Vijenac 267

Mm

Kultura na CD-ROM-u

Secesija u Hrvatskoj (Art Nouveau in Croatia)

Trajnije od uspomene

Kultura na CD-ROM-u: Secesija u Hrvatskoj (Art Nouveau in Croatia)

Trajnije od uspomene

Na Svjetski dan muzeja, 18. svibnja, zatvorena je velika izložba Secesija u Hrvatskoj. Dugo pripremana, otvorena je 15. prosinca prošle godine i izazvala je iznimno veliko zanimanje posjetitelja. U prvih mjesec i pol dana dana vidjelo ju je trideset tisuća ljudi, a radikalan prekid s tradicionalnim vrijednostima akademizma 19. stoljeća i težnja za potpunim oblikovanjem (kako se definira secesija) do zatvaranja privukao je pozornost više od devedeset tisuća posjetitelja. Na osnovi više od 850 izložaka koji su bili sistematizirani u osam glavnih cjelina i niz manjih podtema mogli smo upoznati vrhunske umjetničke domete secesije, razdoblja koje u Hrvatskoj traje od 1897. do kraja Prvog svjetskog rata 1918. Svima koje je izložba oduševila (kao i onima koji je iz različitih razloga nisu stigli/mogli pogledati) kao potsjetnik, uz katalog, ostaje i nedavno izdani CD-ROM koji dolazi u estetski prikladno dizajniranu no nefunkcionalnom (kad ga jednom otvorimo, nemoguće ga je ponovno dokraja zatvoriti) pakiranju.

Prilikom izrade CD-ROM-a Secesija u Hrvatskoj pozornost je posvećena svakom dijelu izdanja: informativnosti, kvaliteti tekstova, likovnosti, promišljenu izboru medativne i sjetne glazbe te izboru spikera (Lidija Kardum za hrvatski te Anthony J. Dawe za engleski jezik). Snalaženje je jednostavno, a ukoliko negdje ipak zapnemo, tu je i rubrika pomoć. Osim o samoj izložbi putem CD-ROM-a možemo saznati više i o secesiji u arhitekturi Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Svaki grad prikazan je svojim planom, na kojem su naznačene važnije secesijske građevine, o kojima slijedi i opširniji tekst.

Izložbu je moguće pogledati kao film praćen glasom spikerice / spikera ili u katalogu u kojem je svaka izložbena cjelina predstavljena tekstom i svim eksponatima o kojima možemo dobiti šire informacije (uvećanu fotografiju, ime autora, godinu nastanka, naterijal izrade, dimenzije, kao i u kojem se muzeju ili zbirci čuva). Pretraživač radi odlično i trenutačno udovoljava znatiželji i nestrpljivosti korisnika.

Secesija je bila vrijeme kada se Hrvatska ponovno u potpunosti uključila u relevantna kulturnoumjetnička zbivanja u Europi, a ovaj CD-ROM odličan je pokazatelj svima na koji način treba pristupiti projektu prezentacije u tom mediju sadašnjosti i budućnosti te je odličan dokaz uključivanja Hrvatske u suvremene informatičke trendove u segmentu kulture. Da u nečemu u Europi i prednjačimo, mogu posvjedočiti posjetitelji izložbe, a riječ je o usluzi Mobile Exibition Guide, koja je nudila mogućnosti da pozivom s mobitela na uz neke izloške naznačen broj telefona čujemo tekst iz kataloga izložbe i bila je prvi put u Europi primjenjena na toj izložbi.

Sandra Cekol

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak