Vijenac 268

Naslovnica

Kulturna kronika

Završen 11. festival glumca

Završen 11. festival glumca

slika

Vinkovci, 25. svibnja Izvedbom predstave Mjesec dana na selu DK Gavella i dodjelom nagrada za najbolje glumačke uloge sinoć je u Vinkovcima završen 11. festival glumca. Četiri jednakopravne nagrade Fabijan Šovagovićdobile su glumice Elizabeta Kukić za ulogu u Balkanskom špijunu kazališta Kerempuh i Jagoda Kralj Novak za ulogu u predstavi KokošHNK iz Varaždina te Zoran Pokupec za ulogu u monodrami Clown Scaramouche pl. Jones i Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi Komšiluk naglavačke riječkoga HNK Ivana pl. Zajca. Nagradu Ivo Fici na najbolju mladu glumicu / glumca (do 28 godina) dobila je Antonija Stanišić za ulogu u predstavi Motel Mrak Kazališta Komedija. Najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava KokošNikolaja Vladimiroviča Koljade u izvedbi HNK iz Varaždina.

Poznati dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

slika

Zagreb, 26. svibnja Ovogodišnja nagrada Vladimir Nazor za životno djelo za književnost pripala je Viktoru Žmegaču, za glazbu Tonku Niniću, za likovne i primijenjene umjetnosti Nives Kavurić-Kurtović, za filmsku umjetnost Iliji Iveziću, za kazališnu umjetnost Iki Škomrlj i za arhitekturu i urbanizam Andriji Mutnjakoviću.

Odluku o nagradama na osnovi prijedloga povjerenstava jednoglasno je donio Odbor Nagrade Vladimir Nazor u sastavu Milan Moguš (predsjednik), Goran Grgić, Jagoda Martinčević, Krešimir Nemec, Ante Peterlić, Jerko Rošin i Feđa Vukić.

Godišnje nagrade Vladimir Nazor dobili su za književnost Renato Baretić za roman Osmi povjerenik, za glazbu Silvije Foretić za skladbu Ordinarium missae, za likovne i primijenjene umjetnosti Igor Rončević za izložbu u Domu HDLU-a (rujan/listopad), za filmsku umjetnost Zrinko Ogresta za film Tu, za kazališnu umjetnost Zvonimir Zoričić za ulogu Filippa u Trilogiji o ljetovanju te za arhitekturu i urbanizam Iva Letilović i Morana Vlahović za višestambenu zgradu POS-a u Krapinskim Toplicama.

Nagrade će se uručiti na svečanoj sjednici 19. lipnja u palači Dverce na Katarininu trgu u Zagrebu.

Ministar Biškupić imenovao članove Kulturnih vijeća

slika

Zagreb, 26. i 27. svibnja Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je predsjednike i članove sedam kulturnih vijeća. Predsjednici i članovi kulturnih vijeća imenovani su po novom Zakonu o kulturnim vijećima koji je donio Hrvatski sabor početkom travnja. Prema tom zakonu kulturna vijeća imaju pet članova i imenuju se na četiri godine, a njihove odluke imaju za ministra savjetodavni karakter.

Predsjednik Vijeća za nove medijske kulture je Slaven Tolj iz Dubrovnika, a članovi su Damir Urban iz Rijeke, Ivan Faktor iz Osijeka te Mladen Lučić i Teodor Celakoski iz Zagreba.

Predsjednica Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju i europske integracije je Nina Obuljen iz Zagreba, a članovi Dražen Katunarić i Snježana Pintarić, također iz Zagreba te Nada Matošević iz Rijeke i Srećko Lipovčan.

Predsjednik Vijeća za knjigu i nakladništvo je Josip Bratulić iz Zagreba, a članovi Božidar Petrač, Velimir Visković i Mira Švob iz Zagreba te Stjepan Tomaš iz Osijeka.

Predsjednica Vijeća za dramske umjetnosti je Sanja Nikčević iz Zagreba, a članovi Boris Senker i Joško Ševo, također iz Zagreba, te Trpimir Jurkić iz Splita i Romano Bogdan iz Čakovca.

Predsjednik Vijeća za film i kinematografiju je Ante Peterlić iz Zagreba, a članovi su Nada Gačešić-Livaković, Alfi Kabiljo, Milivoj Puhlovski i Branka Sömen iz Zagreba.

Predsjednica Vijeća za likovne umjetnosti je Dubravka Babić iz Zagreba, a članovi su Darko Glavan iz Zagreba, Slaven Macolić iz Varaždina, Vatroslav Kuliš iz Zagreba te Mikica Maštrović.

Predsjednica Vijeća za glazbu i glazbenoscenske umjetnosti je Jagoda Martinčević iz Zagreba, a članovi su Ivo Lipanović iz Splita te Krešimir Seletković, Neven Frangeš i Maja Đurinović iz Zagreba.

Dani hrvatske kulture u BiH

Sarajevo, 27. svibnja Od 2. do 18. lipnja u Sarajevu, Zenici i Kiseljaku održavaju se Dani hrvatske kulture u BiH. U povodu Dana državnosti RH, tu kulturnu manifestaciju organizira Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Manifestacija je otvorena izložbom grafika Virgilija Nevjestića Hommage á Danielle (izložba je prethodno bila postavljena u Parizu te Vukovaru) u Galeriji Gabrijel sarajevskoga Kamernog teatra 55. Glumac Miodrag Trifunov i gitarist Zlatan Hrenovica tom su prigodom izveli poetski recital posvećen Tinu Ujeviću, a interpretirali su i stihove Virgilija Nevjestića.

U sklopu manifestacije u četvrtak 3. lipnja održan je koncert Zagrebačkog kvarteta, Izložba fotografija Stefana Lupina Moji anđeli također je jedan od sadržaja Dana hrvatske kulture u BiH, a postavljena je u sarajevskom Collegium artisticum.

Ljubitelji glazbenog izričaja s juga Hrvatske došli su na svoje u subotu, 5. lipnja, tijekom Večeri dalmatinske pisme u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na kojoj su nastupile klape Kumpanji iz Blata na Korčuli i Teuta iz Šibenika te splitski kantautor Hari Rončević.

U utorak i srijedu, 8. i 9. lipnja, publici u Zenici, Sarajevu i Kiseljaku predstavilo se Kazalište Žar-ptica s predstavom Željke Turčinović Vilinske svirale.

Izložba baletnih plakata Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba nastalih u posljednjih petnaest godina, Likovne vizije HNK Zagreb bit će otvorena u foajeu sarajevskog Narodnog pozorišta u petak 11. lipnja, neposredno pred sarajevsku premijeru Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta u režiji Krunoslava Cigoja i pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja.

Galerija Gabrijel u Sarajevu bit će domaćin multimedijalne izložbe Izazov kravate — Kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi, koja se otvara u utorak 15. lipnja. Završnoga dana ovogodišnjih Dana hrvatske kulture u BiH, 18. lipnja, održat će se predstavljanje knjige Helene Sablić-Tomić i Gorana Rema Slavonski tekst hrvatske književnosti te gostovanje HNK iz Osijeka koje će se predstaviti dramom Bez trećega Milana Begovića, u režiji Velimira Čokljata.

Nebo nad Vukovarom sedmi put

slika

Vukovar, 27. svibnja Gradski muzej Vukovara nizom događaja obilježio je sedmu godišnjicu djelovanja u kulturnoj obnovi grada Vukovara nakon povratka iz progonstva. S ponovnim djelovanjem u Vukovaru Muzej je započeo 27. svibnja 1998, a u spomen na taj dan svake godine u Vukovaru se održava manifestacija Nebo nad Vukovarom.

Ovogodišnju manifestaciju na ulazu u budući arheološko-turistički park Vučedol otvorila je ravnateljica Gradskoga muzeja Ružica Marić. Tom prigodom otkrivena je i turistička ploča sa znakom arheološko-turističkog parka Vučedol. Program manifestacije obuhvatio je i prikazivanje filma o vukovarskom Gradskom muzeju dokumentarno-povijesnoga programa HRT-a te otvaranje izložbe Putovanja od kuće četiri američke umjetnice koja je realizirana uz pomoć Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Hrvatskoj.

Kreće projekt Plesnoga centra

slika

Zagreb, 28. svibnja U sklopu 21. tjedna suvremenog plesa predstavljen je projekt budućega Plesnog centra u bivšem kinu Lika u Zagrebu. Prijedlog uređenja negdašnjeg kina i izgled novoga Plesnog centra osmislili su članovi zagrebačkoga arhitektonskog studija 3LHD — Saša Begović, Marin Mikelić i Slaven Delalle. Prema riječima Saše Begovića na projektu, koji je potaknuo Gradski ured za kulturu, radilo se gotovo godinu dana, a trenutačno je u postupku dobivanje građevne dozvole.

Budući centar imat će tri studija — jedan za 150 gledatelja i dva manja — a osim prostora za ples i vježbanje sadržavat će i recepciju, videoteku, knjižnicu, medijateku, garderobu te popratne prostore.

Puljanima nagrada Europske unije za kulturu

slika

München, 29. svibnja U dvorskoj crkvi Svih svetih u Münchenu, porečko-pulski biskup msgr. Ivan Milovan primio je Nagradu Europske unije za kulturu (Europa Nostra Awards 2003).

Europska unija nagradila zalaganje pulskoga Konzervatorskog odjela u obnovi Eufrazijeve bazilike u Poreču, a nagrade je primilo još četrdeset laureata iz osamnaest zemalja.

Ciljevi su nagrada za kulturnu baštinu Europa Nostra: promicanje visokih standarda zaštite na objektima kulturne baštine i kvalitete konzervatorsko-restauratorskih radova na djelima koja čine nezamjenjiv dio nacionalne baštine pojedinih zemalja, a time pripadaju i korpusu europske kulturne baštine, te pokretanje i podupiranje kulturne suradnje između zemalja članica EU sa zemljama kandidatima ili onima koje će to postati.

Nagrade su laureatima uručili predsjednik Europa Nostra, princ Consort od Danske i Haraki Hartung, upravitelj odjela kulture pri Europskoj komisiji.

Otvorena Galerija ratnih fotografija u Dubrovniku

slika

Dubrovnik, 1. lipnja U Dubrovniku je otvorena galerija ratnih fotografija War Photo Limited. Na dva kata izložbenoga centra predstavljeno je oko 120 fotografija pod naslovom Desetljeće rata. Na prvom katu izloženi su radovi fotografa Rona Haviva nazvani Krv i med, a na drugom radovi deset poznatih svjetskih fotografa o ratnim strahotama u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

U sklopu galerije je i maleno kino u kojem se prikazuje šestotinjak fotografija tih autora te tri dokumentarna filma. Kako je istaknuo voditelj galerije Wade Goddard, namjera je u Dubrovnik dovesti najbolje radove svjetskih fotografa, koji svaki dan svjedoče o sukobima i ratovima, te ih prikazati kako bi se javnost poučila o brutalnosti i besmislenosti ratova.

Jánu Jankoviču Inina nagrada

Zagreb, 3. lipnja Istaknuti slovački slavist i kroatist Jan Jankovič dobitnik je Inine nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2003. godinu. Nagrada se sastoji od priznanja, diplome, skulpture kipara Petra Barišića, novčanog iznosa od pedeset tisuća kuna i monografije posvećene dobitniku.

Ján Jankovič brojnim je znanstvenim studijama, prijevodima dijela hrvatskih književnika na slovački, organizacijskim aktivnostima i popularizacijom naše književnosti i kulture pridonio promicanju hrvatske kulture u Slovačkoj te zbližavanju dvaju naroda i njihovih bogatih kultura. Takvo je obrazloženje dao žiri u sastavu: Milan Moguš (predsjednik), Ivan Padovan, Nedjeljko Fabrio, Vladimir Vratović, Lovro Lisičić i Ivan Đerek. Kako je na konferenciji za novinare istaknuo akademik Nedjeljko Fabrio, Jan Jankovič pripada najplodnijim svjetskim proučavateljima i prevoditeljima djela hrvatskih pisaca. Najveći dio svoga četrdesetogodišnjeg profesionalnog i znanstvenog djelovanja posvetio je upravo hrvatskoj književnosti. Jankovič je preveo i prilagodio više od sedamdeset tekstova hrvatskih pisaca za kazalište, radio i televiziju, a hrvatske pisce prikazao je i u slovačkoj književnoj enciklopediji. U njegovu prevoditeljskom opusu hrvatska je književnost predstavljena u svim književnim vrstama. Prevodio je pjesnike Tadijanovića, Kaštelana, Dizdara, Goloba, Mihalića, Slavičeka, Dragojevića, Mrkonjića, Paljetka i druge, a u široku spektru prozaika žiri je izdvojio Aralicu, Fabrija, Pavličića, Majdaka, Horvatića, Hitreca...

Igoru Eškinji nagrada Radoslav Putar

slika

Zagreb, 4. lipnja Prostorni crtež u kutu Gliptoteke HAZU u Zagrebu, iscrtkan poput kupona, zatvara obrise egzotičnog imaginarnog otoka negdje daleko na pučini. Otok nazvan Java i Borneo objedinjuje ideju »imaginacije i praznine u jedinstvenu formu«, a prave škare na podu uz crtež gledatelja povezuju s utopijom. Tako bismo ukratko mogli opisati pobjednički rad Igora Eškinje (Rijeka, 1975), ovogodišnjega dobitnika nagrade Radoslav Putar. Taj red najboljim je proglasio ocjenjivački sud u kojem su bili Giuliana Carbi, Branko Franceschi, Sandra Križić Roban, Nika Radić i Darko Šimičić. Nagradu, koja nosi ime ugledna povjesničara i teoretičara umjetnosti Radoslava Putara, dodjeljuje zagrebački Institut za suvremenu umjetnost od 2002, a ustanovio ju je s partnerima iz inozemstva — The Foundation of Civil Society, New York, Trust for Mutual Understanding, New York i CCA, Slovačka.

Silver Cube Bruketi&Žiniću

slika

New York, 4. lipnja Na dodjeli godišnjih nagrada Art Directors Cluba u New Yorku Davor Bruketa u ime agencije Bruketa&Žinić za rad Godišnje izvješće Podravke Bon Appetit primio je Silver Cube — srebrnu nagradu. Ove godine u konkurenciji se natjecalo gotovo dvanaest tisuća radova iz 49 zemalja, a o pobjednicima je odlučio međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka poput Arta Chantryja, Martina Venezskyja, Mirka Ilića te Gail Anderson kao predsjednice.

Nagrađene radove imat će prilike vidjeti i domaća publika, zahvaljujući Hrvatskom dizajnerskom društvu, koje dovodi izložbu najboljih radova s prošlogodišnjeg natječaja u Zagreb od 7. lipnja do 5. srpnja, a istodobno sljedeće godine moći će se među ostalima vidjeti i rad Brukete&Žinića.

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak