Vijenac 268

Glazba

CD klasika: Varaždinski komorni orkestar — monografija

Uigranost

CD klasika: Varaždinski komorni orkestar — monografija

Uigranost

U Varaždinu je 30. svibnja Varaždinski komorni orkestar održao svečani koncert u povodu desete obljetnice djelovanja. Prije koncerta predstavljena je monografija VKO-a kojoj je pridodana i kompaktna ploča s odabranim live snimkama orkestra s njegovih varaždinskih nastupa između 1996. i 2003. Trinaest koncertnih fragmenata — među kojima prvi stavak Mozartove simfonije u g-molu K. V. 550, Valcer iz Čajkovskijeve Serenade za gudače u C-duru, Scherzo Frana Lhotke, Intrada iz Papandopulove Sinfoniette, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija (uz sudjelovanje Valentine Fijačko) i Con moto Adagio iz Janačekova Prvoga gudačkog kvarteta — samo su dio snimljene građe koji pokazuje veliki raspon afiniteta i širinu programske orijentacije Varaždinskoga komornog orkestra u navedenom razdoblju. Valja podsjetiti da Varaždinski komorni orkestar, od svoga službenog osnutka godine 1994, redovito održava koncertne sezone koje su već postale sastavnim dijelom varaždinskoga glazbenog života. U dosadašnjih deset sezona VKO je, osim u Varaždinu, nastupio i u mnogim drugim hrvatskim gradovima, potvrđujući se uvijek iznova kao profesionalno izvođačko tijelo (danas neosporno najkvalitetniji komorni ansambl toga tipa u Hrvatskoj), sastavljeno od ponajboljih hrvatskih glazbenika. Rad s prvorazrednim dirigentima i solistima — među inima s Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Kazushijem Onom, Markom Letonjom, Davidom Geringasom, Monikom Leskovar, Dubravkom Tomšič, Tamarom Smirnovom, Aleksandrom Ivićem, Tarasom Pečenyjem — pridonio je stalnu brušenju kriterija i podizanju kvalitete svirke članova ansambla. Većina koncerata VKO-a je snimljena, a odabrani ulomci zabilježeni su na spomenutoj kompaktnoj ploči. Posebno tu valja podcrtati izvrsne izvedbe stavka Con moto Adagio iz Prvoga kvarteta Loša Janačeka s prošlogodišnjega koncerta VKO-a s koncertnim majstorom Aleksandrom Ivićem, stavak Allegro con spirito iz Drugoga koncertantnog kvarteta I. M. Jarnovića s koncertnom majstoricom Tamarom Smirnovom, kao i Grave assai. Fandango iz Gitarskoga kvarteta br. 4 G 488, s koncertnim majstorom Jožom Haluzom. Sve su to snimke i izvedbe prvorazredne dokumentarne vrijednosti, koje svjedoče o mnogo sjajnih trenutaka nadahnuta muziciranja VKO-a.

Kao izdavači ove kompaktne ploče potpisani su Varaždinski radio, Vladimir Gotal, VKO i Jože Haluza. Na stranici navedena opisa prigodnog CD-a monografije specificirani su prostor i vrijeme održavanja koncerta na kojem je snimka napravljena.

Muziciranje VKO-a na zapisima se ove kompaktne ploče otkriva u najboljem svjetlu, kao rezultat visoke profesionalnosti i velikog entuzijazma, obilježjima na kojima je VKO djelovao od osnutka i koje je zadržao za svih deset godina. Tonska odnjegovanost te amplituda izražajnosti od snažne ekspresije u, primjerice, Janačekovu kvartetu do elegancije izričaja u Valceru Čajkovskijeve Serenade, dovoljno demonstriraju finu uigranost muziciranja VKO-a. Stoga im na jubileju kao i na prigodnoj kompaktnoj ploči valja čestitati!

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak