Vijenac 269

Matica hrvatska

Izdanja ogranaka Matice hrvatske

Otpuhnuta arhivska prašina

Prof. Ivan Gabrić, mr. sc. Branko Kaleb, prof. Slavko Ražov, Katastarska mapa: Mjesto Vid, općina Metković, 1836. g., ur. Ratko Krstičević, Ogranak Matice hrvatske Metković, Državni arhiv u Zadru, 2004.

Otpuhnuta arhivska prašina

Prof. Ivan Gabrić, mr. sc. Branko Kaleb, prof. Slavko Ražov, Katastarska mapa: Mjesto Vid, općina Metković, 1836. g., ur. Ratko Krstičević, Ogranak Matice hrvatske Metković, Državni arhiv u Zadru, 2004.

Svaki trag prošlosti koji je došao do današnjih istraživača vrijedan je dokument za bolje upoznavanje svih vidova života naših predaka. Uz crkvene knjige (matice krštenih, vjenčanih, umrlih...) kao najvredniji pouzdani dokumenti o pojedinim krajevima i ljudima koji su u njima živjeli izdvajaju se stari zemljovidi, topografske karte ili, u ovom slučaju, katastarski planovi. Katastarska mapa donosi katastarske karte mjesta Vid općina Opuzen, okrug Split, sačuvane u Državnom arhivu u Zadru. Katastar je izrađen 15. lipnja 1836, kada je u nazočnosti poglavara i predstavnika mjestâ austrijski mjernik Frane Guberpehigg izmjerio nepokretnu imovinu sela Vid i napravio karte u omjeru 1:2880 bečkih palaca. Izmjera je provedena kako bi se porez umjesto dotadašnjih obračuna na osnovi desetine počeo prikupljati prema katastarskoj izmjeri prihoda pojedinih kultura za pojedine katastarske općine. Do obračuna poreza po novom načelu dolazi osam godina kasnije, 1844, kada je napravljen i elaborat u kojem su opisana sva katastarska sela. Taj elaborat pod naslovom Izvješće porezne procjene za općinu Vid objavljen je u prijevodu na hrvatski jezik u ovoj knjizi i u njemu su ujedinjena dva dokumenta, od kojih prvi određuje prikaz prihoda u naturi po jutru zemljišta svake pojedine klase i svake pojedine kulture pretvorene u novac, dok drugi obuhvaća prikaz prosječne proizvodnje u naturi po jutru zemljišta i to po njegovoj uporabljivosti. U njemu možemo pročitati abecedni popis svih vlasnika zemljišta u općini Vid (mjesta Vid, Borovci, Metković, Struci, Borovci i Desna).

Nakon kratkih uvodnih studija trojice autora slijede sedamdeset i dvije stranice s preslikama katastarskih mapa iz 1836, koje donose mnoštvo važnih podataka o životu mjesta Vid jer se u njima isprepleću zemljopis i povijest te ukazuju i na dobro ustrojenu i vođenu upravu. Iznimno su precizno ilustrirane i s točno upisanim prezimenima i imenima vlasnika (na nekim drugim kartama iz tog vremena dešavalo se da austrijski činovnici zbog nepoznavanja jezika kao ime vlasnika upišu Vragtigazna, frazu koju su ponekad izgovarali mještani kad nisu znali komu pripada određeni komad zemlje).

Knjiga Katastarska mapa: Mjesto Vid, općina Metković, 1836. g. objavljena je kao deseta knjiga biblioteke Povijesna baština Ogranka Matice hrvatske Metković. Tvrdo ukoričena i lijepo likovno oblikovana (zasluge za to pripadaju oblikovatelju Nevenu Marinu) knjiga tiskana u boji uspjelo dočarava patinu prošlih vremena i dobar je primjer kako treba današnjim čitateljima pokazati povijesno blago koje se čuva u arhivima gradova diljem Hrvatske.

Sandra Cekol

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak