Vijenac 267

Matica hrvatska

Istina i ponos

Istina i ponos

U Matici hrvatskoj 12. svibnja predstavljena je knjiga Mirka Kovačića U potrazi za istinom.

Nazočne je pozdravio Josip Bratulić, istaknuvši vrijednost Kovačićeve knjige, koja svjedoči o stradanjima Vukovaraca tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata, zaokružena egzodusom 1991.

U ime ogranka Matice hrvatske iz Vukovara govorila je Štefica Šarčević, opisavši Kovačićevu knjigu kao djelo istine i ponosa stradalih Vukovaraca, čije su sudbine zahvaljujući autorovoj predanosti otrgnute trajnom zaboravu. Službena politika do devedesetih bila je dosljedna u manipuliranju prošlošću, prešućivanju zločina partizanskog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata i poraća. Imena Vukovaraca, nađena u arhivskoj dokumentaciji, ovom su knjigom prestala biti nijemi svjedocima teških stradanja koja su biljeg propale polustoljetne politike, rekla je Štefica Šarčević.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Vukovara i član Matice hrvatske Vladimir Štengl, koji je istaknuo kako je tragedija Vukovara ovim izdanjem prvi put postala dostupna u obliku knjige. Žalosno je ipak, naveo je, što se i dalje u hrvatskoj javnosti mogu čuti komentari kako još nije vrijeme za otkrivanje ovakvih istina. Vjerojatno je pravi odgovor na takve izjave tragedija Vukovara, koja je prekinula zakon šutnje i potaknula razotkrivanje svih sudbina i groblja hrvatskoga naroda.

Mučenici su najjasniji svjedoci očuvanja mira, vjere i ljudskoga dostojanstva, rekao je fra Vlatko Špehar, oni su dokumentirana povijest s imenom i prezimenom uz koje su progonitelji redovito stavljali oznaku nestao, što je trbalo umanjiti njihovo zlodjelo.

Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak, čija je obitelj doživjela tragediju 1945, istaknuo je kako knjiga nažalost kasni, čemu je razlog strah koji je u ljude desetljećima utjerivan od strane komunističkih vlasti. Pismo koje je svojedobno napisao nestalom ocu pročitao je Vlado Štefančić.

Urednik knjige Zlatko Virc istaknuo je da se autor u radu koristio izvornom dokumentacijom, koju je sakupljao u arhivima Osijeka, Bjelovara i Zagreba. Kako je arhivska dokumentacija bila škrta, uglavnom je sadržavala naknadno upisane optužbe, autor se morao oslanjati na svjedočanstva, od kojih su mnoga do sada prešućivana.

Na kraju predstavljanja nazočnima se uz riječi zahvale obratio Mirko Kovačić apelirajući da se javno progovori o svjedočanstvima koja mogu pridonijeti potpunom razotkrivanju vukovarske istine.

Predstavljanje je popraćeno prigodnim glazbenim programom profesora Muzičke akademije u Zagrebu Branka Sepčića.

Draženka Vlahov

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak