Vijenac 269

Kazalište

TEATROSKOP

Hura, hura... u Teatru &TD

TEATROSKOP

Hura, hura... u Teatru &TD

Teatar &TD nastavlja vlastitu tradiciju postavljanja kabaretskih predstava u dvorištu kazališta za završetak sezone. Publika se tako ni ove godine neće znojiti u dvorani, nego će na tribinama 26. lipnja premijerno pratiti novi naslov Hura, hura, stigle su mlade Hrvatice!, koji autorski potpisuje Nina M., za koju treba vjerovati da je zapravo Nina Mitrović, a redateljski Lukas Nola, koji se ovim projektom nakon višegodišnje šutnje vraća kazalištu. U predstavi koja nije satira nego hrvatsku zbilju promatra kroz iskrivljeno povećalo, igraju Daria Lorenci, Nataša Dangubić, Natalija Đorđević i Ecija Ojdanić.

Prijevara u Rijeci

slika

Riječke ljetne noći, novi ljetni festival koji je osnovala intendantica riječkog HNK Mani Gotovac, najavljuju i prvu dramsku premijeru. U režiji debitanta Marina Lukanovića pod riječkim ljetnim nebom premijerno će 30. lipnja Andreja Blagojević, Alen Liverić i Galliano Pahor igrati Prijevaru Harolda Pintera. Velikan britanskog, ali i svjetskog kazališta dramu o prevarenima i onima koji varaju napisao je krajem sedamdesetih, no sustavni raspad sustava iskazan jednostavnim rečenicama i tišinama punim značenja, aktualan je i danas. Dramaturgiju predstave potpisuje Magdalena Lupi, scenografiju Ljerka Hribar a oblikovanje svjetla Boris Bildar.

PUF u Puli

Pod parolom Deset godina teatarske (ne)snošljivosti u Puli će se od 1. do 5. srpnja održati slavljenički deseti PUF. Festival alternativnog i drukčijeg kazališta koji je osnovala najjača četvorka domaćeg kazališnog nepristajanja, Dr. Inat, Lero, Pinklec i Daska, ove godine otvara Pino Ivančić performansom Život je feferon. U bogatom izboru događanja od gostujućih predstava izdvojiti treba gostovanje Forgotten Fish Memory Orchestra iz Nizozemske s projektom The Philosophical Egg, Kaspara Hausera u izbedbi njemačkog gosta Gregora Webera te predstavu La Consagracion de las Furias Teatra el Rayo Misterioso iz Argentine. S domaće strane PUF će pohoditi Čovjek vuk Damira Bartola Indoša i KUFER-ovo Jutro. Uz obilježavanje desetogodišnjice festivala, osnivač, pulsko kazalište Dr. Inat, izvest će i rad u nastajanju pod naslovom Krugovi.

Zlatni lav u Umagu

slika

Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav u Umagu u svom petom izdanju održat će se od 2. do 11. srpnja pod tematskim geslom Grad anđela. Osnivač i izbornik festivala, redatelj i koreograf Damir Zlatar Frey odabrao je sedamnaest predstava kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Italije, pa tako festival otvaraju Stilske vježbe Teatra &TD, koje će u ostatku programa izvesti i Bez glume, molim! dok u nastavku slijede gostovanja Teatra Udine, Slovenskog mladinskog gledališča s predstavom Učna ura te zagrebačkog HNK s Dvije Tene Štivičić. Komorna odrednica festivala ove se sezone poklopila s težnjama repretoara nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj, pa u Umag dolaze i HNK Osijek s predstavom Bez trećega i HNK Split s Hajdemo skakati po tim oblacima, kao i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke sa svježom produkcijom Pinterove Prijevare. Na Zlatni lav iz Slovenije dolazi i Mestno gledališče Ljubljana s Domom Bernarde Albe, predstava Piaf Edit Piaf u privatnoj produkciji Pernačič & Pernačič-Tomizza i Prešernovo gledališče iz Kranja s Nekaj explicitnih fotk Marka Ravenhilla u režiji Eduarda Milera. Nakon gostovanja Dramskog kazališta Gavella s Groznicom i Kako nastaje predstava, ovogodišnji umaški kazališni festival zatvorit će Zagrebački plesni ansambl s najnovijim projektom Isto.

Histrionski Torzo kabaret na Opatovini

slika

19. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini, pored repriza prošlogodišnjeg Shakespearea u kajkavskoj verziji, najavljuje i prvu premijeru za 3. srpnja. Na kabaretskoj sceni nazvanoj Gumbek tad će Branka Cvitković, Zvonimir Zoričić i Žarko Potočnjak nastupiti u predstavi Torzo kabaret autorskog tima Mujičić-Senker-Škrabe-Dedić, preradi istoimene produkcije Teatra &TD iz sedamdesetih godina.

Jazz u Rijeci

slika

Novi dramski tekst Filipa Šovagovića, glumca, filmskog redatelja i više nego uspješnog dramatičara, režirat će u sklopu Riječkih ljetnih noći Ivica Buljan. U ansambl predstavi koja je dio ovogodišnjeg programa Europske kazališne konvencije Project Refugees, nastupaju Bosnimir Ličanin, Zrinak Kolak Fabijan, Damir Orlić, Luka Peroš, Ana Kvrgić, Zdenko Jelčić, Zdenko Botić, Davor Jureško, Sabina Salomon, Andrea Blagojević Mangano, Predrag Simikić i Zoran Prodanović Prlja, glazbenik iz skupine Let 3 koji se već dokazao u Buljanovim režijama. Raspršena dramaturgija dosadašnjih Šovagovićevih tekstova zalog je kvalitete i ove predstave, koja premijerno igra 7. srpnja.

Igor Ružić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak