozze planiraju postaviti u neku od uvala Lokruma. Uz glazbu Luke Kunčevića, u predstavi će premijerno 4. kolovoza zaigrati Kruno Šarić, Olga Pakalović, Doris Šarić Kukuljica, Frane Perišin, Nikša Kušelj, Branimir Vidić, Predrag Vušović, Izmira Brautović i drugi.

Splitsko ljeto


slika

Drugi najstariji domaći ljetni festival ove godine slavi pola stoljeća postojanja, i kao i obično najavljuje tri dramske premijere uz poneko gostovanje. Redatelj Matko Raguž i autor Tonči Petrasov Marović našli su se na produkciji teksta Antigona, kraljica u Tebi, koja će premijerno igrati u podrumima Dioklecijanove palače 23. srpnja. Glazbu potpisuje Tamara Obrovac, scenografiju Ozren Bakotić prema Raguževoj ideji, a pokret Jasna Franskić Brkljačić i Damir Klemenić, dok u predstavi nastupaju Zoja Odak, Asja Jovanović, Jadranka Đokić, Bruna Bebić Tudor, Milan Pleština, Nikola Ivošević, Milivoj Beader i drugi.

Već 3. kolovoza, u dvorištu splitskog HNK, na red dolazi i Pukovniku nema tko pisati Gabriela Garcije Marqueza u režiji, adaptaciji i dramatizaciji Nenni Delmestre. Već gotovo stalnu ekipu suradnika, koju čine Lina Vengoechea zadužena za glazbeni dio predstave, scenograf Ivo Knezović i oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, obogatit će ovoga puta i koreograf Mark Boldin te kostimografkinja Danica Dedijer. Uloge pukovnika i njegove žene tumačit će Josip Genda i Milka Podrug Kokotović, a ostala lica Trpimir Jurkić, Nene Srdelić, Elvis Bošnjak, Ratko Glavina, Vicko Bilandžić i ostali.

Premijerni niz 50. Splitskog ljeta zatvorit će 11. kolovoza Mjesec Alabame Petra Brečića, čije se hibridne forme između dramskog kazališta i kabarea po motivima Brecht/Weillove Opere za tri groša prihvatila Marica Grgurinović. Jednostavnu podjelu, Nju i Njega, igrat će Trpimir Jurkić i Arijana Čulina, uz glazbenu pratnju za koju se brine Hari Zlodre.

Pored repriza, kao što su Kate Kapuralica oliti Kate Šigureca i Mandragola, u Splitu će gostovati i poljski Teatr Provisorium s predstavama Ferdydurke i Mitteleuropski prizori, koje su na riječkom festivalu malih scena svojedobno polučile nemali uspjeh, Madhosue Theatre Company sa Sabranim djelima Williama Shakespearea i Slovensko narodno gledališče iz Maribora s Ćelavom pjevačicom u režiji Sama M. Streleca.

Teatar Ulysses

slika

Četvrta sezona Teatra Ulysses bit će u znaku svojevrsnog, i pomalo bizarnog kazališnog dijaloga između poviješću nabijenih Brijuna i Golog otoka. Dokumentarni dio projekta, sa snimkama preživjelih, rade Vanessa Redgrave i Lenka Udovički, dok će dramski dio biti Play Beckett, obrada Beckettove Čekajući Godota. Predstavu režira Rade Šerbedžija, a igraju Pero Kvrgić, Sreten Mokrović, Ivica Vidović i Zijah Sokolović. Premijera je najavljena za 30. srpnja.

Igor Ružić

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak