Vijenac 267

Fotografija

U FOKUSU

Fotomuseum Winterthur

U FOKUSU

Fotomuseum Winterthur

slika

Winterthur U velikom galerijskom prostoru Fotomuseuma u Winterthuru, gradu nedaleko Züricha, otvaraju se dvije izložbe koje će trajati od 29. svibnja do 22. kolovoza. Jedna je posvećana djelu kultnoga redatelja Johna Watersa (Mondo Trasho, Pink Flamingos, Polyester, Hairspray), koji se fotografijom počinje baviti početkom devedesetih godina spajajući svoju ljubav prema filmu s fotografskim medijem. Svoje omiljene filmove snimao je fotografskom kamerom izravno s televizijskog ekrana, a potom je te snimke montirao i kompilirao u nove cjeline. Taj proces i konači proizvod sam naziva Director’s Cut, a Fotomuseum Winterthur priredio je prvu sveobuhvatnu izložbu tih Watersovih radova. Druga izložba pod naslovom Collisions predstavlja radove Arnolda Odermatta, koji je kao policijski fotograf snimao prometne nesreće i koji je svojim osobitim stilom i pristupom od naručenih dokumenata stvarao vrijedna umjetnička djela u crno-bijeloj tehnici. Obje izložbe praćene su opsežnim katalozima s brojnim ilustracijama. Treća je izložba u novom prostoru Winterthurskog muzeja, koji je otvoren 14. studenoga prošle godine s postavom dijela fundusa sama muzeja. Za taj prostor planirane su godišnje izložbe koje će problematski izlagati radove iz zbirke muzeja. Ovogodišnja izložba pod naslovom Cold Play razmatra područje fotografije, koja se u svom suvremenom osvrtu na zbilju okreće kako realističkom tako i teatarskom, scenografskom pristupu, a radovi koje možemo vidjeti na izložbi pokrivaju razdoblje od šezdesetih godina do danas. Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja, a o svemu možete više saznati na www.fotomuseum.ch.

Riječka fotografija u Muzeju grada Zagreba

slika

Zagreb U Multimedijalnoj dvorani MGZ-a otvorena je izložba kojom je predstavljeno sedamdeset godina rada najpoznatijega riječkog fotografskog studija Carposio, koji je sa radom započeo još davne 1878. godine i koji je sve do 1947. svojim fotografijama kronološki pratio život grada Rijeke. Postav nudi pregled veduta grada i njegove okolice, brojne obiteljske portrete, koji su u ono doba bili obvezan dio obiteljskog nasljeđa, te pregled dijela originalne dokumentacije sama studija. Izložbu prati katalog s brojnim reprodukcijama i tekstom autora izložbe Milivoja Smokvine. Sam tekst vrijedan je studijski prikaz ne samo rada poznatoga riječkog fotografskog studija, nego i značenja i onovremenog shvaćanja fotografije uopće. Izložbu možete pogledati do 10. svibnja.

HTnetova virtualna galerija

slika

Internet Na stranicama HTneta možete pronaći virtualnu fotogaleriju u kojoj su svoje radove izložili neki od naših poznatih fotografa, ali i oni manje poznati autori koji su kvalitetom radova zaslužili priliku da budu viđeni. Otvaranjem pojedinačne fotografije ulazite u prostor samostalne izložbe autora, gdje ćete uz kratku biografiju autora naći i tridesetak njegovih radova. Zamjerka je projektu, smatram, neprimjereni smještaj galerije, odnosno ona se ne nalazi na dijelu koji pokriva kulturu i kulturna događanja, nego u prostoru funboxa koji ozbiljniji pretraživač stranice vjerojatno neće otvarati. Galeriju možete pogledati na www.htnet.hr/funbox/galerije, a tamo možete pronaći i obavijesti o uvjetima prijavljivanja.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak