Vijenac 269

Fotografija

U FOKUSU

Wols u Klovićevim dvorima

U FOKUSU

Wols u Klovićevim dvorima

Zagreb Veliki umjetnik lirske apstrakcije, jedan od začetnika enformela poznat pod pseudonimom Wols, upravo gostuje sa svojim radovima u Zagrebu. Organizator gostovanja je Muzej za suvremenu umjetnost kojemu je galerija Klovićevih dvora ustupila prostor za izložbu. U sklopu izložbe predstavljeni su autorovi fotografski radovi, te oni u bakropisu i akvarelu. Fotografijom se Wols bavio od najranijih dana, a radovi koji su izloženi u Zagrebu datiraju iz tridesetih godina kada je umjetnik radio pod utjecajem pariškog nadrealizma i magičnog realizma. Izložbu možete pogledati do 11. srpnja, a prati je katalog na njemačkom i engleskom jeziku, uz prijevod teksta Ewalda Rathkea na hrvatski jezik.

Pejzaž kao fenomen

slika

Zagreb Izložba Unframed Landscapes / Razotkriveni pejzaži koja gostuje u zagrebačkoj Galeriji proširenih medija na Trgu žrtava fašizma bb nastala je kao projekt Instituta za suvremenu umjetnost iz Mađarske. Izložba je gostovala u Londonu u sklopu Magyar Magic Festivala, koji tijekom cijele godine slavi ulazak Mađarke u Europsku uniju, a njezino gostovanje u Zagrebu završna je faza izložbe, te donosi neke nove radove koji su bili procesualno koncipirani. Unframed Landscapes skupna je izložba mađarskih i hrvatskih umjetnika koja preispituje krajolik kao oblik i njegove potencijale u suvremenom osjećanju svijeta i umjetnosti, a kao naše predstavnike na toj izložbi možemo vidjeti radove Ane Opalić, Matka Vekića i Ivana Bure. Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.

Aglaia Konrad u Grazu

slika

Graz Camera Austria priredila je samostalnu izložbu Aglaie Konrad pod naslovom Kopie City. Autorici je ista institucija prošle godine dodijelila nagradu za suvremenu fotografiju, a kao uspješna fotografkinja dokazala se brojnim sudjelovanjem na internacionalnim izložbama, od kojih bih izdvojila Documentu u Kasselu 1997. Konrad se bavi gradom i urbanom organizacijom prostora kao načinom čovjekova osvajanja i stvaranja sebi primjerena ili neprimjerna svijeta. Svojim je putovanjem u velika gradska središta stjecala prostorno iskustvo urbanih konglomerata, dokumentaristički bilježila kamerom ono viđeno, a sada se tom arhivom i saznanjima služi pri realizaciji prostorno orijentiranih instalacija. Izložbu možete pogledati do 1. kolovoza.

Hoykini portreti slavnih

slika

Zagreb U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Damira Hoyke pod naslovom Celebrity Fair. Predstavljeno je više od stotinu portreta u boji kojima je Hoyka prikazao ličnosti iz našega javnoga života uz pomoć dosjetki vezanih ili za područje djelovanja pojedine osobe ili putem nešto složenijih asocijacija vezanih uz situaciju ili autora. Razbijanje je konvencija zanimljivo, poticajno je vidjeti u nekom drugom kontekstu osobe uz koje uobičajeno vezujemo strogost u nastupu, no izražajna snaga fotografija kao takvih tu je izmaknula. Uz iznimku nekoliko vrijednih radova Hoykina se inventivnost na većini tih portreta ipak iscrpla u samoj dosjeci. Fotografije su nedavno objavljene u monografiji Celebrity Fair u izdanju Mozaik knjige, a izložbu možete pogledati do 29. lipnja.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak