Vijenac 269

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Bolji zvuk za računala

Računala — Bolji zvuk za računala

slika

Računala se sve češće rabe kao sredstvo za snimanje i reprodukciju tonskih zapisa. Nažalost, često na štetu kvalitete. Stoga se mora pohvaliti iMic — povoljno i praktično unapređenje prijenosa zvuka s računala i na računalo. Riječ je o adapteru koji posreduje između računala i mikrofona, zvučnika, radija ili bilo kojeg drugog audiouređaja po izboru. iMic se jednostavno uključi u USB-port, a uređaj koji se koristi u njega. Čemu sve to? Spajanjem na USB-port znatno se poboljšava kvaliteta prijenosa zvuka. Izbjegavaju se naime šumovi koji su posljedica računalne elektronike, što se zapaža pri snimanju i reprodukciji zvuka. Dodatna je zanimljivost da je iMic kompatibilan kako s Macom tako i s PC-jem. Prava alternativa profesionalnoj i skupoj sound-kartici.

www.griffintechnology.com

Audio-video — Prirodan zvuk

slika

JVC predstavlja svoju novu i jedinstvenu liniju pod naslovom EX-A1. Riječ je o minijaturnoj DVD-audio/video liniji koja se iskazuje najnaprednijom tehnologijom. Najnaprednija tehnologija u tom slučaju pak ne znači mikročipove, futuristički materijal i neviđeni softver. Najnaprednija je tehnologija — drvo. Inženjeri JVC-a iskoristili su prirodna akustična svojstva drva te su od njega izradili membrane zvučnika linje. Rezultat je znatno kvalitetniji zvuk i dulji rok trajanja. Osim audiokarakteristika takozvanih wood cone-membrana zanimljiv je i vrlo zahtjevan način proizvodnje. Tako se, između ostalog, drvo mora namakati u japanskoj rižinoj rakiji sake da tijekom obrade ne bi puklo. Trud se ipak isplati — vrhunska kvaliteta koja ne opada tijekom godina uporabe oduševit će svakog audiofila.

www.jvc.com

Mobiteli — Handsfree i kod kuće

slika

Vjerojatno više ne postoji ni jedan mobilni telefon za koji nije proizveden handsfree uređaj. Do toga je došlo iz jednostavna razloga što se mobiteli rabe uvijek i svuda — često i u trenucima kada ruke nisu (ili barem ne bi trebale biti) slobodne. U slučaju fiksnih telefona situacija je upravo obrnuta — handsfree-uređaji gotovo se uopće ne nude. Do sada. GN Netcom proizveo je GN 6110, Bluetooth handsfree set. Prednosti su mu dvojake — s jedne je strane kompatibilan s većinom mobilnih telefona, a s druge na njega se mogu spojiti i fiksni. Njegova se bazna stanica jednostavno spoji između telefona i zidnoga priključka te se slušalica pričvrsti na bazu. Za primanje telefonskih poziva ne mora se dizati slušalica, nego je dovoljan pritisak gumba na bežičnoj slušalici. Spomenuta slušalica besprijekorno funkcionira u krugu od deset metara od osnovne stanice, a ugrađene baterije trebale bi biti dostatne za četiri sata razgovora. Rijedak slučaj dodatka mobitelu koji je koristan i za staromodnu komunikaciju.

www.gnnetcom.co.uk

CD-ROM — Uredi dom

slika

Došli su topli dani, a time i dulji boravci na otvorenom. I ove će se godine kao i svake do sada mnogi baciti na uređivanje vrta i okućnice. Za one kojima uređenje zelenih površina uključuje više od košenja trave i čupanja korova idealan je izbor CD- ROM 3D Home Architect Landscape Design Deluxe 6. Riječ je o praktičnu programu koji pomaže u planiranju dizajniranja vrta. Od raznih vrsta cvijeća preko bazena do velikog izbora ograda — nema tog ukrasnog ili korisnog detalja koji se ne može dodati. Da bi planiranje bilo jednostavnije, u pozadinu možete staviti sliku vlastite kuće. Kada završite planiranje, možete se virtualno prošetati vrtom i doživjeti njegov izgled tijekom četiri godišnja doba. Za kraj valja spomenuti još posebno koristan dodatak, botaničku enciklopediju sa oko sedam i pol tisuća različitih vrsta ukrasnog bilja.

www.broderbund.com

Internet — Enciklopedija umjetnina

slika

Internet je medij koji je stvoren da bi se na njemu jednostavno pronalazile informacije. A da bi pronalaženje informacija o umjetninama bilo još malo lakše, napravljene su stranice www.artcyclopedia.com. Na njima se, naime, u tren oka može pretraživati baza od više od 125 000 umjetnina! Pretraživati se može na mnogo načina: po imenu umjetnika, naslovu umjetničkog djela, muzeju u kojem se nalazi, razdoblju ili pokretu kojem pripada, mediju, predmetu, nacionalnosti... Ako se primjerice izabere umjetnik, korisniku se otvara pregled svih u bazi sadržanih djela tog umjetnika. Ako se zatim odabere određena umjetnina, korisnik se dalje preusmjerava na stranice muzeja u kojem se ona nalazi. Osim pretraživanja na stranicama se nude i zanimljivi članci, informacije o različitim muzejima, knjigama... Stranice s punim pravom nose svoje ime.

www.artcyclopedia.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak