Vijenac 269

Ples

PLESNI GLOBUS

Ples tete Silvije

PLESNI GLOBUS

Ples tete Silvije

slika

Gradsko kazalište Trešnja ove godine obilježava pedeset godina rada. Tom prigodom pokrenuta je i manifestacija Dani Silvije Hercigonje kao revija dječjega klasičnog i suvremenog plesa. Revija je održana od 7. do 9. lipnja i tijekom tri dana nastupilo je četiristotinjak malih plesača. Posebno je bila zanimljiva svečanost otvaranja, na kojoj su se nekadašnje učenice legendarne Tete Silvije: Almira Osmanović, Dubravka Ostojić, Sanja Mikačić, Jadranka Travaš, Irena Đurkesac i Snježana Ramljak podsjetile na svoje plesne početke te izvedba dijela iz predstave Isto Zagrebačkoga plesnog ansambla.

Kao posebnu poslasticu programa i svoje osobno otkriće izdvojila bih još projicirani insert iz filma Rezolucija u kojem pleše Silvija Hercigonja. Zapravo stari domaći filmovi kriju vrlo vrijedan baletni arhiv (poput sjajnih plesnih brojeva Sonje Kastl u Zastavi), i to su jedini pravi dokumenti iz ranoga poslijeratnog vremena, čemu bi se neko trebao što prije sustavno posvetiti!?

Preminuo Ladislav Sertić

slika

U Zagrebu je preminuo baletni solist Ladislav Sertić. Rođen je 1922. u Zagrebu, gdje se i počeo baviti baletom. U zagrebačkom HNK angažiran je od 1947. da bi ga već 1956, u doba kada uopće veliki broj domaćih plesača odlazi u inozemstvo, napustio. Zapažen je u nizu solističkih uloga poput Đavla (Lhotka, Đavo u selu), Nuralija (Asafjev, Bahčisarajska fontana), Tibalda (Prokofjev, Romeo i Julija).

U povodu premijere Trnoružice Čajkovskog (u koreografiji Oskara Harmoša) 5. prosinca 1950. baletna kritičarka Branka Rakić u »Studentskom listu« je napisala: »Tri Ivana su nadmašila same sebe, jer su mladi plesači (Ivica Sertić, Veseljko Sulić i Vlado Sertić), iako još početnici, igrali virtuoznošću rutiniranih plesača.«

Maja Đurinović

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak