Vijenac 269

Film

FILMSKA ČETVRT

Gospodari kina

FILMSKA ČETVRT

U kinima: U veselu tonu

slika

Zagreb Nakon hrvatske premijere na zagrebačkom Animafestu, dugometražni animirani film Pobuna na farmi redatelja Willa Finna i Johna Sanforda stiže i u redovitu kinodistribuciju sinkroniziran na hrvatski jezik. Riječ je o duhovitu iščitavanju žanra vesterna o tri krave s Divljeg zapada, odlučne pomoći svojoj bankrotiranoj vlasnici hvatanjem kradljivca stoke. Uz Disneyjeve životinje, u kina dolaze još tri komedije. Britanska Baš kao Beckham redateljice Gurinder Chadhe govori o dvjema djevojkama zaluđenim nogometom, američka Nikada se neću zaljubiti Mandy Moore o djevojci razočaranoj u ljubav, a francuska Smijeh i kazna Isabelle Doval o liječniku čiji smisao za humor počne izazivati nevolje.

TV premijere: Medicinske teme

slika

Zagreb Ni među novim filmovima na Hrvatskoj televiziji ne nedostaje priča o liječnicima. Njemački triler Ein Handvoll Glück u režiji Christiane Balthasar portretira neurokirurginju koja doživi prometnu nesreću čija je žrtva dječak džepar. U glavnoj je ulozi Suzanne von Borsody (HTV 1, 3. srpnja, Filmski maraton). I u francuskom je trileru Une Mort pour une vie redatelja Benoîta d’Auberta u središtu liječnica, ali ovaj put ucjenjena specijalistica za transplantaciju (HTV 1, 2. srpnja, Filmski maraton). Američki je film Living Out Loud Richarda LaGravenesea vedriji, a u njemu Holly Hunter kao studentica medicine napušta fakultet radi udaje (HTV 1, 10. srpnja, Filmski maraton).

Hrvatska: 9. Split Film Festival

slika

Split Promijenivši ime i doba održavanja, najvažniji filmski događaj u Splitu ove godine ima osobito raznolik program. Umjesto u rujnu 9. Split Film Festival održava se od 26. lipnja do 2. srpnja, a glavne su festivalske kategorije dugometražni film, kratkometražni film i novi mediji. Među cjelovečernjim filmovima prikazuje se i Notre musique Jean-Luca Godarda, dok hrvatsku kinematografiju predstavljaju kratkometražni Uterus Marije Prusine i Arabeska Damira Čučića te Stup Jadranka Runjića u sklopu programa novih medija. Međunarodni ocjenjivački sud, kao i publika, odlučuju o nagradama, a popratni program, između ostalog, uključuje i retrospektivu radova Stana Brakhagea, kojemu se na Festivalu posthumno dodjeljuje nagrada.

Češka: Tu za Kristalni globus

slika

Karlovy Vary Film Tu redatelja Zrinka Ogreste natječe se u službenoj konkurenciji uglednoga Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Ovog se ljeta Festival održava po 39. put, a od 2. do 10. srpnja češki domaćini nude bogat i šarolik program. Među filmovima koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu Kristalni globus je i francuski Les choristes, ruski Moj svodnyj brat Frankenštejn, španjolski Leon y Olvido, talijanski Certi bambini te češki Mistoi. Međunarodnim žirijem predsjeda producent Al Ruban, dok će se posebna nagrada uručiti glumcu Harveyju Keitelu. Retrospektivni program uključuje i deset najboljih turskih filmova te radove Johna Cassavetesa, Miroslava Ondoičeka i Sergia Leonea.

SAD: Ponovno Spider-Man

slika

New York Jedan od najgledanijih filmova svih vremena, znanstvenofantastični spektakl Spider-Man, upravo dobiva nastavak. Jednostavno nazvan Spider-Man 2, film u američka kina dolazi 30. lipnja, nanovo okupivši ekipu zaslužnu za izvrstan prijam izvornika. Tako je redatelj Sam Raimi, glavna glumica Kristen Dunst, a glavni glumac Tobey Maguire u ulozi Petera Parkera alias superjunaka Spider-Mana obdarena paukovim moćima. On se ovaj put suprotstavlja zlom dr. Octopusu u izvedbi Alfreda Moline, dok u dvjesto milijuna skupu spektaklu sve pršti od vizualnih efekata, ali i Raimijeva redateljskog umijeća. Film je prilagodba stripa Stana Leeja i Stevea Ditka, a u hrvatska kina stiže 5. kolovoza.

Knjiga

Redatelj ili pokvarenjak?

slika

Jeff Johnson, Pervert in the Pulpit: Morality in the Works of David Lynch, McFarland & Company, 2004. Unatoč različitoj percepciji njegovih filmova, stvaralaštvo američkoga redatelja Davida Lyncha za Jeffa Johsona nije nimalo dvojbeno. U svojoj knjizi o ćudoređu u Lynchovim dramama i trilerima Johnson postavlja tezu da nema ni govora o bilo čemu amoralnom, jer je Lynch ponajprije idealistični konzervativac koji u svojim radovima promiče vrijednosti puritanske Amerike. Slagali se s piscem ili ne, knjiga je itekako relevantna u filmološkim osvrtima na redateljevu kontroverznu karijeru.

Internet: Tabor Film Festival

slika

www.taborfilmfestival.com Međunarodni festival kratkometražnog filma ove se godine po drugi put održava u Velikom Taboru (21-26. lipnja), a sve je o manifestaciji moguće saznati na veoma preglednoj službenoj web stranici. Tako se nagrade dodjeljuju najboljem filmu, najboljem dokumentarnom filmu i najboljem animiranom filmu, popratni programi uključuju izložbe i filmske radionice, dok je ovogodišnja tema — hrana. Obećava.

Boško Picula

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak