Vijenac 268

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Slika i objekt

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Slika i objekt

slika

Dubrovnik U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku do 12. je lipnja otvorena najnovija i dosad najveća izložba umjetničkih djela iz zbirke Filip Trade, najveće privatne zbirke moderne i suvremene hrvatske umjetnosti, naslovljena Slika i objekt. Predstavljen je izbor iz gotovo dvije stotine radova, popraćen opsežnim zbornikom-katalogom s tekstovima koji obrađuju pojedina razdoblja i umjetnike zastupljene u zbirci, a to su Rašica, Picelj, Jevšovar, Knifer, Kožarić, Bakić, Džamonja, Kipke, Sokić, Jurić, ali i mlađi poput Mirjane Vodopije, Ivane Franke, Davida Maljkovića, Kristijana Kožula ili Pauline Jazvić te mnogi drugi.

Grafički Goya

slika

Beč Od 4. lipnja pa do 20. rujna u bečkom se Leopold Museumu može pogledati velika izložba grafičkih listova Francisca de Goye. Pet potpuno sačuvanih ciklusa španjolskoga majstora, Etchings after Velazquez, Los Caprichos, Los Desastres de la Guerra, La Tauromaquia te Los Disparates s otprilike tri stotine listova na izložbi bit će naslovljeno Goya — Aufklärer ohne Hoffnung, naslovom koji duboko oslikava njegovo umjetničko uvjerenje. Orginalnost, emocije i umjetnička sloboda te izražavanje stava glavne su odrednice ciklusa nastalih između 1795. i 1824. godine. Ostalo na www.leopoldmuseum.org.

Picasso iz Kölna

slika

München Kako je minhenski Blaue Reiter u Kölnu, kelnski Picasso postavljen je u Städtische Galerie im Lenbachhaus u Münchenu. Velika zbirka Petera i Irene Ludwig koja se sastoji od gotovo dvije stotine slika, crteža i skulptura te tri stotine grafičkih listova iz svih Picassovih faza na uvid je u Kunstbauu, aneksu Lenbachhausa do 27. lipnja. Takva dvostrana razmjena dviju vrhunskih ustanova dosad nije zabilježena. Info na www.lenbach-ludwig.de.

Nakon pola stoljeća

slika

New York Velika izložba Modigliani: Beyond the Myth otvorena je u njujorškom Jewish Museumu. Prva je to Modiglianijeva izložba u New Yorku nakon 1951. Otvorena do 19. rujna izložba će reinterpretirati stotinjak Modiglianijevih slika, skulptura i crteža u šest cjelina: Karijatide, Skulptura, Povratak slikarstvu, Portretistika, Montparnasse i Aktovi. Nakon New Yorka, izložba Modigliani: Beyond the Myth seli u Toronto i Washington. Ostale informacije potražite na stranici www.jewishmuseum.org.

Knjige

slika

Calder: Gravity and Grace, ur. Carmen Giménez i Alexander S. C. Rower, Phaidon Press, 2004. Sjajno organizirana monografija Alexandera Caldera, jednog od najvećih kipara 20. stoljeća, na gotovo tri stotine stranica, velikoga formata i s brojnim ilustracijama u boji te crno-bijelim, sastoji se od odabranih tekstova o umjetniku, Calderovih tekstova, intervjua s povjesničarima umjetnosti i prijateljima te citata. Ovdje su uključeni i radovi iz cijeloga Calderova opusa, izbor iz autobiografije, pozamašna kronologija i bibliografija te popis izložbi. Urednicima knjige, Carmen Giménez i Alexanderu Roweru, esejem se priključio i Francisco Calvo Serraller.

Internet

slika

www.rijksmuseum.nl Najpoznatiji amsterdamski muzej ima jednu od najboljih internetskih stranica među muzejima. Kako je muzej pri velikoj rekonstrukciji koja će trajati do ljeta 2008. godine, vrlo mali dio remek-djela možete pogledati uživo pa se poslužite ovom stranicom. Uz brojne informacije, prođite fantastično obrađenu muzejsku zbirku, pogledajte akvizicije, upoznajte se s prošlim i sadašnjim izložbama, projektima i edukacijskim programima...

Marko Kružić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak