Vijenac 269

Glazba

GLAZBOSKOP

Nagrada Milka Trnina

Nagrada Milka Trnina

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu 15. svibnja uručene su nagrade Milka Trnina za najbolju glazbenu izvedbu u prošloj godini Ivani Bilić, Zoranu Dukiću i Ivi Lipanoviću, dok su diplomu Milka Trnina primili Zagrebački puhački ansambl, Hrvatski komorni orkestar i Gudački kvartet Rucner.

Vrijednu godišnju nagradu koja nosi ime istaknute hrvatske operne umjetnice dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) od 1958, a ove je godine Društvo radilo u sastavu Prerad Detiček, Pavica Gvozdić, Branka Beretovac, Višnja Mažuran, Zlatan Srzić, Anđelko Krpan i Mladen Janjanin.

Najave

Započinje prvi ZABAF

Dana 30. lipnja u 21 sat započet će prvi Zagrebački barokni festival koji je, kao nastavak Zagrebačkih ljetnih večeri, osmislila i realizirala Koncertna direkcija Zagreb. Festival će otvoriti La serva padrona G. B. Pergolesija u produkciji zagrebačkoga HNK, Hrvatskog baroknog ansambla i Koncertne direkcije Zagreb. Izvedbom u Klovićevim dvorima ravnat će Giuseppe Lanteta, a režiju potpisuje Ozren Prohić. Predstava će biti ponovljena 3. i 8. srpnja.

Na istome mjestu 1. će srpnja u 21 sat gostovati Barokni orkestar Den Haag iz Nizozemske pod umjetničkim vodstvom Rya Terakada, koji će ujedno nastupiti i kao solist na violini. Na programu će biti djela P. Helendaela, N. Lenza, U. W. van Wassenaera i A. Vivaldija.

Izdvojit ćemo još koncert njemačkog ansambla Musica Antiqua Köln na čelu s umjetničkim voditeljem Reinhardom Goebelom. Nastupit će 7. srpnja u Crkvi sv. Katarine s početkom u 21 sat. Njihov repertoar obuhvatit će skladbe A. Corellija, A. Caldare, G. F. Händela i G. Realija.

Iz programa Istraetnojazza

Drugi koncert u okviru navedenoga festivala bit će priređen u Malom rimskom kazalištu u Puli 2. srpnja s početkom u 21.30 sati. Riječ je o koncertu proslavljena Pat Metheny Trija iz Sjedinjenih Država.

Tjedan poslije, 8. srpnja, festival se seli u Svetvinčenat, gdje će istodobno u Kaštelu Grimani biti održan plesno-glazbeni performans u hrvatsko-slovenskoj produkciji. Nastupit će Boilers All Stars iz Hrvatske te Marc Ribot Mystery Trio, DJ Mutamassik i Morgan Craft iz SAD.

Koncerti u Gospiću

U okviru Gospićkoga glazbenog ljeta 26. lipnja u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića gostovat će Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Juana Trigosa. Kao solist sudjelovat će gitarist Tvrtko Sarić, a na programu će biti skladbe L. Sorkočevića, L. van Beethovena te praizvedba djela J. Trigosa. Koncert će započeti u 20.30 sati.

Dana 29. lipnja u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije s početkom u 20.30 sati nastupit će Zagrebački kvartet saksofona koji će izvesti djela G. F. Händela, W. A. Mozarta te B. Papandopula.

Riječki ljetni festival

Labuđe jezero P. I. Čajkovskog u postavi Baleta zagrebačkog HNK 26. će lipnja biti postavljeno na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Koreograf i redatelj predstave je Dinko Bogdanić.

U okviru istih Riječkih ljetnih noći Opera HNK Ivana pl. Zajca priredit će 28. lipnja izvedbu Nabucca G. Verdija, i to u riječkoj tvornici Torpedo. Redatelj je Ozren Prohić, dok će izvedbom ravnati Nada Matošević.

Međunarodni festival etnoglazbe

Europska radijska unija, profesionalna udruga nacionalnih radijskih postaja sa sjedištem u Ženevi, svake godine u drugoj zemlji organizira festival suvremene popularne narodne glazbe folk, rock, pop i jazz-podrijetla. Ovogodišnji, dvadeset peti po redu EBU International Folk Festival održava se u Puli. Domaćin je Hrvatska radiotelevizija — Hrvatski radio koja će festival snimati i emitirati, a satelitski će ga, putem UBU-a i BBC-a, preuzeti članice EBU-a.

Na EBU International Folk Festivalu, koji će se održati od 25. do 27. lipnja u Malom rimskom kazalištu u Puli, sudjelovat će predstavnici Danske, Finske, Poljske, Rumunjske, Belgije, Bjelorusije, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Ukrajine, Švicarske, Norveške, Velike Britanije, Rusije i Hrvatske.

Jubilarni Histria festival

Ovoga ljeta obilježava se peta sezona Histria festivala, međunarodne glazbenoscenske manifestacije koja će se održati od 3. srpnja do 21. kolovoza u tri istarska mjesta, Puli, Medulinu i Brijunima. Svečano otvaranje bit će priređeno 3. srpnja u pulskoj Areni s početkom u 22 sata, a riječ je o gala koncertu istaknuta i svjetski poznata talijanskog tenora Luciana Pavarottija, koji će izvoditi brojne poznate operne arije.

Knjiga

Orguljska umjetnost

U biblioteci Mala knjižnica Matice hrvatske urednice Jelene Hekman te izdavača Matice hrvatske objavljena je knjiga orguljašice Ljerke Očić o glazbi za ovaj instrument. Autorica u desetak studija o glazbenim oblicima za orgulje, europsko-hrvatskim orguljaškim doticajima i prepletanjima te o velikim skladateljima za orgulje 19. i 20. stoljeća piše o biti orguljaške umjetnosti i njezinu doživljaju te o njezinim skladateljskim i interpretativnim granicama. Kao vrsna orguljašica i poznavateljica građe o kojoj piše autorica nudi i svojevrstan katalog utjecaja na svoj glazbeni razvoj tako da talijanska, francuska i hrvatska orguljaška škola — F. Dugan, A. Klobučar, O. Messiaen, F. Liszt, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartoldy, C. Franck i Duruflé — nisu samo puki predmet objektivnog muzikološkog istraživanja nego i osobni junaci autoričine glazbene odiseje.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak