Vijenac 267

Glazba

GLAZBOSKOP

Nagrada HAZU Hani Breko

Nagrada HAZU Hani Breko

Muzikologinja Hana Breko dobitnica je godišnje nagrade za glazbenu umjetnost u 2003. godini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nagradu je dobila za knjigu Misal MR 70 zagrebačke Metropolitanske knjižnice. Kontekst nastanka i primjene srednjovjekovnoga glazbenog rukopisa (Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2003).

Monografija Zagrebačkog kvarteta

U povodu 85. obljetnice djelovanja Zagrebačkog kvarteta u nakladi Cantusa d.o.o. i Zagrebačkog kvarteta objavljena je monografija autorice Jagode Martinčević i urednice Erike Krpan. Monografija sadrži kratke biografije svih dosadašnjih članova Kvarteta, popis nagrada i priznanja, tekstove Zagrebački kvartet u prošlosti i Zagrebački kvartet u našem vremenu, zatim popis aktualnog repertoara ansambla kao i popis svih djela hrvatskih skladatelja koja su članovi Kvarteta izvodili tijekom osam i pol desetljeća postojanja. Na kraju monografije donesen je i vrlo vrijedan popis svih diskografskih izdanja ansambla. Svi su tekstovi paralelno prevedeni na engleski jezik, a prijevod su načinile Vlasta Jelašić Kerec i Ankica Žarnić.

U sklopu monografije objavljen je i dvostruki nosač zvuka Zagrebačkog kvarteta na kojemu su snimljeni Gudački kvartet Frane Paraća, Song Igora Kuljerića, Gudački kvartet u Es-duru op. 127 i Gudački kvartet u cis-molu op. 131 Ludwiga van Beethovena te Zaboravljene muzike Dubravka Detonija.

Najave

Camelot u osječkom HNK

Godine 1960. na Broadwayu je praizveden mjuzikl Camelot s Richardom Burtonom i Julie Andrews u glavnim ulogama te postao veliki hit. Budući da još nije postavljen na hrvatskoj glazbenoj sceni, uprizorenje toga mjuzikla svakako će biti osvježenje u repertoaru toga žanra. Premijeru je priredio ansambl osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, a očekujemo je 29. svibnja.

Koncert tri tenora

U okviru ciklusa Lisinski subotom 29. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati nastupit će pobjednici 1. međunarodnog natjecanja tenora u Trogiru, održana 2003. godine. Riječ je o Saši Petroviću iz Novog Sada, Tvrtku Stipiću, članu Opere zagrebačkog HNK te njemačkom tenoru Robertu Morvaiu. Nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Ive Lipanovića. Na programu su predigre i arije iz opera G. Verdija, G. Donizzetija, P. I. Čajkovskog, G. Bizeta, G. Puccinija i P. Mascagnija.

Zagrepčanima na dar

U povodu Dana grada Zagreba Zagrebačka će filharmonija prirediti koncert 30. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 18 sati. Pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja izvest će 9. simfoniju u d-molu, op. 125 L. van Beethovena. Uz navedeni orkestar nastupit će Mješoviti zbor HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačićte solisti Galia Gorčeva, sopran, Renata Penezić, alt, Janez Lotrič, tenor i Ivica Šarić, bas.

Obljetnički koncert

U povodu desete obljetnice djelovanja Varaždinski komorni orkestar priredit će 30. svibnja u varaždinskom HNK svečani koncert kojim će ravnati Pavle Dešpalj. Na programu će biti skladbe S. Šuleka, G. Tartinija (u obradi P. Dešpalja) i P. I. Čajkovskog. Na violini solo nastupit će Taras Pečeny.

Recital Katje Repušić

Dana 31. svibnja u foajeu splitskoga HNK pijanistica Katja Repušić održat će solistički recital. Na programu će biti skladbe R. Schumanna i J. Brahmsa. Koncert će započeti u 20 sati.

Koncerti u Dubrovniku

Iz ciklusa Dubrovačkoga simfonijskog orkestra izdvajamo dva koncerta koja će se održati u Kneževu dvoru u Dubrovniku. Navedeni će orkestar pod ravnanjem Ivana Dražinića nastupiti 27. svibnja s početkom u 21 sat, a na programu će biti skladbe W. A. Mozarta, F. Schuberta te praizvedba Drugog koncerta za glasovir i orkestar Pere Šiše. Za glasovirom će nastupiti Katarina Krpan.

Drugi koncert Dubrovački će simfonijski orkestar održati 3. lipnja pod ravnanjem Günthera Neuholda te uz solisticu Evu Schmidt za glasovirom. Program će obuhvatiti skladbe L. van Beethovena, A. Schnittkea i F. Schuberta.

Gostovanje njemačkog orkestra u Lisinskom

Jedan od najuglednijih njemačkih orkestara utemeljen 1946. godine, Simfonijski orkestar Jugozapadnonjemačkog radija (SWR) nastupit će pod ravnanjem Michaela Gielena 1. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19. 30 sati. Na programu će biti skladbe Ch. Ivesa, B. Bartóka i D. Šostakoviča. Kao solist nastupit će violinist Gidon Kremer. Koncert se održava kao posljednji iz ciklusa Svijet glazbe.

Iz ciklusa Guitarra viva

Posljednji koncert iz ciklusa Guitarra viva u sezoni 2003/2004. održat će gitaristica Ana Vidović. Koncert će biti održan 1. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Program će se sastojati od skladbi J. S. Bacha, M. Poncea, N. Paganinija, A. Piazzolle i T. Takemitsua.

Drugi koncert iz ciklusa Četiri godišnja doba

U povodu devedesetoga rođendana Stjepana Aranjoša, violista i suosnivača Zagrebačkih solista, Gudački kvartet Rucner održat će koncert 9. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Na programu će biti skladba G. Ph. Telemana (u obradi A. Klobučara), u kojoj će kao solisti nastupiti violisti Mario Rucner i Ana Maria Šir, zatim skladba J. Brahmsa i praizvedba Mementa Miroslava Miletića, u kojima će kao solist nastupiti talijanski violist Igino Semprebron.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak