Vijenac 268

Kazalište

TEATROSKOP

Festival glumca

TEATROSKOP

Reumatični kišobran u Žar-ptici

slika

U Gradskom kazalištu Žar ptica 14. lipnja premijerno igra glazbeni igrokaz ili mjuzikl za djecu Reumatični kišobran, koji je prema tekstu Željke Horvat-Vukelja režirao Lawrence Kiiru. Glazbu potpisuje Marijan Jelenić, scenografiju Miljenko Sekulić a kostimografiju Paulina Jazvić. U predstavi igraju Gorana Vrdoljak, Žana Bumber, Ana Marija Bokor, Drago Utješanović i Šime Bubica.

Edip u Varaždinu

Posljednja ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će Sofoklov Edip u novom prijevodu Zvjezdane Timet i režiji Ozrena Prohića. Redatelj uz oblikovatelja svjetla Denija Šesnića potpisuje i scenografiju, dok kostime radi Irena Sušac, glazbu Davor Bobić a video projekciju, kao i u nekoliko prošlih Prohićevih dramskih režija, videoumjetnik Ivan Faktor. Naslovna uloga povjerena je Stojanu Matavulju, Krenota igra Zvonko Zečević, Tiresiju Marinko Prga a Jokastu Jagoda Kralj Novak. Premijera je najavljena za 16. lipnja.

Riječke noći

slika

S dolaskom intendantice Hrvatskog narodnog kazališta, Rijeka je dobila i ljetni festival. Riječke noći, kako glasi romantični naziv, počinju 18. lipnja nastupom uličnog kazališta iz Bergama i obaveznim vatrometom. Osim riječkog Hamleta u režiji Krešimira Dolenčića, u dramskom dijelu Riječkih noći najavljena je i premijera novog teksta Filipa Šovagovića.

Autorska predstava slovenskog redatelja Marjana Bevka Zdrav sam i dobro mi je na festivalu gostuje 23. lipnja. Riječ je o međunarodnoj koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, Talijanske drame riječkog HNK, Nemzeti Szinhaz iz Budimpešte i Stadttheatera iz Klagenfurta, koja je ostvarena kroz Europsku kazališnu konvenciju. Predstava na četiri jezika naslov je dobila po jedinoj poruci koju vojnici smiju poslati prije odlaska u akciju, a u Bevkovom konceptu iz nje nastaje imaginarni svakodnevni dijalog, sve ono što je skriveno ispod naslovne šablone.

Eurokaz

slika

Od 22. do 30. lipnja u Zagrebu je ponovno, po osamnaesti put, Festival novog kazališta Eurokaz. Ovogodišnja selekcija donosi nekoliko starih znanaca ovog festivala, među kojima je kultna talijanska grupa Societas Raffaello Sanzio i planetarno poznati Španjolci iz La Fura Dels Baus. Romeo Castelluci i kompanija u Zagrebu prikazat će četvrti dio iz serijala Tragedija Endogonidia, no ostale će publika imati priliku pogledati na projekcijama u net. klubu mama, gdje će se održati i razgovor s grupom koja je obilježila prve godine Eurokaza i ostala najveće otkriće ovog festivala do danas.

Najveće zanimanje vjerojatno će pobuditi i predstava XXX La Fura Dels Baus, nastala po djelima Markiza De Sadea. Eksplicitna i interaktivna predstava preko Filozofije iz budoara pita se o seksualnosti u 21. stoljeću, dok multimedijskom prezentacijom jamči spektakularnost kojom su i obilježili prvi Eurokaz 1987.

U programu punoljetnog Eurokaza naći će se još plesač s buto korijenima Kim Itoh i njegova kompanija Glorious Future, zatim primijenjena antropologija u čistom kazalištu njemačke Compagnie Felix Ruckert, koja dolazi s predstavom Tajna služba te čikaška grupa Lucky Pierre, svojevrsni nastavljači poetike Goat Island s predstavom naslova Kako ovladati strahom.

Iz Slovenije na Eurokaz dolazi projekt Via Negativa, koji Bojan Jablanovec i Nana Milčinski nazivaju istraživanjem osnova teatralnosti. Festival će, nakon nastupa francuske Compagnie 111, zatvoriti dan posvećen zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u sklopu kojeg će Bobo Jelčić prezentirati radionicu sa studentima, a Dario Harjaček režijski ispit Adam i Eva. Eurokazov interes za ADU zatvorit će okrugli stol pod radnim naslovom Koga odgaja ADU (18 godina poslije).

Igor Ružić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak