Vijenac 269

Matica hrvatska

Izdanja ogranaka Matice hrvatske

Istina o martiriju

Mirko Kovačić, U potrazi za istinom: Martirij Hrvata u Vukovaru 1941-1945, ur. Zlatko Virc, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, 2004.

Istina o martiriju

Mirko Kovačić, U potrazi za istinom: Martirij Hrvata u Vukovaru 1941-1945, ur. Zlatko Virc, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, 2004.

Knjiga U potrazi za istinom Mirka Kovačića govori o stradanju vukovarskih Hrvata za vrijeme Drugoga svjetskog rata, s naglaskom na dane nakon 12. travnja 1945, koji su nazvani vukovarske Bartolomejske noći. Pola stoljeća prisilne šutnje, kao i želja da pod prisilom okolnosti potisnuto ne postane i zaboravljeno te činjenica da se među žrtvama nalaze njegovi najbliži — otac, djed i zet — potaknula je Mirka Kovačića da se upusti u potragu za podacima o žrtvama. Put istraživača isprva ga je vodio po državnim arhivima u Zagrebu, Osijeku i Bjelovaru, no budući da je količina tako skupljenih podataka bila mala, Kovačić se okrenuo Vukovarcima i u osobnom kontaktu s mnogima, suvremenicima, prijateljima i rodbinom žrtava, saznavao podatke o nestalima. Tako prikupljene podatke Kovačić je nastojao objektivizirati te je stoga iz njihovih izjava isključio sve ono što bi moglo biti izraz ogorčenja.

Riječ martirij u podnaslovu knjige označava veliko stradanje, patnju i mučeništvo (Anićev Rječnik stranih riječi). Osnovu knjige čini 385 imena ljudi koji su prošli martirij, a mnogi od njih tom su prigodom nestali. Kovačić je žrtve grupirao u nekoliko kategorija: stradali u vukovarskim Bartolomejskim noćima; stradali do Bleiburga i na križnom putu, stradali na bojištima, ubijeni i umrli u logorima; preživjeli križni put; kasnije suđeni i optuživani. Opseg tekstova kojima su predstavljeni pojedinci različit je. Naglasak je uvijek stavljan na tragični svršetak stradalnika, a namjerno je izostavljen njihov udio u društvenom i političkom životu Vukovara (od toga pravila autor odstupa tek mjestimice). Među žrtvama bilo je najviše Hrvata te manji broj Nijemaca i Mađara, ali i Srba. Sve u knjizi spomenute tragedije nisu jedine jer je Vukovaraca bilo i među pripadnicima antifašističkog pokreta, no, napominje Kovačić, s njihovim stradanjima javnost je upoznata u vremenu od 1945. do 1991. Zlatko Virc u Riječi urednika naglašava: »Autorova je želja bila da o pojedincima prikupi što više podataka i tako iskaže veličinu vukovarskih stradanja, koja se nisu smjela spominjati do 1990. godine. Spominjanje imena, naravno, nije nikakva rehabilitacija pojedinaca, već osnovno ljudsko pravo na spomen, na obiteljsko i ljudsko sjećanje.«

Vrijedan je prinos knjizi i tekst Gospodarske i društvene prilike u Vukovaru između dvaju svjetskih ratova povjesničarke Mire Kolar, koja je svojim istraživanjem dala važan prikaz razvoja Vukovara u razdoblju između dvaju svjetskih ratova i time pokazala kako su događanja nakon 12. travnja 1945. bila posljedica prijašnjih događanja.

Knjiga U potrazi za istinom: Martirij Hrvata u Vukovaru 1941-1945. Mirka Kovačića kvalitetno je izdanje koje je autoru i izdavaču donijelo Srebrnu povelju Matice hrvatske uručenu na nedavno održanoj Glavnoj skupštini MH u Splitu.

Sandra Cekol

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak