Vijenac 268

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Uvodi se druga, internacionalna, Bookerova nagrada

KNJIŽEVNI GLOBUS

Uvodi se druga, internacionalna, Bookerova nagrada

Velika Britanija Nakon dvogodišnjih medijskih nagađanja, objavljeno je da se osniva druga Bookerova nagrada, otvorena svim piscima na engleskom jeziku, uključujući i Amerikance. Debata o budućnosti Bookera otvorena je 2002, nakon serije nagađanja o tome da će nagrada, koja je trenutno otvorena piscima iz zemalja članica Commonwealtha, biti otvorena i američkim autorima. Nakon toga, savjetodavni komitet Bookerove nagrade potvrdio je da je počeo razmatrati mogućnosti širenja nagrade. Rezultat je uvođenje dvogodišnje nagrade, koja će odavati počast jednom autoru beletristike. Nagrada će biti otvorena svim živućim autorima koji su objavili knjigu na engleskom ili čije je djelo općenito dostupno u engleskom prijevodu. Nagrada će biti dotirana sa 60.000 funti, pobjednika će birati žiri od dva suca i jednog predsjednika, a prvi popis finalista za nagradu bit će objavljen početkom sljedeće godine.

Büchnerova nagrada Genazinu

slika

Njemačka Autor Wilhelm Genazino dobitnik je ovogodišnje Nagrade Georga Büchnera, najvažnije njemačke književne nagrade, dotirane sa 40.000 eura. Nagrada će mu službeno biti predana na jesenskom zasjedanju Njemačke akademije jezika i književnosti 23. listopada u Darmstadtu. Genazino, rođen 1943. godine u Mannheimu, radio je kao slobodni novinar za brojne dnevnike i časopise, između ostaloga za satirični list »Pardon«. Kao književnik postao je poznat 1977. trilogijom o osamljenu činovniku po imenu Abschaffel. Uslijedilo je više romana, među njima Die Obdachlosigkeit der Fische (1994), Die Kassiererinnen (1998) i Ein Regenschirm für diesen Tag (2001). Genazino je već više puta nagrađivan, primjerice Velikom književnom nagradom Bavarske akademije lijepih umjetnosti i Nagradom Hansa Fallade. Nagrada Georga Büchnera predaje se od 1923, a među dobitnike pripadaju Friedrich Dürrenmatt, Erich Kästner, Botho Strauß, Günter Grass, Wolf Biermann, George Tabori i prošle godine Alexander Kluge.

Bradbury kritizira Moorea zbog krađe naslova

slika

SAD Američki autor Ray Bradbury oštro je kritizirao filmaša Michaela Moorea, jer je bez dopuštenja uporabio naslov njegova romana Fahrenheit 451. Moore je filmom Fahrenheit 911 osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu. U SF-romanu objavljenom 1953. godine, po kojemu je 1966. François Truffaut snimio istoimeni film, Bradbury je govorio o društvu u kojemu su zabranjene knjige. Naslov se odnosi na temperaturu na kojoj papir gori. Moore je tu brojku zamijenio datumom napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001, a u filmu kritizira korištenje napada za smanjenje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama. Bradbury je dodao da njegova ocjena Moorea kao užasnog čovjeka nema veze s njegovim vlastitim političkim stajalištem.

Osamnaest autora na natjecanju u Klagenfurtu

Austrija Ove se godine osamnaest autora predstavlja žiriju na natjecanju za Nagradu Ingeborg Bachmann u Klagenfurtu. Od 23. do 27. lipnja sudionici iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Luksemburga pred devetoro kritičara i pred publikom predstavit će svoje do sada neobjavljene tekstove. Prvi put sudionici ove godine moraju predočiti i pismo preporuke nekog izdavača ili književnog časopisa kako bi mogli sudjelovati. Natjecanje u Klagenfurtu ne smije se shvaćati kao natjecanje mladih autora, rekla je članica žirija, već kao književno natjecanje visoke kvalitativne razine. Tako su među sudionicima imena poput Juli Zeh, koja je prije dvije godine romanom Adler und Engel izazvala oduševljenje. Na 28. danima književnosti na njemačkom, u glavnom gradu Koruške, osim glavne nagrade, dotirane s 22.500 eura, bit će dodijeljene još i Nagrada žirija, Nagrada TV-postaje 3Sat i Nagrada Ernsta Willnera, koju je osnovalo osamnaest nakladnika.

Švedska nagrada za pisce u egzilu za Yvonne Vera

slika

Švedska Nagrada Kurt Tucholsky, dotirana sa 20.000 eura, koju predaje švedski PEN-klub, ove je godine dodijeljena spisateljici iz Zimbabvea Yvonne Vera. Spisateljica koja živi u kanadskom egzilu u novelama se i romanima (Nehanda, Butterfly Burning, The Stone Virgins, Under the Tongue), osim pokretom nezavisnosti u Zimbabveu bavila i ondje tabuiziranim temama poput silovanja ili progona pisaca. Nagrada Kurt Tucholsky u Švedskoj se predaje od osamdesetih godina, a namijenjena je piscima u opasnosti i onima koji žive u egzilu. Među dosadašnjim su dobitnicima bili Salman Rushdie i Taslima Nasrin. Nagrada je nazvana po njemačkom piscu koji je na početku nacističke diktature pobjegao u Švedsku, gdje je 1935. počinio samoubojstvo.

Papa i Oriana Fallaci bestseleri u Italiji

slika

Italija Najnoviji dio papine biografije, pod naslovom Ustanite, krenimo u Italiji se tjedan dana od objavljivanja našao na prvom mjestu popisa bestselera. Prema navodima izdavačke kuće Mondadori, samo tjedan od objavljivanja prodano je više od 150.000 primjeraka. Mondadori je talijansko izdanje pustio na tržište u početnoj nakladi od pola milijuna primjeraka. Najoštriji suparnik papine biografije novi je anti-islamski esej talijanske novinarke Oriane Fallaci (La forza della ragione), koji je prodan u 600.000 primjeraka u šest tjedana. U knjizi Oriana Fallaci između ostaloga kritizira i papin prijateljski stav prema islamu.

Iva Krtalić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak