Vijenac 269

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Lončarićeva izložba

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Lončarićeva izložba

Samobor Samoborska Galerija Prica pri Pučkom otvorenom učilištu izlaže radove Zvonimira Lončarića. Na izložbi u Galeriji i u okolnom parku postavljene su skulpture, slike i grafike nastale u razdoblju od 1984. do 2003. Lončarić je umjetnik iznimno prepoznatljiva autorskog rukopisa, čija umjetnost postaje lucidna i kreativna igra koju prikazuje na jednostavan način. Izložba Lončarićevih djela u Samoboru ostaje otvorena do 4. srpnja.

Nasljeđe velikih

slika

New York Izložba Painters of Reality: The Legacy of Leonardo and Caravaggio in Lombardy otvorena je u njujorškom Metropolitan Museum of Art do 15. kolovoza. Osamdesetak slika i crteža iz Lombardije nastalih u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Glavni predstavljeni umjetnik je Caravaggio, dok su tu još i Lorenzo Lotto, Giovanni Girolamo Savoldo, Giacomo Ceruti i dvije umjetnice, Sofonisba Anguissola i Fede Galizia. O umjetnicima Lombardije informirajte se na www.metmuseum.org.

Shonibare u Kunsthalleu

slika

Beč Britanac nigerijskoga podrijetla, Yinka Shonibare, predstavlja se u bečkom Kunsthalleu u Museumsquartieru do 5. rujna. Prva je to njegova samostalna izložba u Austriji i pokazuje nam velike instalacije po kojima je postao priznat. Radom Gallantry and Criminal Conversation bio je prisutan na Documenti 11, a tu su još i instalacije Space Walk, Diary of a Victorian Dandy, Cha Cha Cha. Njegova fotografska narativnost najčešće je vezana uz egzotiku, erotiku i povijest. Ostale informacije na www.kunsthallewien.at.

Čovjek i životinja

slika

Strasbourg U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Arheološkom muzeju, Galeriji Heitz i Muzeju prvostolne radionice u Strasbourgu postavljena je izložba The Man-Animal A tell-tale likeness. O umjetničkom spoju dviju priroda, ljudske i životinjske, od starih Egipćana pa do danas govore brojni izlošci. Uvijek aktualno ispitivanje životinjskog u ljudima od mumija i Goye do Immendorffa i Ernsta možete pogledati do 4. srpnja ili na www.musee-strasbourg.org.

Knjige

slika

Kimberly A. Smith, Between Ruin and Renewal — Egon Schiele’s Landscapes, Yale University Press, 2004. Knjiga je to koja posebnu pozornost pridaje nedovoljno istaknutim radovima Egona Schielea. Riječ je o vedutama i pejzažima koji se nastavljaju na daleko poznatije autoportrete, portrete, alegorije i erotske crteže. Na više od dvije stotine stranica Kimberly A. Smith, uz velik broj ilustracija, zadire u Schieleovu motivaciju za takve teme, zaključujući da su ta djela duboko vezana, između ostalog, i uz njegovu rezignaciju nad tadašnjim političkim, socijalnim i povijesnim stanjem u monarhiji.

Internet

slika

www.artforum-wiesbaden.de Na toj se stranici upoznajte s novim Artforumom, koji će svoju kulminaciju doživjeti u Wiesbadenu početkom srpnja, kada se održava velika priredba unutar koje će se, osim trgovanja umjetninama, pokušati odgovoriti na pitanja o umjetnosti kao mediju i instrumentu komunikacije u poslovanju te sinergiji gospodarstva i mecenatstva. Ma koliko poduzetnički zvuči, čini nam se da je ovaj Artforum dobrodošao jer počinje stvarati tzv. kulturnu industriju.

Marko Kružić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak