Vijenac 268

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Christian Thielemann napušta berlinsku Deutsche Oper

Christian Thielemann napušta berlinsku Deutsche Oper

slika

Berlin Christian Thielemann (45) napušta mjesto umjetničkoga direktora berlinske Deutsche Oper nakon neuspjelih pregovora s gradskom upravom o financiranju kuće. Thielemann je odbio rezanje godišnjega budžeta na devet stotina šezdeset i dvije tisuće dolara, što je polovica sredstava koje je tražio. S druge strane, Staatsoper i orkestar Staatskapelle dobit će dodatnih 2,2 milijuna dolara godišnje iz državnoga proračuna, u čemu Thielemann nalazi dokaze nejednakoga tretmana. Nije razvidno kada će Thielemann napustiti Deutsche Oper, koju vodi od 1997. Prije samo godinu dana, nakon dvije sezone, iz kuće je otišao i intendant Udo Zimmermann, izjavivši da su ga na odlazak primorali gradski dužnosnici. Njega će sada zamijeniti Kirsten Harms, koja je od 1995. do 2003. bila intendantica Opere u Kielu. Mjesto će preuzeti početkom sljedeće sezone, a dužnost će prema ugovoru obnašati do 2011. Jedna od prvih zadaća koje je očekuju jest pronaći zamjenu za Christiana Thielemanna.

Preminuo bas Nikolaj Gjaurov

slika

Rim Nikolaj Gjaurov, slavni operni pjevač, jedan među najvećim basovima poslijeratne ere, preminuo je u srijedu, 2. lipnja, u bolnici nedaleko Modene u dobi od sedamdeset i četiri godine. Uzrok smrti bio je srčani udar. »Smrću Nikolaja Gjaurova svijet glazbe izgubio je gorostasa«, izjavio je u povodu nesretnog događaja Plácido Domingo. »Za mene on je bio posljednji veliki bas Verdijevih opera«, prokomentirao je tenor Carlo Bergonzi. Rođen 1929. u malom mjestu Velingradu u južnoj Bugarskoj Gjaurov je studirao operno pjevanje na sofijskoj Muzičkoj akademiji te potom u Moskvi. Nastupao je u najvećim opernim kućama kao što su Bečka državna opera, Pariška opera, milanska Scala, moskovski Boljšoj teatar, londonski Covent Garden i njujorški Metropolitan. Posebno uspješne uloge zabilježio je u Gounodovu Faustu, Verdijevu Don Carlu, Mozartovu Don Giovanniju i Musorgskijevu Borisu Godunovu. U siječnju ove godine još je pjevao, tumačeći Don Basilija iz Rossinijeva Seviljskog brijača u Kazalištu Malibran u Veneciji, istu ulogu kojom je debitirao prije gotovo pedeset godina u Sofiji.

Preminuo muzikolog Percy Young

slika

London Devetoga svibnja, u devedeset i prvoj godini, preminuo je ugledni muzikolog Percy M. Young. Njegovi objavljeni radovi uključuju studije o Georgu Friedrichu Händelu i njegovim oratorijima, Ralphu Vaughanu Williamsu, Robertu Schumannu, Arthuru Sullivanu i obitelji Bach. Člancima je sudjelovao i u novom Grove Dictionary of Music and Musicians. Posebno se istaknuo radom na opusu Edwarda Elgara. Objavio je zbirke Elgarovih pisama 1956. i 1965. godine te monografiju o skladatelju 1955. godine. Godine 1991. završio je i objavio svoju verziju nedovršene Elgarove opere The Spanish Lady, koja je prije tri godine praizvedena u Cambridgeu.

Nagrade

Prva Nagrada Nemmers u rukama Johna Adamsa

slika

Evanston, Illinois Američki skladatelj John Adams (57) dobitnik je prve nagrade za kompoziciju Michael Ludwig Nemmers, koju je utemeljilo Northwestern University. Bijenalna nagrada uključuje i novčani iznos od sto tisuća dolara. Adams je nagradu primio za »spoj široka raspona stilova u nov i jedinstven izričaj« te za socijalno-politički angažman svojih djela.

Borko Špoljarić

Vijenac 268

268 - 10. lipnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak