Vijenac 268

Časopisi

Opet avis

»Euroforum«, publikacija Ministarstva europskih integracija, gl. ur. Marija Pejčinović Burić, br. 7, travanj 2004.

Opet avis

»Euroforum«, publikacija Ministarstva europskih integracija, gl. ur. Marija Pejčinović Burić, br. 7, travanj 2004.

Dvije su teme obilježile ovaj broj »Euroforuma«. Prva od njih pozitivno je Mišljenje o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, a druga je reforma obrazovanja u Hrvatskoj.

U tekstu Stečeni uvjeti za dobivanje statusa kandidata Dario Mihelin naglašava da pozitivno mišljenje uključuje i bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora o članstvu u EU i velik je korak naprijed u ostvarivanju strateškoga cilja Republike Hrvatske — pristupanja Europskoj uniji. Jedan je od većih uspjeha Ministarstva europskih integracija u ovom mandatu uspješan završetak pregovora o Protokolu 7, dodatnom protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te o Privremenom sporazumu kojim se regulira trgovina s proširenom EU.

Temat o reformi obrazovanja u Hrvatskoj otvara razgovor s Draganom Primorcem, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Premda su znanost i obrazovanje dobili prolaznu ocjenu, u avisu Europske komisije (EK) stoji i da će se Hrvatska morati dodatno potruditi kako bi njezina znanost i školstvo bili konkurentni na europskoj razini, te nastaviti s radikalnim reformama, a kao jedan od najvećih problema EK ističe stručno obrazovanje na razini srednjih škola te njihovu nedovoljnu povezanost s privatnim sektorom. Kako bi što bolje osvijetlili problem potrebe za reformom školstva, uredništvo »Euroforuma« razgovaralo je sa još šestoro sugovornika koji su, iz različitih perspektiva, iznijeli svoje viđenje problema.

Rubrika Uspješni donosi razgovor s Nevenom Šimcem, potpredsjednikom Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja Robert Schuman u Zagrebu. Šimac je bio savjetnik vlada Češke, Litve, Letonije i Poljske u vezi s institucionalnom, zakonskom i upravnom prilagodbom Europskoj uniji te odlično poznaje mnoge teškoće koje nas očekuju na putu prema EU.

Na dvadeset i četiri stranice »Euroforum« donosi kvalitetno tekstove koji dobro obrađuju teme kojih se dotiču.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak