Vijenac 267

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Ivan Filipin

Portreti i more

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Ivan Filipin

Portreti i more

slikaIvan Filipin rođen je g. 1926. u Vodicama. Fotografsku struku završava u Zagrebu. Česti su motiv fotografija njegove Vodice.

Izložbena aktivnost Filipina obuhvaća vrijeme od 1956. do 1976. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Fotoklubu Split 1964. Omiljeni su mu motivi more, portret i ljudi općenito — najčešće pri radu. Za njega možemo reći da ga svrstavamo u širi krug life-fotografa iznimne sposobnosti zapažanja.

Izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, gdje osvaja mnoge nagrade i priznanja. Njegova najpoznatija fotografija, Eksplozija prašine, nezaobilazna je u svakoj antologiji hrvatske umjetničke fotografije. Živi i radi u Splitu.

Vladko Lozić

Filipin nije od onih fotografa koji se hrane iluzijama, žive u svijetu snova i nesposobni su uhvatiti se ukoštac sa zbiljom. Njegov je život, kao i njegova fotografija, bogato ispunjen događajima, pa mu ni tema za rad nije nedostajalo. Zaokupljenost zbivanjima u vlastitoj sredini, duboka saživljenost s njom, njegovim radovima daje izraz bliskog razumijevanja okoline. U široku rasponu njegova stvaralaštva nalaze se portreti i more, kao i urbani prizori iz Vodica. U svim tim djelima donosi nam bogat presjek likova i događaja, vjernu sliku njemu toliko draga kraja.

Fotograf Filipin samo je naoko tipičan fotograf jedne sredine, on je prije svega stvaralac iznimna talenta, zahvaljujući kojem biva prihvaćen u mnogim sredinama, rado viđan na mnogim izložbama i pamćen kao autor koji je svoja nastojanja znao uzdići i iznad priznatih mjera vlastita vremena. Stoga sam duboko uvjeren da bi svatko tko imalo prati razvojne putove naših fotografskih majstora vidio u fotografijama Ivana Filipina samo ono najvrednije što u našoj fotografiji postoji. Tijekom godina uporna rada nije nikada nastojao postaviti sebe na posebno mjesto, ali je uvijek pokazivao kako vlastitim marom i talentom uspjeti. Možda mu je upravo zbog toga pošlo za rukom ostvariti toliko vrijednih djela, onih koja ga prikazuju kao određenu posebnost, iznimku u razvoju i pregledu naše suvremene fotografije. Gledajući tako shvaćamo njegovo djelo kao potpunu realizaciju, čije korijenje leži duboko u umjetničkoj tradiciji kraja u kojem je nastalo. A autor kao da je i sam zahvalan svemu što mu je ona ponudila, svoj duhovni prostor i atmosferu, kao i mogućnost da joj velikim dijelom pripada.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak