Vijenac 268

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Moderna museet ponovno otvoren

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Moderna museet ponovno otvoren

slika

Stockholmski Muzej moderne umjetnosti nedavno je ponovno otvoren nakon dvogodišnjih popravaka, tijekom kojih je novi direktor Lars Nittve, bivši ravnatelj Tate Modern, poduzeo stanovite promjene u interijeru kako bi često kritizirani »odveć pristojan i elegantan« Moneov izvorni dizajn približio karakteru suvremene umjetničke scene. Ulazni dio muzeja preoblikovao je tim arhitektica iz ureda Marge u svrhu lakše propulzije do galerijskih prostora, u kojima su intervencije izveli White Architects (Moneovi suradnici u prvoj fazi). Osim podne obloge — parket je zamijenjen neformalnijim lijevanim podom, rekonstruirana su nadsvjetla radi dobivanja većeg intenziteta prirodnoga svjetla, a promoviran je i novi grafički identitet s logom zasnovanim na transkripciji imena muzeja s ovitka monografije koju je oblikovao Robert Rauschenberg prigodom 25-godišnjice muzeja 1983. godine.

Abalos i Herreros u Belgiji

slika

U galeriji deSingel u belgijskom Antverpenu do 20. lipnja postavljena je izložba ostvarenja arhitekata Inakija Abalosa i Juana Herrerosa. Kolaž kao polazna točka njihova rada zamjetan je kako u smislu vizualizacije tako i uporabe konteksta kao ishodišta dizajna građevina i urbanističkih planova, a fascinacija masovnom kulturom, industrijskim tehnologijama, krajobraznim tipologijama i fenomenom artificijelnoga pozicionira njihove projekte između dvaju ekstrema: hibridnoga programa i programatske stalnosti. Opus madridskih arhitekata obilježuje tipološka raznolikost, uključujući sportski kompleks (Valladolid, 1991), administrativni centar Ministarstva vanjskih poslova (Madrid, 1992), umjetnički atelijer i rezidenciju (Villanueva de la Canada, Madrid, 1996-2002), društveni centar (Colmenarejo, Madrid, 1999), park za recikliranje (Valdemingomez, Madrid, 1999) i javnu knjižnicu (Usera, Madrid, 2002). Njihov do sada najveći projekt, plan za obalni pojas Forum u Barceloni, poprište velikog ovogodišnjeg kulturnog projekta, otvoren je potkraj travnja, istodobno kada i njihova belgijska izložba.

Forum Barcelona 2004

slika

Od svibnja do rujna u katalonskoj metropoli održava se Forum Barcelona 2004 — velika međunarodna manifestacija kulture s bezbrojnim događanjima — izložbama, predstavama, koncertima, raspravama, konferencijama i programima posvećenim kulturnoj raznolikosti, miru u svijetu i očuvanju planeta Zemlje, koju će posjetiti pet milijuna ljudi. Barcelona je i tu manifestaciju vješto iskoristila za dalju revitalizaciju obalnoga pojasa i novi poticaj urbanom razvoju. U sklopu plana čiji su autori Abalos & Herreros izvedena je opsežna rekonstrukcija obalne zone s javnim parkovima koji uključuju kulturne i rekreacijske te infrastrukturne i ekološke sadržaje (spalionica, reciklaža, eko-park), a središnji je objekt zgrada Foruma sa 5000 m2 izložbenog prostora, restoranom, kapelicom i auditorijem kapaciteta 3200 mjesta, čiji su autori Herzog & de Meuron. Švicarski su arhitekti oblikovali trokutasti lebdeći objekt u suglasju s morskim krajolikom. Na krovu je izveden bazen sa svjetlosnim prodorima, a pročelje tamnoplave boje ima hrapavu površinu, u koju su aritmično usječeni prorezi za svjetlo.

Izlog mlade francuske arhitekture

slika

U Hrvatskom je muzeju arhitekture HAZU, u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, do 27. lipnja postavljena izložba Novi albumi mladih arhitekata, kojom je predstavljeno 16 arhitekata i timova, pobjednika na natječaju iz 2001-2002. što ga je raspisalo Ministarstvo kulture i komunikacije u svrhu afirmacije najmlađeg naraštaja francuskih arhitekta. Ministarstvo i Francuski institut arhitekture uz potporu AFAA-e organizirali su putujuću izložbu koja iskazuje kvalitetu i tipološku raznolikost izabranih radova — od privatnih kuća, scenografija i dizajna do javnih prostora, urbanih projekata i arhitekture krajolika. Planirano je da se takvo predstavljanje mladih francuskih arhitekata provede svake dvije godine sa svrhom afirmacije struke i podizanja kvalitete arhitekture.

Vinko Penezić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak