Vijenac 268

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Snježana Požar

Ljepota života

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Snježana Požar

Ljepota života

slika

Snježana Požar rođena je 1945. u Borovu Naselju kod Vukovara. U Zagrebu završava Školu primijenjene umjetnosti, Odsjek za likovnu i tehničku obradu fotografije (1966).

Fotografiju susreće u školskim danima (1957) i od nje se više ne rastaje. Tako već tijekom srednje škole snima za potrebe »Telegrama« i »Studentskog lista«. Po završetku srednjega školovanja kratko vrijeme zapošljava se na KBC Rebro, na kirurgiji, kao snimateljica i fotolaborantica. No napušta taj posao i prelazi u slobodne umjetnike sve do 1970. kada se zapošljava na RTV Zagreb, kao filmski montažer, gdje ostaje sve do odlaska u mirovinu (1994).

Godine 1971. upisuje se na Kazališnu akademiju, Odjel filmske i elektroničke montaže, te diplomira 1981. Iste godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu upisuje poslijediplomski studij iz komunikologije i apsolvira 1987.

Neko vrijeme (1985-87) predaje filmsku i elektroničku montažu u Centru za odgoj i obrazovanje u kulturi u Zagrebu. Na Akademiji za kazalište, film i televiziju predaje elektroničku montažu (1984-86). Isti predmet predaje i na Studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti (1989) na katedri profesora Plenkovića.

Godine 1980. izabrana je za suca na međunarodnom natjecanju podvodne fotografije u Kukljici. Za postignute rezultate godine 1982. dobiva nagradu Narodne tehnike u sklopu akcije Jadranski tjedan.

Godine 1982. i 1983. snima Goranovo proljeće u Zagrebu i Lukovdolu. Od 1988. do 1990. tehnička je i grafička urednica kataloga međunarodne manifestacije INOVA na Zagrebačkom velesajmu. Godine 2000. oslikala je monografiju o Jelsi na otoku Hvaru.

Članica je Fotokluba Zagreb od godine 1963, kada započinje njezina izlagačka aktivnost. Izlagala je na više od šezdeset izložbi u zemlji i inozemstvu. Održala je i trinaest samostalnih izložbi fotografije u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Rijeci, Splitu, Jelsi i Starom Gradu na Hvaru. Živi i radi u Zagrebu.

Vladko Lozić


slika

Ono što djelo Snježane Požar razlikuje od radova ostalih fotografa njihovi su trenuci jedinstvenosti i izvornosti. A takvih je bljesaka u njezinu fotografskom životu bilo doista mnogo. Njezin stvaralački opus ne možemo nikako smatrati dovršenim, što nam potvrđuje i nedavna samostalna izložba Izrael — trenutak mira u Zagrebu. Poznavaoci njezina rada složit će se kako je jedna od njezinih vrlina učiniti ono što radi naizgled manje važnim nego što ono uistinu jest. Iza privida jednostavnosti stoji njezin fotografski svijet, sastavljen od niza sekvenci koje sagledane u zajedništvu prerastaju u profinjenu kompoziciju. Nije to kompozicija jedne slike, nju tvori cijeli opus sačinjen od nadahnutih detalja ugrađenih u svaku pojedinačnu sliku.

Među mnogim temama koje je obrađivala posebno je dojmljiv ciklus nastao prije nekoliko godina, koji nam mnogo govori o umjetničinu odnosu spram života i ljudi koje je na svojim putovanjima susretala i snimala. Nije to odnos hladna promatrača, duboka osjećajnost prisutna je u svakom susretu. Riječ je o ciklusu Doživljaj Izraela, priči o zemlji iz koje snažno progovara prošlost, vjera Židova, kršćana i muslimana, ali i svi mogući civilizacijski fenomeni današnjice.

Kao u ovom ciklusu, tako i u njezinu ukupnom stvaralaštvu otkrivamo autoricu zaokupljenu ljepotom života, čija kamera kao da nam o svemu tome i uvijek govori samo jezikom svakodnevice prepune događaja i doživljaja.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak