Vijenac 268

Glazba

GLAZBOSKOP

Nagrade Vladimir Nazor za glazbu

Nagrade Vladimir Nazor za glazbu

slika

U organizaciji Hrvatskoga sabora kulture dodijeljene su godišnje nagrade i nagrade za životno djelo Vladimir Nazor. U području glazbe Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je violinist Tonko Ninić, dok je godišnju nagradu Vladimir Nazor dobio Silvio Foretić za skladbu Ordinarium missae praizvedenu 6. travnja 2003. u Crkvi sv. Marka u okviru 22. Muzičkog biennala Zagreb. Skladbu su izveli Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i Zagreb Sinfonietta pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Odluku o nagradama na osnovi prijedloga povjerenstava jednoglasno je donio Odbor Nagrade Vladimir Nazor u sastavu Milan Moguš, predsjednik Odbora, te članovi Goran Grgić, Jagoda Martinčević, Krešimir Nemec, Ante Peterlić, Jerko Rošin i Feđa Vukić. Nagrade će biti predane na svečanoj sjednici 19. lipnja u 12 sati u palači Dverce u Zagrebu.

Najave

Festival rane glazbe u Dubrovniku

slika

U organizaciji Dubrovačkoga simfonijskog orkestra prvi put se u Dubrovniku održava Međunarodni festival rane glazbe. Festival posebno nastoji oko popularizacije rane glazbe, koja je i povijesno zastupljena u kulturnom životu Grada, a pripremljen je u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Zagrebu, Nizozemskim kulturnim centrom u Parizu te pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika.

Pretposljednji koncert na Festivalu priredit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Frane Krasovca te uz solisticu Renatu Pokupić, alt. Na programu će biti predigre i arije iz Mozartovih opera te 8. simfonija L. van Beethovena.

Festival će završiti nastupom britanskog ansambla Dufay Collective u sastavu Viven Ellis, Susanna Pell, Paul Bevan, William Lyons i Peter Skuce. Iz bogata i raznolika repertoara odabrali su pjesme i plesove srednjovjekovne Europe.

Gubec-beg opet u Komediji!

U sklopu ovogodišnjeg Jarunfesta Kazalište Komedija priredilo je premijeru rock-opere Gubec-beg autorskoga trojca Karla Metikoša (skladatelj), Ivice Krajača (libretist) i Miljenka Prohaske (aranžer). Predstavu su režirali Damir Lončar i Igor Mešin, dok će orkestrom, baletom i zborom Kazališta Komedija ravnati Veseljko Barešić. Scenografiju potpisuje Zlatko Kauzlarić-Atač, koreografiju Igor Barberić i Larisa Lipovac, dok će kostime izraditi Marija Žarak. Pretpremijera će biti održana 18. lipnja u 21.30 sati, a svečana premijera sljedećega dana, 19. lipnja. Predstava će se reprizirati svaki dan od 20. do 24. lipnja s početkom u isto vrijeme. Neke od glavnih uloga odigrat će Branko Blaće, Ervin Baučić, Massimo Savić, Vanda Winter, Giuliano i drugi.

Istraetnojazz 2004.

slika

Istarski festival etno, jazz i world glazbe već petu godinu za redom predstavlja domaće i inozemne glazbenike koji spajaju tradiciju i suvremeno. Ove su godine organizirana četiri koncerta u Puli i Svetvinčentu, od kojih će prvi biti održan 20. lipnja u pulskoj Areni s početkom u 21 sat. Nastupit će Ojos de brujo iz Španjolske, dobitnici BBC3 radijske nagrade u kategoriji glazbenika iz Europe, zatim brazilsko-belgijski sastav Think of one, dobitnici BBC3 radijske nagrade u kategoriji Boundary Crossing, hrvatski sastav Ladoelectro te DJ Ilko Čulić i DJ Livio Morosin iz Hrvatske.

Iz ciklusa Dubrovačkoga simfonijskog orkestra

slika

Dubrovački simfonijski orkestar održat će koncert 17. lipnja pod ravnanjem Nicholasa Miltona. Solistica će biti Anna Savytska na violini. Koncert će započeti u 21 sat u Kneževu dvoru, a na programu će biti skladbe W. A. Mozarta, F. Mendelssohna-Bartoldyja te L. van Beethovena.

Posljednji koncert u lipnju orkestar će održati 24. dana u mjesecu također u Kneževu dvoru, s početkom u 21 sat. Koncertom će ravnati Pavle Dešpalj, a program će obuhvatiti skladbe O. Respighija, J. N. Kaliwode i F. Mendelssohna-Bartoldyja. Kao solistica nastupit će Renata Glavinović, oboa.

Ljeto u Rijeci

slika

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc u Rijeci organiziralo je prve Riječke ljetne večeri, koje će se ove godine održati od 18. lipnja do 15. srpnja. Za vrijeme festivala riječki trgovi i terase pretvorit će se u pozornice na otvorenom. S namjerom propitivanja suodnosa industrijske arhitekture i kazališta, dio programa odvijat će se u napuštenim tvorničkim halama. Tako će 24. lipnja u tvornici Torpedo koncert prirediti Riječka filharmonija uz sudjelovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić iz Zagreba te zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Izvedbom 9. simfonije L. van Beethovena ravnat će Nada Matošević.

Novi festival barokne glazbe

slika

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih ljetnih večeri u srpnju ove godine na Gornjem gradu prvi put održat će se Zagrebački barokni festival — ZABAF. Redizajn Zagrebačkih ljetnih večeri provela je Koncertna direkcija Zagreb na inicijativu Gradskog ureda za kulturu sa svrhom stvaranja jasno profilirana i prepoznatljiva glazbenog festivala. U sklopu novoga festivala stare glazbe u gotovo trideset koncerata predstavit će se niz vrhunskih stranih i hrvatskih izvođača barokne glazbe. Uz stare instrumente i autentičnu interpretaciju zagrebačka će publika moći uživati i u iznimno bogatoj programskoj ponudi ZABAF-a. Festival će se održati od 30. lipnja do 30. srpnja u atriju Klovićevih dvora, Crkvi sv. Katarine te u zagrebačkoj katedrali.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak