Vijenac 267

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Fernando Lara za Mercedes Salisachs

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Fernando Lara za Mercedes Salisachs

slika

Španjolska Katalonska autorica Mercedes Salisachs dobila je ovogodišnju, devetu nagradu za roman Fernando Lara, dotiranu sa 120 000 eura. Mercedes Salisachs, rođena 1916. u Barceloni, nagrađena je za svoju najnoviju knjigu, El último laberinto, o sveučilišnom profesoru koji je nakon kraja Francove diktature optužen za ubojstvo koje nije počinio. Mercedes Salisachs smatra se najstarijom još aktivnom spisateljicom Španjolske, a 1975. dobila je čuvenu nagradu Planeta, za roman La gangrena. U šezdesetogodišnjoj spisateljskoj karijeri objavila je 32 romana, od kojih je prvi bio Primera mańana, última mańana iz 1955. Uslijedili su Carretera intermedia, Más allá de los raíles, Feliz Navidad Sr. Ballesteros, Sea breve, por favor i drugi.

Herti Müller nagrada Zaklade Konrada Adenauera

slika

Njemačka Autorica Herta Müller dobila je književnu nagradu Zaklade Konrada Adenauera, koja joj je predana u Weimaru. Herta Müller, rođena 1953. u Rumunjskoj, intenzivno se u romanima i esejima bavi diktaturom i roditeljskom generacijom počinitelja. Autorica je 1987. pobjegla od Ceausescuova režima u Njemačku. Kako je rekao Joachim Gauck, predsjednik saveza Protiv zaborava — za demokraciju u govoru u povodu nagrade, autorica je postala kroničarka svakodnevnice u diktaturi. U njezinim romanima, poput Der Fuchs war schon damals der Jäger (1992) und Herztier (1994), kako je rekao Gauck, »upoznajemo jaku književnost i snažna čovjeka.« Književna nagrada Zaklade Konrada Adenauera dotirana je s 15.000 eura, a predaje se od 1993. Među dosadašnjim dobitnicima su Sarah Kirsch, Walter Kempowski, Hilde Domin, Louis Begley i Patrick Roth.

Finalisti nagrade Aventis

Velika Britanija Poznati autor putopisa, knjiga o crvima, kao i prvenac o mutantima našli su se na popisu finalista za ovogodišnju nagradu Aventis za znanstvenu književnost. A Short History of Nearly Everything Billa Brysona, Mutants Armanda Marie Leroija te In the Beginning Was the Worm Andrewa Browna smatraju se favoritima, a na popisu su još Matt Ridley s Nature via Nurture, Nigel Calder s Magic Universe i Francis Spufford s Backroom Boys. Finalisti su izabrani između 106 knjiga, a kako je javljeno iz žirija, ove godine pokriven je širok znanstveni spektar, pa se na popisu nalaze i debitanti i poznati pisci. Nagrada Aventis dotirana je s 10 000 funti, vodi je britanska akademija znanosti, Kraljevsko drustvo, a dodjeljuje se 14. lipnja. Prošle godine dobitnik je bio Right Hand, Left Hand Chrisa McManusa, koji je pobijedio favorita Stevena Pinkera s The Blank Slate. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade koja se predaje već šesnaest godina su Stephen Hawking, Brian Greene, Steve Jones i Roger Penrose.

Nobelovac Soyinka u političkim prosvjedima

slika

Nigerija Nigerijski nobelovac Wole Soyinka najavio je da pokreće novi val antivladinih prosvjeda nakon što je uhićen i poslije pušten u Lagosu. Soyinka je prosvjedovao na ulicama Lagosa, zajedno s još oko petsto osoba, aktivista za ljudska prava, protiv vlade predsjednika Oluseguna Obasanja, koju nazivaju civilnom diktaturom. Soyinka, vođa prodemokratske koalicije Građanski forum, rekao je da i dalje namjerava sudjelovati u demonstracijama, kojima se traže reforme izbornog sustava i ustavne promjene. Soyinka je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1986. za svoje autobiografske romane, poeziju i kazališne komade, koji se bave brutalnošću i kaosom pod vojnom vladavinom. Autor je pobjegao od vojnog režima u Nigeriji 1994. i živi u Sjedinjenim Državama.

Prodaje se dugo nestala zbirka Conana Doylea

slika

Velika Britanija Dugo izgubljeni osobni papiri Sir Arthura Conana Doylea, koji nude uvid u njegov privatni život, bit će ponuđeni na aukciji četrdeset godina nakon što su bili nestali. Oko tri tisuće osobnih pisama, bilježaka i rukopisa sadrže dokaze o njegovoj vezi s Jean Leckie, i to prije smrti njegove prve supruge. Conan Doyle poslije je oženio Jean Leckie. U zbirci su i nacrt prvoga romana o Sherlocku Holmesu, A Study in Scarlet, korespondencija s njegovom obitelji, te s osobama poput Winstona Churchilla i Oscara Wildea. Zbirka će biti ponuđena na aukciji u londonskoj kući Christie’s, a stručnjaci smatraju da će postići cijenu od oko dva milijuna funti. Zbirka je nakon smrti Conana Doylea 1930. odnesena iz njegova pisaćeg stola, a do ove godine čuvana je u uredu londonskog odvjetnika.

Iva Krtalić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak