Vijenac 270

Časopisi

Čuvanje zlata

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, gl. ur. Nada Vrkljan-Križić, br. 3-4/2003, Zagreb, 2004.

Šest stoljeća

»Povijesni prilozi«, gl. ur. Jasna Turkalj, god. 25, 1-366, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2003.

»Povijesni prilozi« časopis su koji izlazi dva puta godišnje i na svojim stranicama donosi članke, izvješća sa skupova te ocjene i prikaze. Časopis objavljuje ove kategorije članaka: izvorne znanstvene članke, prethodna priopćenja, pregledne članke, izlaganja sa znanstvenih skupova i stručne članke, a referiran je u Historical Abstracts; Hrvatska bibliografija, Niz B; The Bowker Int. Serials; IBZ - Zeller Verlag. Radovi opsegom ne prelaze dva arka (32 kartice), pisani su na hrvatskom jeziku i uz manji sažetak (na hrvatskom) na kraju donose veći sažetak na nekom od svjetskih jezika (najčešće na engleskom).

Drugi prošlogodišnji broj »Povijesnih priloga« donosi jedanaest članaka koji su poredani uglavnom kronološkim redom od Neka zapažanja o teritoriju i organizaciji Bribirske županije u srednjem vijeku Franje Smiljanića (13. stoljeće) do Formiranje i rad Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva u vrijeme preporoda (1841-1848) Gorana Arčabića.

U izvornom znanstvenom članku Vrijeme i okolnosti postanka Novigradskog zbornika Mladen Ančić zaključuje da je tekst poznat pod tim naslovom doista najvjerojatnije nastao 1452. i da su mu dopune dodane 1454. te upozorava na činjenice koje definiraju društveni položaj skupine koja je vodila postupak zapisivanja običaja i zaključuje da je izbor običaja zapisanih 1452. bio definiran interesima pripadnika te skupine te temeljem toga predlaže nov pristup čitanju sličnih tekstova, pri čemu bi težište raščlambi trebalo pomaknuti s pravno-povijesnoga razlaganja na društvene okolnosti koje su oblikovale sklop praktičnoga ponašanja ljudi.

Zanimljiv je i rad Šime Deme Prikaz opsade Beča 1683. g. u Euthmiji Benedikta Rogačića. Rogačić u peto pjevanje svoga didaktičkog, teološko-moralističkog spjeva Euthynia, kako bi što življe oslikao svoje izlaganje o odvažnosti duha, umeće digresiju u kojoj prikazuje pobjedu kršćana nad Turcima kod Beča 1683. Demo analizira povijesnu motivaciju digresije, njezinu funkciju i uklopljenost u cjelinu spjeva te njezinu strukturu kao književnoga teksta koji je u radu objavljen u hrvatskom prijevodu i popraćen bilješkama.

Nakon članaka slijedi izvješće s međunarodnoga znanstvenog skupa Fenomen ’krstjani’ u srednjovjekovnoj Bosni i Humu te recenzije i prikazi devet knjiga domaćih i inozemnih autora.

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak