Vijenac 269

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Foster i Nouvel za Firencu

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Libeskind u Londonu

slika

Novo zdanje diplomskoga centra Londonskoga metropolitenskog sveučilišta prva je trajna građevina koju je u britanskoj metropoli podigao Daniel Libeskind. Iako se veličinom (650 četvornih metara površine) i proračunom (3 milijuna funti) ni izdaleka ne može uspoređivati s njegovim najpoznatijim projektima poput njujorškoga WTC-a i berlinskoga Židovskog muzeja, Libeskind je prihvatio tu narudžbu »jer je svaka građevina važna«, a »London treba dobru arhitekturu« te kao izazov stvaranja »studentskoga svetišta u srcu sjevernog Londona«. Zgrada je dimenzijama mala, ali arhitektonski složena, komponirana od tri međuprožeta volumena, od kojih se jedan pruža prema postaji podzemne željeznice i neposrednom okolišu, drugi spaja s postojećom zgradom sveučilišta, a treći se okreće gradu. Oblici, obloženi panelima od nehrđajućeg čelika, reflektiraju i izobličuju dinamični život ulice, a dramatični, geometrijski prorezi oblikuju velike prozore koji unose svjetlo u učionice.

Archigram u londonskom Muzeju dizajna

slika

U londonskom je Muzeju dizajna do 4. srpnja postavljena izložba posvećena legendarnoj britanskoj grupi Archigram. Ako upitate bilo kojega mladog arhitekta da navede svoje uzore, ime koje se najčešće pojavljuje upravo je Archigram, čije su provokativne i raskošne, pop-artom nadahnute vizije vladale arhitektonskom avangardom prijelomnih šezdesetih. Skupina koju su 1961. osnovala šestorica mladih londonskih arhitekata — Warren Chalk, Peter Cook, Dennis Crompton, David Greene, Ron Herron i Michael Webb — ostala je do danas trajna inspiracija arhitekata i dizajnera, a njihovi eksperimenti presudno su utjecali na mnoge važne građevine, poput slavna pariškog Centra Georgesa Pompidoua autora Piana i Rogersa. Recentna izložba, koja u Londonu zaključuje višegodišnju turneju svjetskim središtima, predstavlja grupu Archigram današnjim naraštajima opširno dokumentiranom izložbenom građom.

Koolhaas / OMA u Seattleu

slika

Nakon otvaranja Nizozemske ambasade u Berlinu početkom godine, Rem Koolhaas i OMA potkraj svibnja završili su još jednu važnu realizaciju, Središnju knjižnicu u američkom gradu Seattleu, koju su projektirali u suradnji s mjesnom tvrtkom LMN Architects. Nova knjižnica stožerni je element u ambicioznu planu za obnovu i širenje sustava gradskih knjižnica, zasnovana na uporabi digitalnih tehnologija. Projekt vrijedan 196,4 milijuna dolara i poznat pod geslom Knjižnice za sve dobio je s Koolhaasovim zdanjem prepoznatljiv simbol u središtu grada, s fazetiranim eksterijerom od stakla i čelika, koji noću svijetli poput divovske svjetiljke. No osim smjelosti u strukturi, formi i prostornosti, građevina svjedoči Koolhaasovo oslanjanje na arhitektonski program: organizacija prostora slijedi uporabu i funkciju, čime pokazuje kako se umjetnost može stvarati iz dobre komunikacije između arhitekta i klijenta.

Neizgrađeni Chicago

slika

Od svih američkih gradova Chicago se najčešće povezuje uz arhitektonske teme — spomen njegova imena priziva slike arhitektonskih landmarka i ikoničkih građevina, kako povijesnih tako i suvremenih. No kako bi Chicago izgledao da su u prošlosti realizirani neki od planiranih, a neizgrađenih projekata? Unbuilt Chicago naslov je izložbe u Umjetničkom institutu Chicaga, što do 16. siječnja 2005. donosi prikaz devedeset crteža, planova i modela nerealiziranih gradskih projekata poput Gradskoga centra Burnhama i Bennetta iz 1909, Saarinenova Memoriala Alexandera Hamiltona iz 1932. i SOM-ova 600 metara visoka nebodera. Zasnovana na fundusu vlastitog arhitektonskog odjela (koji čuva 130 000 originalnih radova) izložba donosi presjek projekata od 1870. do danas s prikazom radova vodećih gradskih arhitekata, među kojima su: Adler i Sullivan, Daniel Burnham, Alfonso Iannelli, Ludwig Mies van der Rohe, Harry Weese te Helmut Jahn, a izložbeni postav potpisuje također domaći arhitekt Dan Wheeler iz ureda Wheeler-Kearns Architects.

Vinko Penezić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak