Vijenac 269

Časopisi

Upravljačka elita

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 69-70, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, siječanj-travanj 2004.

Upravljačka elita

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 69-70, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, siječanj-travanj 2004.

Kao što je to uobičajeno, »Društvena istraživanja« otvara glavna tema, uvijek intrigantna i provokativna te stoga zanimljiva ne samo znanstvenicima. U ovom broju to je Socioekonomska kultura i hrvatska upravljačka elita. U široj ekonomskoj literaturi uobičajeno je pojam socioekonomske kulture, poistovjećivati s poslovnom kulturom organizacije, odnosno s korporacijskom kulturom, no trinaestoro autora u svojih sedam radova ne prihvaća takvo shvaćanje socioekonomske kulture zbog svijesti o opasnosti takva teorijsko-metodološkog redukcionizma koji zanemaruje društvene odrednice socioekonomske kulture, kao i zbog naravi međunarodnoga istraživačkog projekta unutar kojeg su njihovi radovi nastali (After the Accession: The socio-Economic Culture of Eastern Europe in the Enlarged Union: An Asset or a Liability?). Hrvatski su istraživači u okviru toga projekta koji se provodio tijekom protekle dvije godine u osam tranzicijskih zemalja srednje i jugoistočne Europe usvojili širu definiciju socioekonomske kulture i pokušali je povezati s ključnim društvenim i ekonomskim akterima postsocijalističke mijene. Kako to u tekstu Uz temu naglašava Drago Čengić, istraživači su svjesni svih svojih ograničenja u pristupima dohvatnoj građi, podacima i svojim nalazima te su stoga njihovi zaključci mahom hipotetskoga karaktera, no pružaju nove uvide, hipoteze i pitanja, što je dovoljno važno za širu raspravu.

Preostalih šest radova objavljenih u ovom (dvo)broju »Društvenih istraživanja« bavi se vrlo raznolikim temama (glazba, povijest, sociologija...), a pisani su na hrvatskom ili engleskom jeziku uz sažetke na njemačkom te engleskom ili hrvatskom jeziku.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak