Vijenac 267

Ples

21. Tjedan suvremenog plesa, Zagreb, 21-31. svibnja 2004.

Uz projekt Deset godina kasnije

21. Tjedan suvremenog plesa, Zagreb, 21-31. svibnja 2004.

Uz projekt Deset godina kasnije

Teško je predvidjeti što će se dogoditi (Difficile de prevoir ce qu’il va se passer) bio je naslov koprodukcijskog projekta francuske Grupe Dunes i 11. Tjedna suvremenog plesa, izvedena 1994. u Zagrebu. Predstava je rađena u Zagrebu i Marseilleu, a među izvođačima su bili, tada još vrlo mladi i na početku svojih scenskih iskustava, Ivana Müller, Pravdan Devlahović, Marijana Krajač i Jasna Vinovrški te Aleksandar Acev, kao jedini koji je već imao iza sebe karijeru mimičara, i koji je u to doba studirao na Moving Academy for Performing Arts u Amsterdamu.

Da li je Mirna Žagar predvidjela što će se dogoditi, teško je reći, ali zasigurno je jedna od njezinih ideja vodilja tijekom stvaranja i održavanja Tjedna i Hrvatskog instituta za ples i pokret bila otvoriti domaćim mladim umjetnicima vrata Europe, pružiti im informaciju, kontakt, novo iskustvo, mogućnost rada.

Ovogodišnji, 21. Tjedan (TSP), pripremio je projekt Deset godina kasnije kao ponovni susret Grupe Dunes i ondašnjih zagrebačkih izvođača, koji su u međuvremenu izrasli u istaknute europske umjetnike. Madeleine Chiche i Bernard Mirsachi (Grupa Dunes) postavili su u Gliptoteci HAZU instalaciju Ten Years Later, kao intervenciju u prostoru putem slike i zvuka, a prezentiran je videomaterijal nastao tijekom rada na Difficile de prevoir i na relaciji Zagreb — Marseille.

Karakteristika rada Grupe Dunes bila je otvorenost, improvizacija i traženje osobnosti u rješavanju zadataka, što je na neki način obilježilo sve, iako vrlo različite, dalje putove mladih umjetnika. Jasna Vinovrški završila je Folkwang Hochschule u Essenu, surađivala s Joachimom Schlömerom u Baselu, a uz plesačku karijeru sve više nastupa i kao koreografkinja. Jasna Vinovrški trenutno živi i radi u Berlinu kao i Marjana Krajač (studij suvremnog plesa na Etageu u Berlinu) i Acev, dok se Ivana Müller, česti gost Tjedna, nakon studija na SNDO-u smjestila u Amsterdamu. U međuvremenu se i Pravdan Devlahović, jedan od najprisutnijih plesača na hrvatskoj plesnoj sceni, vrlo uspješno predstavio i kao koreograf. Zagrebački dunesovci tako će biti dvostruko prisutni na 21. Tjednu: virtualno, u audio-vizualnim intervencijama u prostoru Gliptoteke, i od 28. do 30. svibnja 2004. u DK Gavella i Teatru ITD, u svojim aktualnim autorskim projektima. Između je samo deset godina.

(Podsjećamo: Kurzschluss Aceva 28. svibnja u 20 h u Gavelli, How Heavy Are My Thoughts Müllerove 28. svibnja u 22 h i 29. svibnja u 21 h u ITD-u, Mittelwelle AFC Jasne Vinovrški 29. svibnja u 20 h u Gavelli, Seducing Pablo Escobar Krajačeve 30. svibnja u 21 h u ITD-u, Walk This Way Devlahovića 30. svibnja u 22 h u ITD-u.)

Maja Đurinović

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak