Vijenac 267

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Glazba i film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Glazba i film

Zagreb Novi ciklus Filmskih programa u zagrebačkom kinu Tuškanac posvećen je glazbi i filmu. Ciklus otvara drama Čajkovski Igora Talankina (1. lipnja), a slijede Proljetna simfonija Petra Schamonija i Kontesa Dora Zvonimira Berkovića (3. lipnja), Carmen Carlosa Saure (5. lipnja), te još jedna Carmen Francesca Rosija (8. lipnja). Ciklus hrvatskoga trash-filma nastavlja se Oazom (27. svibnja), Kalvarijom (1. lipnja), Izgubljenim blagom (1. lipnja) i Anticasanovom (3. lipnja), a završava filmovima Bore Leeja (8. lipnja). Napokon, u ciklusu hrvatskoga filma za djecu, prikazuju se Sedmi kontinent Dušana Vukotića (29. svibnja) i — Družba Pere Kvržice Vladimira Tadeja (12. lipnja).

U kinima: Katastrofe i komedije

Zagreb Nakon četverogodišnje stanke njemački se redatelj Roland Emmerich (Patriot) predstavlja novim filmom koji u hrvatska kina stiže istodobno s većinom svjetskih. To je akcijski spektakl Dan poslije sutra u kojem se spajaju fantastika i zloslutno viđenje trenutačnih ekoloških problema. U glavnim su ulogama Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal i Sela Ward. Znatno razbibrižnije su dvije komedije koje također dolaze pred hrvatsku kinopubliku. Tako španjolski hit Dani nogometa Davida Serrana portretira zgubidana koji izlaz iz životne krize vidi u lokalnom nogometnom klubu. My Baby’s Daddy priča je o trojici muškaraca koji preuzimaju očinske dužnosti, a redateljica je Cheryl Dunye.

TV-premijere: Samantha Morton

Zagreb I dok u videoteke stiže film Jima Sheridana San o Americi, za koji je Samantha Morton ove godine nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, na Hrvatskoj televiziji prikazuje se još jedan film s tom hvaljenom glumicom. Riječ je o britanskoj drami Under the Skin redateljice i scenaristice Claire Adler (HTV 1, 28. svibnja, 2.15). U središtu je filma, nagrađena na festivalima u Torontu i Edinburghu, mlada žena čiji se život nakon majčine smrti nađe na raskrižju. Ciklus filmova Françoisa Truffauta završava dvama posljednjim radovima glasovita francuskog redatelja. To su La Femme d’ŕ côté (HTV 2, 31. svibnja, 13.45) i Vivement dimanche! (HTV 2, 1. lipnja, 13.35).

Hrvatska: Mladi filmaši u Zadru

Zadar Osnovna škola Stanovi u Zadru ugošćuje ovogodišnju 42. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži (3-6. lipnja). Uz zadarsku školu priređivač je Revije Hrvatski filmski savez, koji tradicionalno organizira događaj koji služi kao mjesto za prezentaciju i ocjenu jednogodišnje filmske i videoprodukcije djece i mladih u zemlji, te filmsko-pedagoškog rada na području filmske kulture. Na Reviji sudjeluju 43 kluba iz osnovnih škola te njih 18 iz srednjih škola. Filmovi se prikazuju u pet kategorija (igrani, dokumentarni, animirani, otvorena kategorija, TV-reportaža), a po prve tri nagrade u svakoj kategoriji dodjeljuju Stručni ocjenjivački sud, te Ocjenjivački sud djece i mladeži.

Francuska: Animatori svih zemalja

Annecy Najveći, a uz zagrebački Animafest i najvažniji, međunarodni festival animiranih filmova održava se u francuskom Annecyju. Ove se godine svjetski animatori ondje okupljaju po 28. put, dok Festival traje od 7. do 12. lipnja. U odnosu na zagrebačku manifestaciju Annecy ima i umjetnički i komercijalni segment, a ove će se godine ukupno prikazati 604 filma, 333 televizijske reklame te 514 školskih radova. U kategoriji se kratkometražnih filmova za Grand Prix natječu 52 filma. Bogat popratni program čine, među ostalim, retrospektiva korejskog animiranog filma te retrospektiva radova studija za animaciju Hales & Batchelor.

SAD: Supruge roboti

Los Angeles Među žanrovski najrazličitijim blockbusterima, američki lipanjski kinorepertoar čini i jedna neobična komedija. To je The Stepford Wives, novi film redatelja Franka Oza (Mala prodavaonica užasa), snimljen prema bestseleru Ire Levina. Film na zabavan način govori o bračnom paru Eberhart koji se upravo useljava u novi stan u otmjenoj četvrti. No, supružnici Joanna i Walter malo pomalo shvaćaju da su njihove simpatične susjede odveć čudne da bi bile ljudska bića. U glavnim su ulogama Nicole Kidman i Matthew Broderick, dok su im partnerice Bette Midler i Glenn Close. Film u američka kina dolazi 11. lipnja.

Knjiga: Nepoćudni filmovi

Tony Nourmand, Graham Marsh, X-Rated: Adult Movie Posters of 60s and 70s, Distributed Art Publishers, 2004. Filmove prodaje seks. To tvrde autori fotomonografije X-Rated koja raščlanjuje umjetničku vrijednost erotskih filmova šezdesetih i sedamdesetih nastalih u doba seksualne revolucije. Premda većina tih naslova teško može zavrijediti prolaznu ocjenu (Hot Lunch, Kiss Me Mate) autori Tony Nourmand i Graham Marsh smatraju da su njihova neprijeporna odlika plakati osmišljeni u duhu pop-arta, koji su uvelike nadživjeli referentne filmove. Na 160 stranica knjige u to se i nije teško uvjeriti.

Boško Picula

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak