Vijenac 267

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Hardver iz jedne ruke

Računala — Hardver iz jedne ruke

slika

Belkin nudi niz originalnih i neuobičajenih hardverskih rješenja. Najnoviji u seriji čudnovat je hibrid između tipkovnice i miša. Nostromo SpeedPad N52 prvobitno je namijenjen igračima. S pojavom sve zahtjevnijih računalnih igrica rodila se potreba za alternativnim upravljanjem računalom. Moderan koncept upravljača omogućuje višestruko upravljanje jednom rukom. Ali prednosti SpeedPada ne svode se samo na razonodu. I korisnici zahtjevnih poslovnih aplikacija mogu bitno pojednostavniti složene komande. Tajna je u prilagodljivosti Nostroma: on naime može zapamtiti čak 104 razne zapovijedi, koje se poslije mogu dati jednom rukom u tren oka. I još jedna zanimljivost — proizvođač daje doživotno jamstvo na ispravnost!

www.belkin.com

Audio-video — Mini radijski odašiljač

slika

Prava igračka za mobilne audiofile. Si-Link FM Transmitter minijaturni je uređaj koji služi za spajanje walkmana, discmana ili MP3-plejera na audiosustav u automobilu ili glazbenu liniju. Jednostavnim priključivanjem na džek prijenosnog uređaja pretvara se u mini radijski odašiljač. Da bi se na liniji moglo slušati što mali prenosi jednostavno se prebaci na radio i namjesti odgovarajuća postaja. Frekvencije koje se nude na izbor su 88,1, 88,3, 88,5, 88,7 MHz. Si-Link tako emitira na udaljenost i do osam metara, što znači da je signal dovoljno jak da se veza ne gubi u neželjenim trenucima. Napajanje funkcionira putem AAA-baterija koje drže do 13 sati.

www.thinkgeek.com

Mobiteli — Luksuz na uhu

slika

Vertu slove kao najskuplji mobiteli na svijetu. Luksuzna marka Nokije, čiji pojedini uređaji stoje i više od sto tisuća kuna, čini se usprkos pozamašnoj cijeni ima kupaca. Zato je ove godine na tržište izašla nova serija. Ali što te uređaje čini toliko skupima? Prvo — oklop. Dok jeftiniji imaju masku od nehrđajućeg čelika, skuplji su izrađeni od 18-karatnoga bijelog zlata ili platine. Displeji se izrađuju od kristala safira, jednog od najtvrđih i najizdržljivijih materijala u prirodi. Prosječan Veru izrađuje se od više do četiristo dijelova, od čega je čak sto osamdeset u potpunosti jedinstvenih. Normalni mobiteli imaju po trideset takvih djelova. Svaki Vertu dalje ima diskretan gumbić sa strane, koji korisnika spaja s posebnom uslugom Vertu Concierge. Gdje god da se na svijetu nalazi, korisnik može 24 sata zvati Conciergea i tražiti pomoć za sve, od organizacije turističkoga putovanja do preporuke pri izboru vina. Cijena dakle ne uključuje samo razgovaranje putem zgodnog mobitela.

www.vertu.com

Internet — Umjetnost za sve

slika

Napokon internetska stranica za ljubitelje likovne umjetnosti skromnijih financijskih mogućnosti. Stranica www.art.com nudi pregled tisuća djela velikih umjetnika koja se mogu naručiti kao posteri. Od Dalija preko Picassa do Toulouse-Lautreca. Malo se koje ime neće naći na toj stranici, čija baza sadrži čak sedam tisuća slikara. No www.art.com nudi i više od toga. Osim umjetničkih sadržaja ima i golem izbor drugih postera. Tako primjerice možete tražiti i naći zidne ukrase prikladne za kupaonice ili pak one koji bi dobro izgledali u kuhinji. Ukratko — ta web stranica nudi novo ruho za baš svaki zid.

www.art.com

CD-ROM — Vodič po Kanadi

slika

Bliži se ljeto, sezona godišnjih odmora. Premda će većina pohrliti na more, neki će se odlučiti za druga odredišta. Različiti CD-ROM-ovi tu nude pomoć u izboru. Kanada-West primjerice sadržava sve što je potrebno za planiranje jednomjesečnoga putovanja po toj sjevernoameričkoj državi. Savjeti uključuju podatke o gradovima i znamenitostima, hotelima i kampovima, internetskim stranicama i korisnim adresama. Na CD-u se nalazi više od 1200 slika koje dokumentiraju predloženi put, a putni dnevnik od 150 stranica objašnjava dodatno sve što se isplati pogledati. Sve informacije razdijeljene su po danima, a na svaki dan otpada pet do osam stanica. Šlag na kraju je videozapis puta, koji najzornije pokazuje što se može očekivati. Sretan put.

www.amazon.de

Domagoj Cerovac

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak