Vijenac 267

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Bjelovar

Drugoga svibnja Ogranak Matice hrvatske Bjelovar posjetilo je tridesetak članova iz Ogranka Matice hrvatske Sarajevo. U ime grada Bjelovara goste je pozdravio Milan Mateković, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti, u ime bjelovarskoga Ogranka Zdravko Ivković, predsjednik, a Mladen Medar, tajnik Ogranka i voditelj kulturno-povijesnog odjela Gradskoga muzeja Bjelovar, proveo je goste iz Sarajeva kroz stalne postave muzeja upoznavši ih s prošlošću grada. U parku u središtu grada, uz spomenik palim braniteljima, s Domovinskim ratom u Hrvatskoj i uspješnom obranom Bjelovara upoznao ih je Zdravko Ivković. Gosti su posjetili i Narodnu knjižnicu Petar Preradović, gdje ih je pozdravio Marinko Iličić, ravnatelj i član Predsjedništva bjelovarskoga Ogranka. Drugi posjet Bjelovaru gosti iz Sarajeva završili su posjetom župnoj crkvi sv. Terezije Avilske i prostorijama Ogranka, gdje su im uručeni darovi — knjige u izdanju bjelovarskoga Ogranka Matice hrvatske i knjiga dr. Mirele Slukan Altić Povijesni atlas gradova — sv. I. Bjelovar, koja će uskoro biti predstavljena u palači Matice hrvatske.

Čitluk

U povodu obilježavanja Dana općine Čitluk (24. svibnja 1306 — 24. svibnja 2004) Ogranak Matice hrvatske Čitluk organizirao je 24. svibnja predstavljanje knjige Emilija Raspudića Povijest školstva u Brotnju u velikoj dvorani Kulturno-informativnoga centra. Knjigu su predstavili Šimun Musa, Krešimir Šego, Andrija Stojić i autor, a u pratećem su programu sudjelovali učenici Osnovne glazbene škole fra Didaka Buntića iz Čitluka. Istoga dana navečer u Klubu Matice hrvatske Čitluk otvorena je i izložba slika akademskoga slikara Marija Šunjića Mrve. U velikoj dvorani KIC-a 25. svibnja Teatar Rugatino iz Zagreba izveo je kazališnu predstavu Ay, Carmela.

Đakovo

slika

Šestoga svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogranak Matice hrvatske Đakovo predstavio je dvije nove knjige Julijane Matanović: Kao da smo otac i kći te Krsto i Lucijan. Knjige i autoricu predstavili su Mirko Ćurić i Miro Šola. Kroz razgovor, koji je s autoricom vodio Mirko Čurić, đakovački književnik i književni kritičar, publika je uživala u ugodnoj večeri i atmosferi književnoga susreta s omiljenom profesoricom studenata te zadiranju u brojne aktualnosti, ali i prošlost hrvatske književnosti te u autoričinoj iskrenosti prema brojnim pojavama u hrvatskom povijesnom, ratnom i sadašnjem te ženskom pismu.

Imotski

Nepoznata građa

slika

Ogranak Matice hrvatske Imotski i Državni arhiv u Zadru organizatori su izložbe Imotska krajina na zemljopisnim kartama i katastarskim planovima iz Državnog arhiva u Zadru koja je 14. svibnja otvorena u izložbenoj dvorani Državnoga arhiva u Zadru. Autori su izložbe Milan Glibota, Suzana Martinović, Ivica Ražov i Zvonko Babić. Izložba je otvorena u prigodi Tjedna arhiva, koji se obilježava svake godine, a Imotska je krajina izabrana iz nekoliko razloga. Po broju katastarskih planova i karata prednjači pred Kninskom i Sinjskom krajinom, a u Zadru žive brojni Imoćani koji svoje korijene traže i u arhivskim izvorima. Ogranak Matice hrvatske Imotski znatno se angažirao na objavljivanju takve, javnosti do sada nepoznate građe, koju je čuvao zadarski Državni arhiv. Iz raznih fondova Državnoga arhiva u Zadru, po vrijednosti i broju kartografskih izvora najbogatijem arhivu u Hrvatskoj, za ovu je izložbu odabran dio zemljovida i katastarskih planova na kojima je predstavljena Imotska krajina, odabrano je pedesetak izložaka iz arhivskih fondova — geografske i topografske karte, Miscellanea, Mape Grimani, Kartografska zbirka obitelji Corir, Spisi generalnih providura i Katastarske mape Dalmacije. Zemljovidi i katastarski planovi Imotske krajine prikazani na toj izložbi pogodni su za proučavanje granica, toponomastike, strukture zemljišnog prostora, stanja i promjena hidrografske mreže, razvoja prometne mreže i načina korištenja zemljišta u Imotskoj krajini u doba kada su te karte i katastarski planovi nastali. Ante Žužul, predsjednik Upravnoga odbora Školske knjige iz Zagreba, otvorio je izložbu, a na otvaranju su govorili Milan Glibota, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Imotskom i Slavko Ražov, ravnatelj Državnoga arhiva u Zadru. Prigodan katalog s uvodnim tekstom Milana Glibote izradili su Suzana Martinović i Milan Glibota.

Kutina

slika

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Kutina, Ogranak MH Kutina organizirao je 6. svibnja zanimljivo predavanje mr. Roberta Szucsiha iz Austrijskoga kulturnog foruma o značenju tamburice u Gradišću. Autor je dopadljivo i na gradišćanskohrvatskom jeziku razumljivo opisao skrb za čuvanje glazbene hrvatske tradicije u Gradišću uz taj popularni instrument, osobito u posljednjih osam desetljeća. Nije zaobišao ni brojne autore, časopise i društva, uz afirmaciju tamburice od Hrvatske do Gradišća. Predavanje je nastupom upotpunio Tamburaški sastav KUD-a Ilova iz Ilove, društva koje je s Gradišćem suradnju uspostavilo početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Predloženo je da iduće godine uz 25. jubilarnu Smotru folklora Moslavine u Kutini gost bude i neko folklorno društvo iz Gradišća.

U petak 7. svibnja kutinski je ogranak Matice hrvatske predstavio knjigu zadarskoga književnika Andrije Rončevića Jugoistočno od... Autor (Vrsi kod Zadra, 1936), kojemu su uz nagrade dijeljeni epiteti poput Maksim Gorki s naših strana, zahvaljujući nakladnicima Ogranku Matice hrvatske Zadar i Rabic Sarajevo nakon četiri desetljeća 2001. izronio je iz šutnje, za koju nikoga nije optužio. Najkraće, autor neobično zanimljive biografije u burnim vremenima nije mogao zaobići sudbinu ljudi koji se ne bave politikom, ali se ona bavi njima. U želji da se bude svoj, sadržaj opsežne knjige (634 str.) dojmljivo otkriva grijeh koji se na jugoistoku oduvijek plaćao. »Posljednji rat samo je dio okvirnog sadržaja, jer dubinska glavna preokupacija uz društvene posebno su obiteljski odnosi u hrvatskoj stvarnosti od pedesetih godina prošlog stoljeća do nakon Oluje«, prokomentirao je Rončević. Lijep broj okupljenih Kutinčana iznenadio je spomenuvši da je za tisak pripremio i drugi roman iz zamišljene trilogije. U njemu, čulo se, nije zaobišao ni kutinski kraj, koji autor desetljećima poznaje profesionalno se baveći poslovima organizacije transporta robe. Predstavljanje knjige Andrije Rončevića, člana Matice hrvatske, povjerenstva u rodnom mjestu Vrsi, pratili su nastup kutinske Ženske vokalne skupine Rubido i izložba pastela domaćeg autora Želimira Šiška.

Makarska

Pjesme iz zbirke duhovne poezije Ivne Talaje Otisak neba, objavljene u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Makarske, Multikulturalni je centar iz Milana, u povodu dvije tisuće godina kršćanstva, uvrstio u internacionalni projekt Qel libro nel cammino della mia vita.

Metković

slika

U Osnovnoj školi u mjestu Vid 16. svibnja predstavljena je deseta knjiga biblioteke Povijesna baštinaKatastarska mapa: mjesto Vid, okrug Metković, 1836. g. autora prof. Ivana Gabrića, mr. sc. Branka Kaleba i prof. Slavka Ražova, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Metković i Državnoga arhiva u Zadru. Pred velikim brojem posjetitelja mapu, tiskanu u petsto primjeraka, predstavili su prof. Ivo Gabrić, mr. sc. Branko Kaleb, prof. Slavko Ražov i dr. Stjepan Ćosić.

Mrkopalj

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća održanoj 7. svibnja u povodu Dana općine Mrkopalj, Ogranku Matice hrvatske Mrkopalj uručena je nagrada i priznanje za djelovanje u kulturi.

Murter

U restoranu Zameo ih vjetar Ogranak Matice hrvatske u Murteru priredio je književno-dramsku večer pod naslovom Tri priče autora Ive Skračića Bodula. Tekstove su čitali Ive Šikić Bažokić, Stipe Juraga i Drago Šikić, murterski glumci amateri, a dalmatinskom je ugođaju pridonijela klapa Levera. Prof. Edi Juraga i prof. Miljenko Mitrov govorili su o književnom stvaranju Ive Skračića.

Nin

slika

U Galeriji Višeslav, Ogranka Matice hrvatske Nin, a u povodu skorašnjega ninskog zavjetnog blagdana Gospe od Zečeva, u srijedu 12. svibnja otvorena je izložba pastela Cvijeće ravnokotarskih vila Tomislava Marijana Bilosnića. Pozdravnu riječ autoru kao i svima nazočnima uputili su mr. Josip Štulina, gradonačelnik, i prof. Šime Ljubičić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Ninu, koji je među inim istaknuo da suradnja Ogranka Matice hrvatske Nin i Tomislava Marijana Bilosnića traje još od daleke 1971, stoga da on Bilosnića doista i smatra Ninjaninom. O slikarskom ciklusu pastela Cvijeće ravnokotarskih vila govorio je prof. Antun Travirka, posebno naglasivši postmodernistički moment Bilosnićeva slikarstva: »Koristeći se tehnikom pastela koja pruža velike mogućnosti gotovo trenutne elaboracije slikarove zamisli Bilosnić je temu cvijeća iskoristio na specifičan način — dugim nizom gotovo jednakih formata načinio je pravi mali postmoderni elaborat na zadani motiv. Slobodno ga interpretirajući s namjernom citatnošću i referencijama na pojedine slikare ili likovne tendencije protekloga stoljeća učinio je to bez kompleksa, očito s onom vrstom užitka koji u sebi ujedinjuje vještinu, ludički element i ponešto ironije. U sklopu izložbe Cvijeće ravnokotarskih vila, postavljene u Galeriji Višeslav u Ninu, Tomislav Marijan Bilosnić izdao je i malu monografiju istoimenoga ciklusa, kojoj su pogovor napisali Antun Travirka i pokojni pjesnik Miljenko Mandžo.

Nova Gradiška

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška, Gradska knjižnica, Učilište Relković, Gradski muzej i Radiopostaja Nova Gradiška organizirali su 18. svibnja, u Domu kulture, javnu tribinu pod naslovom Hrvatska književnost od kioska do povijesti. Na tribini su govorili akademici Dubravko Jelčić i Ivan Aralica te Josip Pavičić, urednik i kritičar.

Opatija

Opatijskom ogranku Matice hrvatske opatijski ogranak Demokratskoga centra, odnosno dr. Petar Martić, član Glavnoga odbora, darovao je računalo, koje će, kako je istaknuo Antun Onsea, predsjednik ogranka, odlično poslužiti za lakše ostvarenje programa rada.

Orebić

Dan općine Orebić i zaštitnice grada Gospe Delorite obilježen je prigodnim manifestacijama. Najsvečanije je bilo u Kuni, gdje je u crkvi orebićke zaštitnice održana koncelebrirana misa i procesija s kipom Gospe Delorite, a nakon mise otvorena je izložba umjetničkih slika iz Zbirke Ogranka Matice hrvatske Orebić pod naslovom Umjetnici Orebiću. Poezijom se predstavila Nedjeljka Lupis, pelješka pjesnikinja, a predstavljena je knjiga i izložba Davora Jurišića. Proslavi su se pridružili članovi KUD-a Mato Celestin Medović iz Kune.

slika

Ogranak Matice hrvatske Orebić predstavio se 13. svibnja u Središnjici, u palači Matice hrvatske. Goste je pozdravio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. O zbirci poezije Frana Vlatkovića Posudica za suze govorili su Bartul Matijaca, a predavanje pod naslovom O tradicijama Pelješca održao je Vlastimir Vekarić.

Pokupsko

Petnaestoga svibnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Pokupsko održani su Svibanjski susreti, u čast sv. Izidoru, svecu koji se od davnina štuje u tom kraju. Održana je likovna kolonija Pokupske vedute, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je dobrotvorni koncert Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, predstavljen je projekt u nastajanju — zbornik Pokupsko kroz prošlost i sadašnjost i poetska zbirka Izabrane pjesme Mire Škrinjarića.

Samobor

slika

Samoborski Ogranak Matice hrvatske i Bratovština sv. Vinka iz Slava Gore pripremaju Dionizijske svečanosti posvećene vinu, vinogradarstvu, vinovoj lozi i uz njih vezanim običajima koji izviru iz tisućljetne vinarske tradicije hrvatskoga naroda i samoborskoga kraja. Za tu će priliku biti izvođene male scenske igre, recitacije, popijevke uz tamburu, a sve u prigodnom teatru u prirodi. Posla su se ponajviše latili Milan Žegarac, peharnik iz Ogranka Matice hrvatske Samobor i Zoran Perović, samoborski matičar i član Bratovštine sv. Vinka. Kako je riječ o glazbenoscenskom izrazu, organizatori su poradili i na nužnom rekvizitariju, pa će za tu prigodu biti sašiveni posebni kostimi. Nacrte za njih izradila je Mirjana Zagorec, kostimografkinja, koja potpisuje kostimografiju za dva posljednja mjuzikla Kazališta Komedija — Janicu i Jeana i Chicago. Na Dionizijskim svečanostima, koje će se održati potkraj svibnja ili početkom lipnja, bit će i dodatnih programa, pa će posjetitelji imati priliku razgledati i prigodnu izložbu vinskoga posuđa, kupica i alata za pravljenje vina.

Sarajevo

Ogranak Matice hrvatske Sarajevo i ansambl Lado organizatori su humanitarnoga koncerta Pjesme i plesovi Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koji je 14. svibnja održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nastupilo je sedamnaest izvornih folklornih skupina iz Bosne i Hercegovine te Sandra Bagarić, operna pjevačica, kao posebna gošća. Pokrovitelji koncerta bili su Stjepan Mesić, predsjednik RH, Ivo Sanader, premijer, te Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a novac od prodaje ulaznica darovan je Katoličkom školskom centru u Sarajevu.

Senj

Sedmoga svibnja u staroj gradskoj vijećnici održana je skupština Ogranka Matice hrvatske Senj, na kojoj su izabrani dipl. pravnik Mislav Bilović, za predsjednika, za dopredsjednika dipl. inž. Milan Prpić, za tajnika Darko Nekić i za blagajnicu Branka Šolić. Članovi su Predsjedništva Mile Butković, Blaženka Ljubović, Antun Vrhovac, a Nadzornoga odbora Milena Rogić, predsjednica, Eduard Vrhovac i Tomislav Kovačević.

Sinj

Izvanredno zasjedanje skupštine Ogranka Matice hrvatske Sinj održano je 13. svibnja u hotelu Alkar. O djelatnosti sinjskoga Ogranka i njegovu dugogodišnjem predsjedniku fra Josipu Anti Soldu i njegovu golemu prinosu hrvatskoj znanosti i kulturi, govorio je Neven Strukan, dopredsjednik Ogranka, koji je istaknuo da je Ogranak Matice hrvatske Sinj pod vodstvom fra Ante doživio zlatno doba. Za novoga predsjednika izabran je fra Mirko Marić, donedavni gvardijan Franjevačkoga samostana Gospe sinjske, za dopredsjednika Neven Strukan, tajnica je Milica Dalbello, a članovi su Predsjedništva Ante Prolić, Martin Vrgoć, Stipe Kodžoman i Branka Filipović Grčić. Nakon radnoga dijela priređen je domjenak s prijateljskim druženjem u čast fra Josipu Anti Soldu, počasnom predsjedniku Ogranka Matice hrvatske Sinj, dosadašnjem dugogodišnjem predsjedniku tog ogranka, koji je inicirao i realizirao više kulturno-izdavačkih projekata, korisnih i važnih za svekoliku kulturu Sinja i Cetinskoga kraja, koji je na osobni zahtjev razriješen s dužnosti predsjednika. Pjevači Klape Sinj i Inga Romac-Šarić svojim su nastupom obogatili druženje.

Slatina

Ogranak Matice hrvatske Slatina i Pučko otvoreno učilište organizirali su u Gradskoj knjižnici Slatina predstavljanje devete knjige Male slatinske biblioteke101 pjesma, koju je Mirko Jirsak napisao još 1909, a likovno ju je opremio Viktor Libl. O preminulom je pjesniku govorio prof. Predrag Jirsak, njegov sin, a o književnom stvaralaštvu prof. Kristina Katalinić, ističući jednostavnost, otvorenost i iskrenost Jirsakove poezije, koja je lako našla put do srca čitatelja. Pjesme su, uz glazbenu pratnju Siniše Ivčeka, čitali Dario Vrbaslija, Danijel Čižek, Ivan Peretin i Zoran Iliješević.

Slavonski Brod

slika

Trinaestoga svibnja u Društvu hrvatskih književnika predstavljena je knjižica akademika Stjepana Babića pod naslovom Prijedlog za ukidanje hrvatskoga jezika, koju je izdao Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod. U razgovoru o analgizmima sudjelovali su, uz Seada Begovića, voditelja tribina DHK, prof. dr. Stjepko Težak i autor.

U prigodi obilježavanja Dana grada Slavonskoga Broda 13. svibnja u dvorani Gradske knjižnice Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Grad Slavonski Brod i Gradska knjižnica priredili su susret s pjesnikom Dragutinom Tadijanovićem, počasnim građaninom grada Slavonskog Broda, predstavivši devetnaesto izdanje njegove zbirke poezije Srebrne svirale.

Split

Svetom Duji

slika

U Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u utorak 4. svibnja predstavljen je CD dječjega zbora Marjanski tići, posvećen splitskom nebeskom zaštitniku Sv. Dujmu, pod naslovom Zaštitniče Splita grada. Marjanske tiće utemeljio je i vodi Nikša Krpetić, pjesnik i skladatelj, član Ogranka Matice hrvatske Split. Zbor već godinama djeluje pri splitskoj župi sv. Dominika, a imao je i nekoliko vlastitih festivala. Do sada je održao pet godišnjih festivala u nizu i dobio brojna priznanja i nagrade. Na predstavljenom CD-u su Krpetićeve najbolje pjesme sa splitskih albuma, uz nekoliko novih kompilacija. Svih dvanaest pjesama, koliko ih je uglazbio Nikša Krpetić, govore o Splitu, Marjanu, Hajduku, Sv. Dujmu, Jadranu, moru i Mediteranu. Izdavač CD-a Udruga je Marjanski tići — 2004, a naslovnu je stranu Sveti Duje — Split 1700. oslikao Josip Biotteri Dini, akademski slikar i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split. »Veći dio stihova napisan je na splitskoj čakavci, tako da i na taj način čuva od zaborava ondašnji splitski govor i to vedrinom i pjesmom«, istaknuo je pri predstavljanju Mladen Vuković, književnik, član MH Split, te dodao kako se kaže »tko pjeva, dva puta moli«, tako da se s ovim nosačem zvuka cijeli projekt uklopio i u program obilježavanja 1700 godina mučeništva Sv. Dujma. O izdanju CD-a govorio je i književnik i pjesnik Petar Vulić, kazavši: »Vjerujem da će i dragi nam Sveti Dujam na poseban način biti obradovan kad čuje ove Krpetićeve pjesme ispjevane mahom njemu u čast, koje će mu (i nama!) večeras otpjevati milozvučni nam dječji, rekao bih, anđeoski glasići!« U prigodnom programu nastupio je dječji zbor Marjanski tići pod ravnanjem Nikše Krpotića.

Poslanstvo grada Drniša predvođeno Antom Dželalijom, gradonačelnikom, Miljenkom Galićem, pjesnikom, fra Matom Gverićem te splitskim akademskim slikarom Josipom Botterijem Dinijem, predsjednikom Ogranka Matice hrvatske Split, pohodilo je 4. svibnja, u povodu jubilarnoga blagdana sv. Dujma, Marina Barišića, splitsko-makarskoga nadbiskupa, i Miroslava Buličića, gradonačelnika Splita. Izražavajući čestitke za nastupajući jubilarni blagdan — 1700. obljetnicu mučeništva Sv. Dujma, iskazalo je zahvalnost građana grada Drniša za »za okrilje splitsko u času nevoljnu«, kako je to napisao pjesnik Miljenko Galić. Drnišani su za Domovinskoga rata u Splitu našli sklonište i svu ljudsku skrb, stoga su pjesničko-grafičkom mapom — bibliofilskim izdanjem, autora Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija, koju su darovali Gradu i Nadbiskupiji, na simboličan način umjetničkim govorom izrazili ljudsku zahvalnost. Mapa je objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske Split i Grada Drniša.

slika

Maritimna turistička Hrvatska naslov je knjige Darka Vlahovića objavljene u izdanju Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske iz Splita koju su 11. svibnja u palači Matice hrvatske predstavili Tonko Maroević, potpredsjednik Matice hrvatske, Josip Botteri Dini, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split, Tomislav Hitrec, Goran Ivanišević, Fedor Rocco i Darko Vlahović. Riječ je o vrijednu i složenu djelu u kojem autor, koristeći se svojim dugogodišnjim iskustvom i poticajnom energijom u nastojanju za unapređenje našega turizma, iznosi nove spoznaje i vizije razvoja. Posebnu pozornost posvećuje hrvatskom turističkom identitetu i imidžu povezanima s europskim duhom u hrvatskoj turističkoj stvarnosti i načinima ostvarenja ideje o povezivanju izvornih elemenata imidža, programskim elementima i načinu upoznavanja sa stvarnim licem hrvatskoga turizma. Maritimna turistička Hrvatska kritički je pogled na prošlost i optimistično gledanje na budućnost hrvatskoga turizma.

Stolac

Stolačko kulturno proljeće, kulturna manifestacija Ogranka Matice hrvatske Stolac, započela je na brdu Križevac, tj. stolačkoj tvrđavi 12. svibnja. U prekrasnu ambijentu povijesnih zidina prva večer Stolačkoga proljeća bila je posvećena katoličkim mučenicima, o čemu su nakon pozdravnoga govora dr. Mladena Boškovića, predsjednika stolačkoga ogranka, govorili Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i otac Jozo Milanović, benediktinac. O stradavanju katolika na stolačkom području kroz stihove govorio je Pero Pavlović, neumski pjesnik, a Zlatko Glasnović napisao je i uz gusle ispjevao pjesmu o smrti Marka Milanovića. Predstavile su se i dvije ženske pjevačke skupine iz Stoca Vidoštačka kraljica i Modra rijeka.

Široki Brijeg

U kinodvorani Borak, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg predstavljena je treća zbirka poezije Katice Mustapić Šantić Povratak sebi. Mnogobrojnim posjetiteljima zbirku su predstavili Blanka Kraljević i Stanko Jurilj, profesori književnosti, a glazbeni je program priredila glazbena sekcija FRAM-e sa Širokoga Brijega.

Valpovo

slika

U organizaciji Gradskoga poglavarstva Valpova i Ogranka Matice hrvatske u Valpovu u prepunoj gradskoj vijećnici 8. svibnja predstavljena je monografija Valpova autora dr. Ive Mažurana pod naslovom Valpovo. Sedam stoljeća znakovite prošlosti. Monografiju su predstavili prof. Ivan Tonković, predsjednik valpovačkog ogranka Matice hrvatske, dr. Stjepan Sršan, ravnatelj Državnoga arhiva u Osijeku, dr. Dragutin Pavličević, jedan od recenzenata (drugi je akademik Petar Strčić) i sam autor. Bogato ilustrirana, sa oko sto i pedeset fotografija i priloga, u dvadeset i šest poglavlja na sto i šezdeset stranica monografija donosi cjelokupnu povijest Valpova od njegova prvog spomena 1332. sve do 21. stoljeća. U knjizi se detaljno opisuju razdoblje za vrijeme Morovića (koje je do sada bilo najmanje poznato), osmanlijska vladavina, postosmanlijsko doba, osnivanje i razvitak vlastelinstva Valpovo te razdoblje nakon 1945, s mnogim novim saznanjima odnosno ispravljanjem dosadašnjih krivih podataka. Sve to potkrijepljeno je brojnim dokumentima i vrelima. Na kraju se nalaze sažeci na engleskom, njemačkom i mađarskom jeziku te kazalo. Nakladnici monografije su Poglavarstvo grada Valpova, Ogranak Matice hrvatske Valpovo i Grafika d. o. o. Osijek. Monografija je topla priča o ljudima i događajima toga kraja i u tome je njezina neprocjenjiva vrijednost, složili su se dr. sc. Dragutin Pavličević i dr. sc. Stjepan Sršan, dodavši, predstavljajući knjigu, kako je riječ o živom spomeniku, koji će o Valpovu progovarati na osobit način u svim dijelovima svijeta u koje stigne. Znanstvenik i strpljiv radnik koji nikada ne stavlja točku na i, kako Ivu Mažurana rado opisuju njegovi kolege, u predstavljanju je istaknuo da je istraživanja za monografiju diljem cijele Europe radio isključivo vlastitim sredstvima, sa svrhom da se napravi kvalitetan i vrijedan projekt, kojim će se stanovnici Valpovštine moći dičiti još niz desetljeća.

Varaždin

Tridesetoga travnja nova je pjesnička zbirka Ernesta Fišera Pohvala tihom slogu, objavljena u povodu šezdesete obljetnice autorova života, predstavljena u Klubu Europa media u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Pred više od stotinu posjetitelja predstavili su je prof. dr. Joža Skok, urednik knjige, i Denis Peričić, književnik, a četiri uglazbljene pjesme izveo je Dragutin Novaković Šarli, varaždinski kantautor, dok su odabrane stihove iz zbirke Pohvala tihom slogu interpretirali Zlatko Vitez, Adam Končić, Vid Balog i Mirela Brekalo, članovi Glumačke družine Histrioni.

Vinkovci

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Osnovne glazbene škole Josipa Runjanina i Koncertne direkcije Zagreb, 3. svibnja u koncertnoj dvorani glazbene škole, pretijesnoj za sve koji su došli poslušati koncert, nastupio je Massimo Felici, talijanski gitarist, jedan od najpoznatijih u Europi. Prvi dio koncerta Felici je započeo skladbom Belle epoque Eduarda Sainza de la Maza, nastavio je efektnom skladbom Canticum kubanskoga skladatelja Lea Brouvera, nakon melodiozne Rossiniane M. Giulianija izveo je Tonadillu Marija Casteiunova-Tedesca, koju je autor posvetio gitaristu Andresu Segoviji. U drugom je dijelu koncerta izveo skladbu Johanna Jakoba Frobergera, a nakon peterostavčane Cavatine Alexandra Tansmana, kao praizvedbu, odsvirao je minijaturu Free Life on Earth V Giovannija Sollima. Skladbom Serenades of the Unicorn finskoga skladatelja Einojuhanija Rautavaara završen je zahtjevan repertoar majstorske izvedbe Massima Eelicija, koji je večer u glazbenoj školi učinio nezaboravnom.

U Galeriji Matice hrvatske Slavonija sveta zemlja Hrvatska Ogranka Matice hrvatske Vinkovci od 3. do 18. svibnja otvorena je izložba Društva Hrvatska žena Vinkovci. Od prvih udruživanja vinkovačkih gospođa 1891. u svrhu pomaganja nemoćnim i djeci do današnjega Društva prošlo je više od sto i deset godina, a prof. Helena Kuharić, predsjednica Hrvatske žene, podsjetila je da je Društvo 1990. obnovljeno na inicijativu Odbora za zaštitu kulture i kulturnih spomenika Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, kojemu je na čelu bila Alojzija Ulman. Na izložbi se mogu vidjeti mnogobrojne aktivnosti udruge, od dobrotvornih akcija, likovnih kolonija, izložbi, koncerata, izleta, druženja, proslava, međusobnoga pomaganja... a izloženi su dokumenti, fotografije, katalozi i novinski članci koji govore što su sve vrijedne članice radile tijekom proteklih deset godina.

Vukovar

O prešućivanom

slika

Ogranak Matice hrvatske Vukovar predstavio je 14. svibnja u palači Matice hrvatske, koja je bila pretijesna za sve posjetitelje, prvenac vukovarskoga Ogranka, knjigu Mirka Kovačića U potrazi za istinom / Martirij Hrvata u Vukovaru 1941-1945. Knjiga govori o stradanju vukovarskih Hrvata u razdoblju Drugoga svjetskoga rata, s posebnim naglaskom na dane nakon 12. travnja 1945, koji su nazvani Vukovarske bartolomejske noći. Osnovu knjige čine imena ljudi, njih tri stotine osamdeset i sedam, koji su bili žrtve lažnih optužbi ljudske mržnje i osvete. Dokumentaristički vjerno Mirko Kovačić svjedoči o patnji i stradanju Vukovaraca, o razdoblju koje je do devedesetih godina bilo prešućivano. Okupljene su pozdravili, u ime Središnjice, akademik Josip Bratulić, član Glavnog odbora Matice hrvatske, Vladimir Štengl, gradonačelnik Vukovara te fra Zlatko Špehar, gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru. Program je vodila prof. Štefica Šarčević, a knjigu U potrazi za istinom predstavili su Zlatko Virc, urednik, koji je istaknuo da je knjiga nastala na temelju uvida u arhivsku građu i na svjedočanstvima obitelji žrtava, koja su prošla povijesnu provjeru, i Mirko Kovačić, autor. Među brojnim posjetiteljima bili su i Branka Šulc, doministrica kulture, Josip Mrzljak i Vlado Košić, pomoćni biskupi zagrebački, Vladimir Stanković, generalni vikar zagrebačke nadbiskupije, Vladimir Štengl, vukovarski gradonačelnik, fra Zlatko Špehar, gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru, te mnogobrojni članovi obitelji poginulih i nestalih. Branko Sepčić, profesor Muzičke akademije u Zagrebu, izveo je na klaviru Ave Maria Charlesa Gounoda i Sanjarenje Roberta Schumanna, dok je Vlado Štefančić, dramski umjetnik podrijetlom Vukovarac, kazivao ulomak iz knjige Josipa Mrzljaka Pismo ocu.


Jedanaestoga svibnja u Pastoralnom centru sv. Bono u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vukovar i Franjevačkoga samostana predstavljene su knjige bosanskih franjevaca — Svjedoci i učitelji — povijest franjevaca Bosne Srebrene fra Anđelka Baruna, Žrtve i mučenici, koja govori o stradanju bosanskih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i komunizmu, Ljudi i krajevi, te fotomonografija Zaboravljena mučenica, reportaže o župnim zajednicama i značajnim vjerskim slavljima fra Marijana Karaule, dugogodišnjega urednika časopisa »Svjetla riječi«. Štefica Šarčević, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar, istaknula je golemuu ulogu franjevaca u duhovnome i kulturnome životu Vukovara unatrag nekoliko stoljeća. Uz autore, o knjigama je govorio prečasni dr. Anto Orlovac, generalni vikar Banjalučke biskupije, a tekst dr. Ivana Markešića, koji je bio spriječen doći, pročitan je tijekom večeri. Fra Anđelko Barun naglasio je da od kraja 13. stoljeća, kada su se duboko ukorijenili u bosanskom tlu, oci franjevci Bosne srebrene ostali su vjerni tijekom sedam stoljeća svom napaćenom puku i kao duhovna snaga sačuvali Bosnu i Hercegovinu za katolike, sačuvali su opstojnost katoličanstva i hrvatske nacionalne samobitnosti. Zlatko Špehar, gvardijan, istaknuo je zahvalnost bosanskim franjevcima na dolasku i njihovu radu, koji je uvelike utjecao imao i na razvoj Vukovara.

Petnaestoga svibnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vukovar i Franjevačkoga samostana predstavljena je knjiga Bogdana Maleševića Za sjedinjenu Europu i jubilarni, dvadeset i peti broj časopisa »Zlatno pero«. Hrvatska se približava Europskoj uniji i time je otvoren proces vraćanja Hrvatske onom dijelu Europe kojem je u prošlosti i pripadala, samo što je sadašnja Europska unija sve manje kršćanska, a sve više liberalno demokratske orijentacije — naglasio je u toj prigodi Marko Francišković.

Zadar

Ogranak Matice hrvatske Zadar i Urboekološki savez Zeleni forum, Služba sanitarne tehnike MC priredili su 6. svibnja u dvorani Matice hrvatske raspravu pod naslovom Funkcionalna obnova maritimne jezgre grada Zadra.

Zatočenik mora naslov je pjesničke zbirke prof. Roka Dobra, koja je 10. svibnja predstavljena u dvorani Ogranka Matice hrvatske Zadar. Sto i jedan sonet Roka Dobra, koji su nastajali u razdoblju duljem od četiri desetljeća, uz voditelja prof. dr. Slavka Perovića, predstavili su prof. dr. Mladen Dorokin, prof. Marko Vasilj i prof. Zrinka Dobra-Opačić, a odabrane su stihove recitirali Tamara Šoletić i Milan Stošić Miočić. Mladen Dorokin u svom ogledu o Roku Dobri kazao je: »Njemu su riječi kao i neumrlom Tinu, živa i ljubljena bića, stvorovi Božji koji imaju dušu i govore.«

Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziralo je 11. svibnja u Ogranku Matice hrvatske Zadar predstavljanje zbirke pjesama Jose Živkovića, hrvatskoga pjesnika iz Bosne i Hercegovine, pod naslovom Nenaviklost duše, o kojoj su govorili doc. dr. Zvjezdana Radoš i Marko Vasilj.

Zadar — Kukljica

Laureat

slika

Ante Jaša, istaknuti likovni umjetnik i majstor fotografije zadarskoga fotografskog kruga, dobio je vrijedno priznanje na nacionalnoj razini — nagradu za fotografiju Tošo Dabac, za dosadašnja ostvarenja cjelokupnog opusa ovog aspekta umjetničkoga izričaja. U nakladi zadarskoga ogranka Matice hrvatske 2002. objavljena je krasna fotomonografija Ante Jaše Graditeljstvo u Kukljici.

Zaprešić

Slavljenici

XV. dani Ogranka Matice hrvatske Zaprešić započeli su 17. svibnja u palači Matice hrvatske okruglim stolom u prigodi osamdesetoga rođendana Đurđice Cvitanović, povjesničarke umjetnosti, i predstavljanjem Bibliografije radova, koju je Stjepan Laljak u ime zaprešićkog Ogranak objavio u znak zahvalnosti najstarijoj članici tog Ogranka, za sve zasluge na očuvanju hrvatske spomeničke baštine prije, za vrijeme i nakon Domovinskoga rata, kao i za objavljivanje dragocjenih podataka o crkvama i kapelama u okolici Zaprešića. Na okruglom su stolu sudjelovali akademik Josip Bratulić, član Glavnoga odbora Matice hrvatske, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, Agneza Szabo, Ivanka Reberski, Biserka Šavora, Tomislav Premerl i Stjepan Laljak.

slika

U povodu desete godišnjice smrti pjesnika Stjepana Jakševca predstavnici Ogranka Matice hrvatske Zaprešić 10. svibnja prisustvovali su misi zadušnici i položili cvijeće na njegov grob. U Osnovnoj školi Ivan Perkovac u Šenkovcu predavanje o Stjepanu Jakševcu održao je Stjepan Laljak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić.

U povodu 145. godišnjice smrti bana Josipa Jelačića u Novim dvorima 16. svibnja zaprešićki je Ogranak organizirao VI. izložbu minijatura ULS Zaprešić. U kapelici sv. Josipa služena je misa zadušnica, a na grobnicu grofova Jelačića u šumi Hrastina cvijeće su na banov grob položili predstavnici Matice hrvatske, grada Zaprešića, Zagrebačke županije i Srednje i Osnovne škole bana Jelačića. O pjesniku Josipu Jelačiću i njegovoj knjizi pjesama Gedichte / Pjesme, koju potporom Ministarstva kulture RH izdaje Ogranak Matice hrvatske Zaprešić govorio je Stjepan Laljak, priređivač knjige. U programu su sudjelovale mažoretkinje i Puhački orkestar Zaprešić.

U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Samobor, Samoborskim muzejom, Školom Ivan Perkovac iz Šenkovca i općinom Brdovec zaprešićki je Ogranak 20. svibnja položio cvijeće na grobove Ivana Perkovca (1826-1871), tajnika Matice hrvatske i Vjekoslava Noršića (1880-1953), povjesničara.

A. Č.-K.

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak