Vijenac 269

Časopisi

Čuvanje zlata

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, gl. ur. Nada Vrkljan-Križić, br. 3-4/2003, Zagreb, 2004.

Čuvanje zlata

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, gl. ur. Nada Vrkljan-Križić, br. 3-4/2003, Zagreb, 2004.

Nakon više od pola stoljeća izlaženja u »Vijestima muzealaca i konzervatora« u posljednje vrijeme velika pozornost posvećena je dizajnu časopisa, ali i sadržaju. Na tome je posebno proradilo novo uredništvo na čelu sa Nadom Vrkljan-Križić, koje je svoj posao, moglo bi se reći, privelo kraju. Uz još neke nedostake, kao što je izostanak boje, časopis je dobio svoj identitet, postao je prepoznatljiv kvalitetom tiska i po zgodnom formatu, a sadržajem bi, iako stručan časopis, mogao postati zanimljiv i širem čitateljstvu, jer u mozaičnom pristupu, u već ustaljenim rubrikama, donosi niz informacija.

U stalnoj rubrici vijesti Iz svijeta donose se pregledi najvažnijih događanja vezanih uz dvije naslovne struke, pa se tako tu mogu naći izvješća s raznih simpozija, skupova, prigoda otvaranja novih muzeja, obilježavanja obljetnica, kako u nas tako i u svijetu. Stručni prilozi obrađuju različitu problematiku spomenutoga stručnoga područja, a duljinom i koncepcijom odudaraju od uobičajnih takvih tekstova. »Vijesti« također donose pregled najvažnijih informacija iz stranoga tiska.

Kako muzealci i konzervatori ne mogu daleko od izložbi, tako i svaki broj »Vijesti« donosi pregled i kritički osvrt na neke od njih. U ovom broju posebno je zanimljiv osvrt Ive Maroevića na dvije dosta hvaljene izložbe nedavno održane u Zagrebu, Universum sacrum u Hrvatskom povijesnom muzeju i Secesija u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt. To je kritičko mišljenje iz drukčijeg ugla, okom muzealca, a dobar uvid u takav način rada donosi usporedba s tekstom Nade Vrkljan-Križić, koja također piše o izložbi Universum sacrum.

Jedna od zaštitnih rubrika ovoga časopisa, moglo bi se reći, postala je ona posvećena Zaštiti i restauraciji građe, u kojoj se iz broja u broj donose savjeti kako čistiti, zaštiti i održavati pojedine umjetnički oblikovane predmete i starine, a u ovom broju to je zlato.

Vrijedan dodatak svakoga, pa tako i ovoga broja, slikovni su prilozi kojima su bogato popraćeni svi tekstovi, a tu su i sažeci na engleskom jeziku.

Iako stručan časopis »Vijesti muzealaca i konzervatora« s novim izgledom i sadržajnom koncepcijom mogle bi postati zanimljive i širem krugu čitatelja jer prilozima, pristupačnim stilom pisanja, te duljinom tekstova daju pregršt zanimljivih informacija.

Antonija Vranić

Vijenac 269

269 - 24. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak