Vijenac 269

Naslovnica

Kulturna kronika

Priznanje Europskog bijenala akvarela Dimitriju Popoviću

Priznanje Europskog bijenala akvarela Dimitriju Popoviću

slika

Albignasegne, 7. lipnja Stručni žiri 8. europskog bijenala akvarela, koji se održava u Albignasegnu nedaleko od Padove, dodijelio je hrvatskom slikaru Dimitriju Popoviću posebnu nagradu za akvarel Laura II, priopćio je predsjednik žirija Giusseppe Zamarin. Nagrađeni akvarel bit će uvršten u talijansku Nacionalnu pinakoteku akvarela. Bijenale je posvećen 700. godišnjici rođenja Francesca Petrarke, a na njemu su sudjelovali umjetnici iz cijele Europe. Suorganizator je bijenala Europski centar akvarela iz Bruxellesa.

Filmske nagrade za mlade

slika

Zadar, 7. lipnja Proglašenjem pobjednika u pet kategorija za djecu i mladež u Zadru je završena 42. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži.

Ocjenjivački sud u sastavu Maja Flego, Krešimir Mikić, Jasna Pandžić, Snježana Tribuson i Slaven Zečević prvu nagradu za dječji igrani film nije dodijelio, a drugo mjesto pripalo je radu Duhovi iz Australije OŠMladost iz Osijeka. Najbolji je dokumentarni film Kristinina nova adresa OŠRudeš iz Zagreba, dok je najboljim među animiranim filmovima proglašen Zimski san poznate Škole animiranoga filma iz Čakovca.

U otvorenoj kategoriji prvim mjestom nagrađen je rad Moj grad Filmske grupe OŠ Jurja Šišgorića iz Šibenika, dok je nagrada za TV-reportažu otišla OŠRudeš iz Zagreba za odličnu Kotlovnicu.

Najboljim igranim filmovima u mladeži proglašen je Epopeja o bureku, dvadesetominutna filmska parodija Autorskog studija — FFV i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. Kinoklub Karlovac i Videodružina gimnazije Karlovac te Dječji dom Vladimir Nazor iz Karlovca osvojili su prvu nagradu za dokumentarac Velika obitelj. Najbolji animirani naslov u srednjoškolaca je Hlad i mir FKVK Zaprešić, Uspavanka Prve gimnazije iz Osijeka istaknula se u otvorenoj konkurenciji. Najbolju TV-reportažu Samo jedna karika u lancu napravili su Kinoklub Karlovac i Videodružina gimnazije Karlovac te Ekonomska škola iz Karlovca.

Fine mrtve djevojke u njemačkim kinima

slika

Berlin, 10. lipnja Pod imenom Schöne tote Mädchen u Berlinu i Münchenu počeo se u prikazivati hrvatski film Fine mrtve djevojke redatelja Dalibora Matanića. U sljedećih nekoliko mjeseci film će, sinkroniziran na njemački jezik, moći vidjeti posjetitelji više od četiristo njemačkih kinodvorana. Fine mrtve djevojke osvojile su Veliku zlatnu arenu u Puli 2002. i s uspjehom su prikazane na velikom broju međunarodnih filmskih festivala. Njemačkoj publici film se predstavlja kao djelo nove hrvatske kinematografije koje se bori protiv nesnošljivosti i ljudskoga zla.

Starta projekt Aleje skulptura

Zagreb, 12. lipnja Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je Stručno povjerenstvo za projekt Aleja skulptura, kojemu je zadaća oplemeniti kulturnim sadržajima područje uz autocestu Rijeka — Zagreb. Za predsjednika Povjerenstva projekta Aleje skulptura na autocesti Rijeka — Zagreb imenovan je akademik Tonko Maroević, a za članove Ivo Šimat Banov, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, Stjepan Gračan, predstojnik Kiparskog odsjeka ALU-a, Slavomir Drinković, akademski kipar, Željko Denona, direktor Sektora pratećih i uslužnih objekata Društva Autocesta Rijeka — Zagreb d.d., Daina Glavočić-Bauman, iz riječke Moderne galerije, te pomoćnici ministra kulture Krešimir Filipec i Branka Šulc.

Projekt je pokrenut na prijedlog Društva Autocesta Rijeka — Zagreb kako bi ta autocesta bila prepoznatljiva i po djelima hrvatskih umjetnika, napose onih koji djeluju na tom području. Također ima za svrhu upoznati korisnike autoceste s bogatom kulturnom baštinom.

Otvorena Galerija Ružić i suvremenici

slika

Slavonski Brod, 15. lipnja U obnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena Galerija Ružić i suvremenici, u kojoj su na oko 1800 četvornih metara izložena djela koja je rodnom gradu 1993. darovao akademski slikar i kipar Branko Ružić (1919-1997) te drugi suvremeni hrvatski umjetnici. Tako je Brod dobio jedinstvenu galeriju s prvim stalnim postavom suvremene umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, koja će sa više od četiristo izloženih djela pridonijeti obogaćenju kulturnoga života grada Broda, brodsko-posavske županije i Hrvatske. Autor je izložbene koncepcije Mladen Pejaković. Govoreći o izboru djela u otvorenoj Galeriji, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Igor Zidić ocijenio je kako taj izbor »čuva autentičnu, neprijepornu toplinu«.

Izložba Sanje Iveković u Genovi

slika

Genova, 17. lipnja U Genovi, ovogodišnjoj prijestolnici europske kulture, u rokoko palači Ferreto iz 18. stoljeća, otvorena je izložba svjetski poznate hrvatske konceptualne umjetnice Sanje Iveković. Umjetnica je izložila sadrene odljeve lica pretučenih žena na kojima se vrlo jasno vide tragovi patnje nastale u sklopu umjetničke akcije Ženska kuća (1998-2002), tijekom koje je Sanja Iveković razgovarala sa zlostavljanim ženama u Zagrebu, Luxembourgu i Bangkoku. Uz taj niz, predstavljen u Zagrebu 2002, prikazan je i novi videorad, nastao u suradnji sa skloništem Sigurna kuća iz Peći na Kosovu 2004. Umjetnica nije zaboravila ni đenoveške žene. U suradnji s tamošnjom kućom Centro Anti Violenza načinila je portrete maltretiranih Talijanki, izvanredne plakate s pričama o njihovu životu. Izložbu su priredili kustosi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Nada Beroš i Tihomir Milovac u suradnji s galerijama Rebecca Container i Pink Summer iz Genove, a financijsku potporu pružio je Gradski ured za kulturu Zagreba.

Laura Marchig ravnateljica Talijanske drame

slika

Rijeka, 17. lipnja Nakon provedena javnog natječaja i postupka predviđena statutom riječkoga HNK intendantica Mani Gotovac donijela je odluku o novom ravnatelju Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Tu će dužnost iduće četiri godine obnašati Laura Marchig, dugogodišnja novinarka, urednica i kazališna kritičarka u dnevnom listu »La Voce del Popolo«, a trenutno i glavna urednica književne revije »La Battana« izdavačke kuće EDIT. Laura Marchig završila je studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Firenci, a bavi se i književnim radom te prevođenjem.

Japanska priznanja hrvatskim ilustratorima

slika slika

Zagreb, 17 lipnja Na konferenciji za novinare u Hrvatskom centru za dječju knjigu dodijeljena su priznanja koja su hrvatski ilustratori u konkurenciji šezdeset odabranih ilustratora iz Europe i Azije osvojili na Oita Biennial of Illustrations 2004 (OBI 04) u japanskom gradu Akiju.

Andrea Petrlik Huseinović dobila je Grand prix za »tehniku, kreativnost i originalnost« ilustracija iz autorske slikovnice Ciconia, Ciconia — Bijela roda (Kašmir promet, Zagreb, 2003). Diploma je dodijeljena i Svjetlanu Junakoviću za ilustracije iz autorske slikovnice Oh, du Fröhliche! — Oh, ti radosna večeri! (Bohem Press, Zürich, 2003; Kašmir promet, Zagreb, 2003). U Japanu je izlagala i Dubravka Kolanović, a sve troje odabrala je članica ovogodišnjeg žirija i dobitnica nagrade na prošlom bijenalu, slovenska ilustratorica Alenka Sottler.

Deset ilustracija Andreje Petrlik Huseinović iz autorskih slikovnica Plavo nebo i Alica u zemlji čudesa uvršteno je u zbirku Chihiro Art Museuma u Japanu, koji čuva originale 157 umjetnika iz 25 zemlja.

Otvaranje multimedijalne knjižare

slika

Zagreb, 17. lipnja Izdavačka kuća Profil otvorila je Bogovićevoj ulici broj 7 u Zagrebu multimedijalnu knjižaru Profil Megastore, površine veće od 1500 četvornih metara, u kojoj je ponuđeno 65 tisuća naslova publicistike, beletristike i drugih izdanja.

Taj multimedijski centar, najveći u ovom dijelu Europe, smješten je na tri kata, a osim knjižarskih sadržaja u njemu će se svakog dana održavati različite glazbene, filmske i videoprodukcije, računalne igre i drugi sadržaji. Direktor Profila Danijel Žderić istaknuo je da je to velik događaj za hrvatsku kulturu, a posebno za hrvatske nakladnike i ljubitelje knjige, koji će u novim prostorima moći pronaći sve relevantne naslove. U ime Ministarstva kulture prisutnima na otvaranju obratio se pomoćnik ministra Čedomir Višnjić, koji je istaknuo da se rijetko dogodi da neka privatna inicijativa preraste u kulturni događa kao što je to slučaj s Megastoreom.

Počeo Međunarodni festival djeteta u Šibeniku

slika

Šibenik, 19. lipnja Na Ljetnoj pozornici na trgu između katedrale svetog Jakova i gradske vijećnice dječjim mjuziklom Ptica čudesnih krila koji je izveo šibenski zbor Zdravo maleni u režiji Mate Gulina svečano je otvoren 44. međunarodni dječji festival u Šibeniku. U svečanosti su sudjelovali i članovi kazališne radionice iz Šibenika te balerine Plesnog teatra hrvatske mladeži iz Splita.

Ovogodišnja međunarodna dječja manifestacija okupit će više od 1500 sudionika u sto programa, a u festivalskim radionicama tristo djece. Na 44. MDF-u nastupit će tijekom dva tjedna osamnaest inozemnih ansambala iz četrnaest zemalja, a među brojnim programima koji će biti izvedeni na trgovima i ulicama Šibenika te na festivalskim pozornicama moći će se pogledati i dvije dječje opere. Noćni program jamči da će festival biti zanimljiv i odraslima. Posebnost šibenskoga dječjeg festivala njegove su izložbe i dječje radionice, kojih je ove godine četrnaest, a novina je radionica haiku SMS-poezije te radionica batika odnosno oslikavanja platna. Pokrovitelj međunarodne dječje manifestacije predsjednik je Republike Stjepan Mesić.

Završeni Dani satire

slika

Zagreb, 20. lipnja Podjelom nagrada u Kazalištu Kerempuh završeni su 28. dani satire. Žiri, koji su činili redatelj Joško Juvančić (predsjednik), glumica Barbara Prpić i kazališni kritičar Želimir Ciglar dodijelio je Zlatne smjehove najboljima.

Posebna priznanja dobili su Mustafa Nadarević za adaptaciju Balkanskog špijuna Dušana Kovačevića u vlastitoj režiji i izvedbi Kazališta Kerempuh; autori predstave To samo Bog zna Teatra Exit za stvaralačko istraživanje i traganje te Pozorište mladih iz Novog Sada za lokalizaciju predstave Anđeli Babilona Mate Matišića u režiji Nenada Gvozdenovića. Jadranka Đokić osvojila je nagradu Sabrija Biser za mlade glumce za nastup u predstavi Gretica str. 89 Lutza Hubnera u režiji Roberta Raponje i izvedbi INK Pula i Kazališta Virovitica. Antonija Stanišić za ulogu Ruže u Motelu Mrak Kazališta Komedija dobila je nagradu Ivo Serdar, koja se dodjeljuje za ulogu najbolje prihvaćenu od publike. Slavko Brankov nagrađen je za najbolju kabaretsku predstavu za Što to ljudi govore (iliti buka).

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada zaslužili su Nataša Dorčić (Viola, Na Sveta tri krala ili kak očete, Histrioni), Katarina Bistrović-Darvaš (Jela, Veliki bijeli zec, ZKM), Ivan Godnič (Profesor, Učna ura, SMG Ljubljana), Alen Liverić (Domenico Sorian, Filumena Marturano, HNK Ivana pl. Zajca), Žarko Potočnjak (Velečasni, Na Sveta tri krala ili kak očete, Histrioni).

Najboljom glumicom festivala proglašena je Elizabeta Kukić za ulogu Milice Šafranek u Balkanskom špijunu, a Zlatni smijeh Mladen Crnobrnja Gumbek, glavna nagrada za mušku ulogu, pripala je Sretenu Mokroviću za ulogu Oca u Velikom bijelom zecu Ivana Vidića, koji je proglašen i najboljim tekstom festivala. Nagrada za najbolju režiju pripala je Draženu Ferenčini za režiju Gogoljeve Ženidbe Kazališta Virovitica. Velika nagrada »Večernjeg lista« za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi Filumena Marturano Eduarda De Fillipa u režiji Jagoša Markovića i izvedbi HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak