Vijenac 270

Ples

Balet u Zorin domu

U subotu, 19. lipnja 2004. u Zorin domu u Karlovcu održana je 1. međunarodna revija škola i studija klasičnog baleta.

Balet u Zorin domu

slika

U subotu, 19. lipnja 2004. u Zorin domu u Karlovcu održana je 1. međunarodna revija škola i studija klasičnog baleta. Organizatori su Zorin dom i Baletna škola Carlotta Grisi iz Umaga, čija je umjetnička voditeljica Clara Santoni (Rim, Venecija) u sljedeća tri dana održala i seminar na kojem je predstavljena metoda Royal Academy of Dance (R. A. D. London).

Na reviji su nastupile baletne škole i studiji iz Maribora, Celja, Pule, Umaga i Rijeke, a ocjenjivački sud revije u sastavu Sonja Kastl, Darinka Lavrič-Simčič i Dinko Bogdanić prvu je nagradu dodijelio mladoj solistici mariborske škole. Već sama revija otvorila je niz problemskih pitanja koja su analizirana i pobrojana na okruglom stolu održanu u nedjelju 20. lipnja, pod naslovom Decentralizacija i osuvremenjivanje baletnog obrazovanja. Činjenica je da postoji veliko zanimanje i potreba za baletnim obrazovanjem, na svim razinama, i širom Hrvatske, i da je dosadašnja praksa nedostatna da popuni domaća kazališta plesačima. Još je veći problem, od kojeg valja i krenuti, nedostatak kvalificiranih baletnih pedagoga, dakle ljudi koji bi osim figura i pozicija poznavali i metodiku i anatomiju, i koji bi stručno radili ne samo u školama nego i vodili studije te dječje i druge neprofesionalne grupe iz čijih bi se redova najdarovitiji upućivali dalje, u profesionalne škole.

Planovi Zorin doma i Baletne škole Grisi vrlo su utemeljeni, ozbiljni i ambiciozni, a međusobno povezivanje, otvaranje i suradnja pedagoga, grupa i škola trebalo bi potaknuti pozitivne pomake na domaćoj baletnoj sceni.

Maja Đurinović

Vijenac 270

270 - 8. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak