Vijenac 267

Matica hrvatska

Nova izdanja Matice hrvatske

Ljerka Očić, Orguljska umjetnost

Mala knjižnica Matice hrvatske, Novi niz, kolo X, knj. 58, ur. Jelena Hekman, Matica hrvatska, Zagreb 2004.

Ljerka Očić, Orguljska umjetnost, Mala knjižnica Matice hrvatske, Novi niz, kolo X, knj. 58, ur. Jelena Hekman, Matica hrvatska, Zagreb 2004.

168 str., ilustrirano, imensko kazalo; 18x12 cm, broširano; ISBN 953-150-698-1. — 70 kn

Raritetna u području hrvatske muzikološke literature, knjiga Ljerke Očić o orguljskoj glazbi popunjava slabo proučeno i neopravdano zanemareno mjesto u povijesnome razvoju europske i hrvatske glazbene umjetnosti. Autorica u desetak studija i crtica o orguljskim glazbenim oblicima, o europsko-hrvatskim orguljaškim doticajima i prepletanjima te, naposljetku, o velikim orguljskim skladateljima 19. i 20. stoljeća, rukopisom iskusna muzikologa, progovara o biti orguljske umjetnosti i njezinu doživljaju, o njezinim skladateljskim i interpretativnim granicama. Kao vrsna orguljašica i poznavateljica građe o kojoj piše, autorica nudi i svojevrstan katalog utjecaja na svoj glazbeni razvoj, tako da talijanska, francuska i hrvatska orguljska škola — Dugan, Klobučar, Messiaen, Liszt, Brahms, Mendelssohn, Franck i Duruflé nisu samo puki predmet objektivnoga povijesno-muzikološkog istraživanja, nego i osobni, mjestimice strastveni junaci autoričine glazbene odiseje.

Ljerka Očić (Zagreb, 1960), međunarodno priznata orguljašica, već desetak godina radi kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Istodobno, Ljerka je Očić i najglasnija promicateljica orguljske i komorne glazbe u Hrvatskoj.

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak