Vijenac 268

Časopisi

Novo proljeće

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 126, Zagreb, travanj 2004.

Novo proljeće

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 126, Zagreb, travanj 2004.

Kako bi što kvalitetnije popratili mnoštvo događaja čija je izravna ili neizravna tema, uzrok, smisao ili posljedica hrvatska glazba i njezini autori, koja su se zbila u razdoblju između dva broja »Cantusa«, travanjski broj glasila otisnut je na stotinu stranica koje pokazuju sve aktivnosti Hrvatskog društva skladatelja, ali i one događaje koji se djelatnosti HDS-a dotiču samo u nekom segmentu.

U razdoblju između dva »Cantusa« napustili su nas muzikolog, skladatelj, glazbeni pedagog i kritičar Lovro Županović (objavljeni su oproštajni govori Eve Sedak i Pere Gotovca) te skladatelj i neuropatolog Nenad Grčević (In memoriam Nenada Marjanovića — Zulima), a osamdeseti rođendan proslavili su skladatelj Milko Kelemen (između nekoliko tekstova napisanih tim povodom najzanimljivi je onaj iz pera sama slavljenika o izvorima inspiracije /žalost zbog duboke tragike ljudskog roda i ljubav prema našem planetu/ i načinu komponiranja) i operna primadona Biserka Cvejić (biografska zabilješka iz pera Jane Haluza Lučić).

Da je jazz-scena u Hrvatskoj sve jača kako kvantitativno tako i kvalitativno, svjedoči nekoliko tekstova (izvješće sa Springtime Jazz Fever naslovljeno Sjajni nastupi hrvatskih jazzista i izvješće sa koncerta Tamare Obrovac i njezina Transhistria Ensemble, čijim je koncertom tvrtka Cantus proslavila četvrti rođendan).

No »Cantus« nije samo ljetopis proteklih događaja, već neke i najavljuje. Primjerice koncert Hrvoja Hegedušića, koji će, u povodu 45 godina umjetničkog djelovanja, 25. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati sam autor uz mnogobrojne ugledne goste.

Travanjski broj »Cantusa« opsegom i bogatstvom tema najavljuje, nadajmo se, i novo proljeće sama glasila.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak