Vijenac 267

Glazba

CD klasika: Duo Stenzl, Schubert, Arti Musici

Jedinstveni dah fraze

CD klasika: Duo Stenzl, Schubert, Arti Musici

Jedinstveni dah fraze

Nedavno gostovanje klavirskoga Dua Stenzl u Goetheovu institutu podsjetilo je zagrebačku koncertnu publiku na posebnost te glazbene formacije, koja u nas već dulje vrijeme nema pravih reprezentanata. Opsežna klavirska literatura pisana za klavir četveroručno (ili dva klavira) vrijedan je dio zapadnoeuropske glazbene baštine i zapravo je čudno da u svijetu danas postoji relativno malen broj kvalitetnih sastava za njezino izvođenje. Kompaktna ploča sa Schubertovom Sonatom u C-duru i Fantazijom u f-molu za klavir četveroručno uzorak je vrhunskoga muziciranja spomenutoga Dua Stenzl, a njezino slušanje osobito se može preporučiti zagrebačkim ljubiteljima klavirske glazbe koji su, iz ovog ili onog razloga, propustili koncert u Goetheovu institutu.

Ponajprije nekoliko riječi o interpretima! Braća Hans-Peter i Volker Stenzl prvorazredni su, odlično školovani pijanisti, koji su učili kod Renate Werner u Stuttgartu, Herberta Seidela u Frankfurtu te Stephena Bishopa-Kovachevicha u Londonu. Klavirski duo osnovali su 1976. i do danas izgradili golen repertoar izvorno pisanih skladbi za taj tip sastava. Njihov zagrebački nastup protekao je u znaku Mozarta i Schuberta, a ovaj CD iz 1994. predstavlja ih kao suptilne interprete dviju poznatih Schubertovih skladbi za klavir četveroručno, opsežne Sonate u C-duru, D 812, poznate pod naslovom Grand Duo, i Fantazije u f-molu, D 940. Malo je poznato da Schubertovih izvornih kompozicija za klavir četveroručno postoji impozantan broj i da njihovo sveukupno trajanje, prema riječima Hansa-Petera Stenzla, može ispuniti šest cjelovečernjih programa.

Omiljeni skladatelj

Iako je repertoar Dua Stenzl mnogo širi (sadrži skladbe od Mozarta do Messiaena), Schubert ostaje jednim od njihovih najdražih skladatelja. Treba pažljivo poslušati ovaj nosač zvuka, na kojem se delikatnost tona i fraze Schubertovih nadnaravno lijepih melodija pod prstima Dua Stenzl doimlje podjednako snažno i krhko. Naivno melodični, romantični Schubert u njihovoj interpretaciji, posebice što se Fantazije u f-molu tiče, djeluje mocartovski profinjeno i pomalo sentimentalno. Potrebna je superiorna pijanistička tehnika i velika kontrola nad kvalitetom tona da bi se postigao takav učinak. Pogotovo kada je riječ o dvojici glazbenika! Hans-Peter i Volker Stenzl posjeduju i rijetku sposobnost međusobne intuitivne komunikacije, što njihovu muziciranju omogućava jedinstveni dah fraze. Prirodnost njihove svirke počiva na usklađenosti ritma disanja, koje je pokazatelj istovjetna dubokog poniranja u glazbu samu.

Ukratko, ovaj Schubert Dua Stenzl prvorazredan je uzorak vrhunske interpretacije u ambalaži dobro opremljena nosača zvuka s odličnim snimkama, kvalitetnim popratnim tekstom Jensa Markowskog u trojezičnoj verziji (njemački, engleski, francuski), šubertovskim krajolikom slikara epohe Ernsta Ferdinanda Oehmea na naslovnici i klasičnom crno-bijelom fotografijom braće Stenzl na stražnjoj stranici knjižice. CD je izdanje Arti Musici u koprodukciji Musik Foruma i SDR-a (Južnonjemačkog radija) iz Stuttgarta.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak