Vijenac 268

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Dodatak za vruće ljetne noći

Računala — Dodatak za vruće ljetne noći

slika

Targus si je odavno stvorio ime kao inovativan proizvođač računalne periferije. Ipak se mora priznati da je ovim uređajem ponovno uspio iznenaditi korisnike računala. Zapravo je riječ o dvama uređajima u jednom. Prvi je već standardna lampica koja olakšava rad u mračnim uvjetima. Drugi je mali ventilator koji bi korisnika trebao rashladiti kada posao za računalom postane odveć vatren. I jedan i drugi napajanje vuku iz sama računala putem USB-a, tako da nema potrebe za dodatnim izvorima energije. Kompatibilni su s Macom i PC-om, a proizvođač daje jamstvo na godinu dana ispravna rada. Za ukupno oko $ 15,- stvarno se nudi zgodan uređaj.

www.targus.com

Audio-video — Slika, zvuk i mnogo memorije

slika

Svijet multimedijalnih uređaja ovih je dana postao bogatiji za još jedan primjerak. iRiver na japansko je tržište bacio H300 seriju mobilnih audio- i videoplejera. H300 ima ugrađenu memoriju od 40 GB, što je posljedica toga što je izvorno potekao od prijenosnoga hard-diska. U današnjem obliku međutim, osim kao skladište podataka, zahvaljujući minijaturnom monitoru služi i kao preglednik za slike s ugrađenim audioplejerom. Posebnost u odnosu na slične uređaje leži u tome da se na njega izravno mogu priključivati periferni uređaji koji podupiru USB. Tako se primjerice slike mogu izravno ispisati bez posredovanja računala. Ta inovacija nije jeftina — cijena se kreće između $ 425,- i $ 550,-.

www.iriver.com

Mobiteli — Slike u pokretu

slika

Napokon je i Alcatel shvatio da se traže preklopivi mobilni telefoni te odmah i napravio prvi vlastiti te vrste. Ali nije oklop ono što One Touch 835 razlikuje od konkurencije. Velika je novost da se njime mogu snimati filmske sekvence do 5 sekundi, koje se pokreću kada neka osoba zove. Kako se uz pojedine kontakte u imeniku može dodati i melodija doslovce dolazi do spajanja zvuka i slike. Ali i inače nudi zanimljive opcije. Tako se primjerice na njemu mogu izravno obrađivati fotografije. Već postojeće mogućnosti uljepšavanja slika su mutno, ulje na platnu i zalazak sunca. Za glazbu uz sliku se nudi trideset već zadanih melodija te bezbroj dodatnih koje se mogu posebno instalirati. Da je polifoni zvuk na razini, jamči činjenica da mobitel ima kapacitet od dvadeset tonova i čak 128 instrumenata.

www.alcatel.com

CD-ROM — Red u svijetu multimedija

slika

Sve se više računala danas uvelike koristi za reprodukciju multimedijalnih sadržaja. Slike, filmovi i glazba tako se nerijetko nađu u neredu i nepotupuno iskorišteni. Imajući taj problem na umu stoga ne čudi da je Microsoft izdao Microsoft Plus! Digital Media Edition, program koji omogućava obradu i uporabu multimedije. Tako se primjerice jednostavno slike mogu slagati u nizove (slide-show) te im dodati glazbenu podlogu po izboru. Vlastitim videosnimkama može se dodati više od pedeset različitih efekata. Korisne su i mogućnosti koverzije MP3 i WAV-fajlova u praktičniji WMA-format. Ta aplikacija posebno će veseliti korisnike dlanovnika jer bitno olakšava prebacivanje aktualnih podataka u prikladnu obliku na pocket-PC-je.

Internet — Virtualni muzej

slika

www.virtualmuseum.ca fantastična je web-stranica koja objedinjuje više od tisuću kanadskih institucija. Riječ je o ulaznim vratima u svijet umjetnosti, koji uključuje stotine izložbi iz desetaka kategorija. Tisuće umjetnina može se razgledati u trenu oka. Uz svaku umjetninu postoji mogućnost izbora dodatnih informacija poput imena umjetnika, vremena kada je napravljena, tehnike, kulture, razdoblja, zemlje podrijetla, dimenzija i mnogo više od toga. Posebna je zanimljivost mogućnost stvaranja vlastitog muzeja. Korisnik jednostavno bira eksponate koji mu se posebno sviđaju i dodaje ih u vlastitu virtualnu bazu podataka. Poslije može jednostavno i brzo samo gledati najdraže izložbene primjerke. Na stranicama, koje se nude na engleskom i francuskom, dalje postoji pregled stvarnih izložbi i događaja partnerskih ustanova. Da bi privukli i djecu, nudi se poseban dio stranica pod naslovom Fun & Games posvećen posebno njima.

www.virtualmuseum.ca

Domagoj Cerovac

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak